Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Симулация на Радио-Мрежа (mesh topology) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Симулация на Радио-Мрежа (mesh topology)
Здравейте !

Предстои ми да разработя радиомрежа позволяваща "mesh" топология. Поради ред причини трябва да разработя мрежата, а не да използвам готови такива.

Въпросът ми е на някои попадала ли му е програма, с която да може да се направи симулация на мрежата (говоря само за логическа симулация (идеята) - т.е. функцианалността). Трябва да имам възможност по някакъв начин да задам функционалността на точките от мрежата и постъпково да изсимулирам разпределението на трафика през мрежата - хоп след хоп при зададена начална и крайна точка.

Попадна ми тази програма, но за съжаление с нея не мога да направя нужната ми симулация. Все пак може да е полезна за някои от вас.
http://www.vissim.com/products/comm/index.htm

Благодаря Ви предварително.

Пон Май 11, 2009 2:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
не съм попадъл на такъв тул. ще е интересно да споделиш резултата от ровичкането ти по мрежата.

VisSim e друга бира. много мощен тул, ако ще правиш самия канал.

Пон Май 11, 2009 3:06 pm
Профил

Мнение 
Нищо не намирам из нет-а за сега ... Май ще трябва да си изгубя седмица-две, за да си пиша такава програмка ...

Незнам колко изчанчено може да се получи, ако ползвам MathLab ? Но май няма да може да се получи добър графичен интерфейс ... Вие какво мислите? Може би Билдер-а е по-добрият вариянт за това ...

Ето едно мнооого грубо представяне на програмата:

Представям си програмата да има графично поле с координатна мрежа (невидима). Всяка "точка" от мрежата се изобразява с кръгче с номерче в него. "Точките да се местят (драгват) с мишката и да се поставят на произволно место. Около тях - примерно с пунктирана линия да се изобразява окръжност изобразяваща радио обхвата на точките, като радиусът и е областта на чуваемост. Т.е. всяка "точка" която е в окръжността на дадена точка ще има чуваемост с нея. Така с помощтта на мишката ще може да се задават различни топологии (конфогурации) на мрежата.

Указват се начална и крайна точка (примерно с мишката) и с бутон се стартира всяка стъпка (хоп) на разпространение на радиотрафика (вълната), като при това - цвета на "точките" се променя. Лог на трансфера се пази за всяка точка в табличен вид.

Идеята е с помощтта на тази програма - променяйки функционалността (класа) на "точките" да се синтезира желаният им модел на поведение, удовлетворяващ изискванията и критериите на работа на мрежата. (оптимизация по скорост(латентност), по брой хоп-ове, по консумирана от "точките" енергия (ако са батерийно захранени) и т.н.)

(на първо време местоположението на "точките" е статично - т.е. те не са подвижни).
Разбира се ще има възможност да се задават и "източници на смущения" - примерно пак като "точки" с определен радиус на смущения, които да "заглушават" комуникацията на всички "точки" от мрежата попадащи в радиуса им на смущения.

Някой от вас занимавал ли се е с подобно нещо ?

Вто Май 12, 2009 5:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
"Май ще трябва да си изгубя седмица-две"

Да ти имам оптимизма :):).
За моя PowerLine мрежа си правих доста по примитивна симулация за да отработвам протокола. Отиде месец да не ставам от компа докато долу горе получа приемлив резултат. И после загубих седмица работа докато разбера че един проблем не ми е в протокола който отработвах ами в софтуера ми за симулация :)
Накрая пак един куп проблеми лъснаха чак като тествах в реални условия.

Е не е изключено да си много гениален програмист и да се справиш толкова бързо. Но от гледна точка на простосмъртните програмисти такова упражнение не се прави ей така между другото :)

Вто Май 12, 2009 5:40 pm
Профил

Мнение 
Nikola,
Явно не съм се изразил правилно. 1-2 седмици ще отнеме писането на симулационната програма - т.е. графичният интерфейс, а за "играта" после с нея докъто се синтезира функционалността и алгоритмите на "точката" (класа) - може да отидат и 2-3 месеца... знам ли ...

Все пак симулационната програма не ми се вижда чак пък толкова сложна (поне най базовата функционалност която описах в предишните ми постове). То е ясно, че и тя в процеса на работа ще се "дописва", но това си е повече от нормално, нали ?

Сря Май 13, 2009 9:20 am
Профил
Аватар

Мнение 
графичния интерфейс е за мениджъри (те обичат книжки с повече хубави цветни картинки).
един инженер би трябвало да може да види резултата и табличка.
наблегни първо на сумулацията и модела. после ще го визуализираш.

ако постигнеш добър резултат за година-две, може да напишеш и визуален панел за контрол на симулатора.
слагаш му цена от $20к и може дори да продадеш няколко бройки на година.
материята е дебела и ако се правиш със симулатора, ще имаш клиенти

Сря Май 13, 2009 10:51 am
Профил
Аватар

Мнение 
Дедо, ако Емил ще се занимава с проектиране на радиомрежИ, сигурно има смисъл от симулация. А той пише за мрежА.
Симулацията на каквото и да било изисква съответния модел. От неговата близост до реалността зависи и разликата от симулацията до реалната работа на мрежата. А обикновено модела е само грубо приближение. Прецизиране може да се постигне след време и отчитане на реални практически резултати.
Никола е прав!
Затова, Емиле, съветвам те да не губиш време със симулации, а да се ориентираш към реалноста.
В крайна сметка нали това е целта.

Сря Май 13, 2009 8:09 pm
Профил

Мнение 
Да, наистина целта е мрежата да работи в "реална" среда.
Имам в главата си няколко критерия и принципа на работа на "точките" от мрежата, които въпреки въображението ми трудно мога да си представя как биха повлиали.
Разбира се мога да проиграя вариянтите и на хартия, но това е много трудоемко. За това ми е програмата. Мисля, че въпреки времето за написването и - в крайна сметка тя би ми спестила мнооого време при симулациите. В крайна сметка с нейна помощ ще се опитам да дефинирам, "изчистя" и проиграя точно принципите. Ако "на теория" мрежата работи по зададените принципи - то много е възможно да работи и в реални условия. Ако "на теория" не работи - няма смисъл да правя каквото и било на практика, нали?
Още повече, че проверката на функционалността на мрежата "на практика" е една друга много сложна задача. Ще трябват много RF_Sniffer-и разположени равномерно из цялата топология на мрежата и със синхронизирани чесовници за реално време, за да се вижда какво се случва в различните краища на мрежата в един и същи времеви момент. Та в тази връзка PC симулацията ми изглежда повече от приемлив вариянт за това.

Това ми изглежда много подобно като да си тестваш идеята на P_SPICE например. Ако схемата ти не "върви" на спайса - определено няма да върви и като я налепиш реално.
Не, че реалната схема ще работи точно така както виртуалната в спаса, но резултатите биха били много сходни. (разбира се не говоря това, че и спайса не може да симулира вярно всичко. Разбира се и той си има ограничения във възможностите. Да не говорим ако и моделите на елементите не са добри )

Чет Май 14, 2009 9:58 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]