Отговори на тема  [ 76 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Zero copy TCP/IP стек 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Zero copy TCP/IP стек
Колеги.
Трябва да подкарам TCP/IP стек. Спрях се на Cortex M3 на луминари процесор с вграден Фай. Трябва ми ефективен стек който при процесването на пакетите да не ги копира по 100 пъти в различни буфери. Т.е. ефективно използване на РАм паметта (ограничена е и не е много). Трябва да работи в едночипив вариянт - вътрешен РАМ и РОМ.

Кеил предлагат стек, който колеги използват и в общи линии са доволни от него, но за момента няма сорсове. Предлагат го в BIN вариянт заедно с RL. Носят се слухове, че щяли да "отварят" сорсовете, но за сега ги няма ...

Luminari предлагат някакъв стек в сорс вариянт, но за него нямам никаква информация как се държи и дали е читав.

Някой от вас може ли да ми препоръча работещ и "тестван" стек ?

Чет Юни 18, 2009 11:09 am
Профил

Мнение 
значи избра копчето, а сега търсиш и балтон по мярка :-)

Поне да беше казвал какво се опитваш да направиш, защото като те гледам май имаш твърде големи очаквания - да си избереш на сляпо процесор, че после и стек и ОС и компилатор и среда и предполагам не само искаш да го подкараш ами сигурно и някаква сложна работа очакваш да свършиш.

Като начинаещ най-добре да почнеш от сглобен комплект дето си работи. Особено ако ти са по-големи очакванията от етернета. Примерно има много рутерчета на пазара с uart вътре или карта или други екстри и най-важното с някакъв линукс порт. Като имаш нещо готово на което да стъпиш ще трябва да мислиш само твоите истории как да навържеш. Може и с евал платка да почнеш, ама трябва да си сигурен, че не идва само с "демо" софтуер.

Иначе е борба. Ще избереш стек, той няма да има драйвери, или пък порт за ОС-а които харесваш, или няма да се компилира. И като вкараш и нещо без сорс и съвсем ще я оплескаш. А това дето го искаш с zero copy означава много прост и укастрен стек. ТО не че само с вътрешна RAM може да си позволиш друго, ама въпросът е че едно такова окастрено дърво не става за много приложения. Може би за твоето ще стане, а може би не ?!

Чет Юни 18, 2009 1:17 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Не знам точно за каква цел ти трябва .Преди половин година бях си направил HTTP сервър ,а също Web базирано управление на разни автоматики,с чип на Wiznet W5100.Можеш да отвориш едновременно до 4 сокета като предварително си задаваш кой сокет колко да ползва от вътрешния RAM буфер.Има вграден PHY ,има паралелен и SPI интерфейс за връзка с контролер.Аз лично ползвам
SPI интерфейс защото не гоня скорости,освен това хардуера е доста прост имаш само един Magjack контролера и мрежовия чип.Правих няколко разработки с Atmega32,Atmega644 и Атмега128.Имаш напълно хардуерно TCP така че нямаш грижи .Лично аз съм много доволен от този чип ,държи се доста добре .Включил съм го в доста приложения,последното е RFID четци с вграден мрежов интерфейс .Комуникират по UDP със сървър за контрол на достъпа.Единствено е малко трудно да се работи с този чип заради малкото разстояние между крачетата което е 0,4мм,но ние с колегата му свикнахме и с термотрансфер на лазерен печат става идеално.Производителя дава и примерни драйвери на С,но понеже аз пиша с Codevision AVR,си изгубих доста време да ги преработя за този компилатор.По принцип този чип е разработен за принтери, скенери ,IP камери и много други мрежови устройства.

Чет Юни 18, 2009 2:27 pm
Профил

Мнение 
miro - прав си че чудеса от нещо без ресурси не могат да се очакват.

За копчето и балтона - това ми хареса :-)

Искам да направя нещо като гейтуей между къстъм радиомрежа (868 - 915MHz) и интернет.
Достъпа до интернет ще е през Етернет и през GSM/GPRS. Спрях се на MC55i. GSM-a си има вграден стек в него, но заради етернет-а трябва да имплементирам и стек в процесора.
Трафика който очаквам през гейтуея едва ли ще бъде повече от 3-4 кб/сек и то само в редки случаи. Устройството трябва да поддържа само една TCP конекция и само една UDP такава.
Трябва при конектване в етернет да има възможност чрез DHCP да получи автоматично IP аддрес и също да поддържа минимална функционалност, така че да се държи като "читаво" устройство включено в която и да било етернет мрежа. А, трябва автоматично да детектва и да се самоконфигурира на 10/100мВ.

Устройството трябва да има възможно най-ниска консумация, тъй като при отпадане на захранването ще се бакъпва от акумулаторче.

Трябва да е надеждно в хардуерно отношение - за това съм фен на едночиповите решения.
Това беше и причината да се спра на кортекс-а с вграденият фай. Все как процесора LM3S6918 на който се спрях има 64кБ рам и 256кб ром. За целите ми смятам че е повече от достатъчно.

Относно компилатора, развойната система и TCP стек-а - идеалният вариянт за мен би бил да използвам изцяло опен сорс решения. Така няма да съм зависим и ако чак пък толкова ми притрябва - най-малкото сам ще мога да хвана и фиксна бъгове примерно в стека или РТОС-а. Колеги които използват стек-а на Кеил хванаха бъг в него и тъй-като той се разпространява в бинарен вид - трябваше да чакат от Кеил да фикснат бъг-а. Това отне няколко месеца ...
Да не говориме ако примерно реша да къстамизирам нещо в ртос-а или стека (въпреки че ако са читави това едва ли ще ми се наложи ...)

Като човек с опит знаеш, че усвояването на една такава (да го наречем технология) технология си е доста работа и време. Имам желание да я "усвоя" и за да не се хвърлям в дълбоката вода изведнъж - реших да го направя на стъпки: Използвам Кеил средата и компилатора като начало. Разучавам и използвам RTOS-a na keil (предлагат я и в сорс вариянт). Използвам някакъв "читав" стек на който имам сорса.

После - бих могъл да "мигрирам" на GCC. Това ми е "целта" и мечтата :-)

Имам опит с ембедед операционни системи. И сега използвам в проектите си RTOS-а и процесорите на Фуджитсу. Нов за мене ще е кортекс-а като ядро, процесора на луминари - като периферия и развойната система. С РТОС-а и развойната система мисля че нама да имам проблеми. Познавам и съм работил с няколко други РТОС-а и развойни системи - така че КЕИЛ едва ли ще са направили нещо коренно различно ...

Относно драйверите за етернет-а за луминари - на първо четене съм много приятно изненадан от документацията и библиотеките на драйверите които предлагат. (в сорс код са)
Относно стековете които разглеждам - всички са ориентирани така, че да използват драйверни функции за работа с "желязото" (етернет контролера) от рода на провери за приет пакет, вземи приетия пакет, изпрати пакет, конфигурирай и инициализирай "желязото" и т.н. Точно тези функции ги има в библиотеките на луминари за които говорих по-горе.

Стека ще е новото нещо за мене. На времето пусках етернет комуникация с процесора на микрочип, но там си реших проблемите само на МАК ниво. (даже нямаше и IP). Трябваше да се навържат няколко устройства в самостоятелна "бърза" мрежа на голямо разстояние.
TCP stek до момента не съм подкарвал. Е- ще ми се наложи :-)

Относно стека и РТОС-а - мисля че за тряфика който ми трябва не би трябвало да имам проблем, ако стека го имплементирам като таск - и то с най-ниският приоритет (приоритет над IDLE task-a разбира се). В прекъсване само ще изпращам евенти към таск-а от рода на "приет е пакет", "пакета е изпратен" и обработката на евентите от МАК-а и Фая. Таска ще се буди по тези евенти, ще си преточва пакетите от/към етернет контролера, ще ги процесва и ще изпраща/получава меседжи с данните от/към пакетите към другите по-високо приоритетни таскове, които ще ги обработват.
Не ми изглежда, че интеграцията на стек и РТОС би било голям проблем в моят случай.

Относно китовете на луминари - много обстойно ги разгледах и не намерих сред тях някой който максимално да се доближава към нуждите ми. Освен това цената им не е много ниска, а и има време за доставка. За да навържа периферията към кит-а която ме интересува реших, че ще ми коства повече усилие да връзвам "жици" и да поя монтажни платки, отколкото да си направя сам директно дизайна на системата Т.е. реших да си направя директно платка с необходимата ми периферия на нея - платка без ограничения на формат и размери. Така освен това ще си изтествам и хардуерният дизайн. Това което е свързано с процесора е JTAG порта и Ethernetбуксата с трансформатора. Мисля, че точно в това изненади не би трябвало да имам, че да използвам кит ... Освен това платката, заедно с GSM модула и всички компоненти ми излиза на цена 1/3 от тази на най-евтиният кит ... Така спестявам някой друг лев, а и тествам хадруерният си дизайн, който ако ползвах кит - после също трябваше да тествам ... (Печеля и малко време)

Може би решението ми ти се струва малко странно, но на мен ми изглегда логично ...

[/quote]

Чет Юни 18, 2009 2:47 pm
Профил

Мнение 
Ugeen,
какво имаш в предвид под "термотрансфер на лазерен печат"?
Това някакъв начин на запояване на кращетата на чипа ли е ?

Чет Юни 18, 2009 2:51 pm
Профил

Мнение 
Ами това е технология да си направиш платка .Печаташ с лазерен принтер въпху лъскавата страна на подложка за лепенки(дето се режат на плотер).След това с ламинатор или гореща ютия се пренася печата върху фолиото на платката .Махаш хартията като изстине и ецваш с ферохлорид.Запояването после е лесно.Не е нужен тинол достатъчно е да калайдисаш фолиото и да намажеш с паста.Останалото е съвсем леко изтегляне на финен поялник върху крачетата.

Чет Юни 18, 2009 3:05 pm
Профил

Мнение 
Ugeen,
Не бях чувал за такава технология ...
На времето(преди 20г.) като ученик в електротехникума за последно правих платки с асфалт лак или с перманентен фолмастер... Явно "технологиите" се развиват :-)

От тогава не съм си произвеждал сам платка ...

Чет Юни 18, 2009 3:49 pm
Профил

Мнение 
Навсякъде по нета е пълно с описания на метода ,даже и в този форум го имаше някъде .Ето един примерен линк http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... cle&sid=49
По принцип ние го правим само за прототипи,а после си поръчваме платки .

Чет Юни 18, 2009 4:04 pm
Профил

Мнение 
Емо, кво да ти кажа... опасенията са ми били основателни :-(

Това с което се захващаш, никак ама никак не е толкова елементарно ако го започваш от нула... Надявам се да не го правиш за чест и слава!

Само gsm-а може да ти отвори работа за 5-6 месеца, че и повече ако искаш да го направиш читаво. Неща като "само една" и още "само една" означват две конекции, при това различни по тип....
Ако можеш още от сега задраскай UDP от заданието. И най-добре да остане наистина само една TCP конекция, щото иначе отиваш на multisocket интерфейс и много ядове.

Луминари нямам опит, но са нови... което според мен означава че едва ли имаш някакъв избор за тестван стек или ОС. Всъщност не знам дали изобщо имат някакъв ОС за тях?
А и ти имаш проблем с паметта и ти трябва добра комбинация ОС-стек щото за да използваш ефективно паметта тя трябва да е задължително динамична. Трябва ти и многозадачност, иначе нито стека нито gsm-а ще бачкат, т.е. ОС-а ти е неизбежен (иначе се закопаваш). И стекът трябва да е съобразен с тоя ОС, а не просто универсален дето само е портантнат по някакъв (безобразен) начин...
Това е много по-важно отколкото zero copy. При твоя трафик и 100 пъти да ти копира нямаш проблем, ама ако ти разхищава паметта имаш сериозен проблем.

Ако питаш мен не си за Луминари... Що не поразгледаш има толкова платки с blakfin, arm9 и т.н. дето си имат и памет и готов софтуер за мрежа. Не знам кое те навежда на мисълта че с Луминари ще е по-надеждно и ще харчи по-малко. Дали ще cortex или arm9 разлика в консумацията няма голяма! Говоря при сходни честоти естествено.

Ако пък толкова държиш да е малък контролер по-добре нещо от сорта на SAM7X - старо е спрямо кортекса, но точно затова ти го препоръчвам. Всъщност не ти препоръчвам малко животно... най-добре както казах малко по-голямо дето да търкаля примерно eCos + lwIP или още по-тежък софтуер. Даже пак ти казвам и идеята за линукс рутерчета - може даже и ethernet и wifi и никакви проблеми няма да имаш с конфигуриране. Всичките си имат и web интерфейс, ако толкова искаш да правиш развой може да сложиш едно малко процесорче да управлява gsm-a и радиото ти, а да си приказва с рутерчето по UART. В рутера ще трябва да сложиш само един таск в който свържеш уарта към TCP сокет - това е нищо като код, повече време ще изгубиш докато прекомпилираш ;-)

Чет Юни 18, 2009 4:06 pm
Профил

Мнение 
Мисля, че точно прототипите трябва да са ти "железни" от към изпълнение.

Когато подкарваш нещо ново - защо да си вкарваш още едно неизвестно от лоша платка и прекъснати писти ? Имаш толкова много други "неизвестни", защо да не си спестиш поне това ?

Винаги всички платки си ги поръчвам да ми ги изработят във фабрика. Цената им не е кой-знае колко висока (за прототипните), а и после многократно ти се възвръща като не се "бориш" с контактни проблеми ... Сметни си времето зам да си правиш платките, после евентуално да се бориш със контактни проблеми ... Времето което би си загубил с това - преизчислено към пари са много по-малко от каквато и да е цена на прототипи ... Не мислиш ли ?

Отклонихме се от темата ...

Чет Юни 18, 2009 4:26 pm
Профил

Мнение 
Действително е така,доста пъти съм имал проблеми с платки ,но основно проблемите идваха не от контакти а от друго естество,примерно маси разположение на елементи ,дросели импулсни стабилизатори и т.н.Последния прототип който правихме с колегата (RFIDчетеца с ethernet интерфейса,тотално ни разпиля за да съчетаем всичко на една платка заедно с бобината на RFID-а,няколко напрежения защото платката се храни от 40v пуснато през switch-овете и мрежовия кабел .5 пъти разполагахме елементите по различен начин и опроводявахме платката ,защото RFID-a го забиваха излъчванията на един дросел на единия от импулсните стабилизатори ,а и захранването се модулираше допълнително по пистите от работата на чиповете,където нямаше спасение нито с дросели кондензатори и широки писти и се намаляше значително разстоянието за четене.За екранировки не можеше и дума да става защото гоним миниатюризация.Като си направя равносметка колко по -сложно беше да подкарам TCP -то , което работи безпроблемно на всяка платка където съм го слагал,просто никога не бях и предположил, че един прост RFID ще ме направи на луд,както и други прости неща с които се занимавам напоследък.Ако бях поръчал 5 пъти платки и да ги чакам по2-3 седмици,може би още нямаше да съм го завърщил този проект :D

Чет Юни 18, 2009 4:54 pm
Профил

Мнение 
Miro,

Принципно погледнато си прав.
Гледам на всичко това малко като дългосрочна инвестиция в бъдещето.
В крайна сметка смятам, че на вълкът вратът му е дебел, щото сам си върши работата. Е, и аз искам възможно най-малко да завися от външни фактори. За това целта ми е GCC + фри РТОС + Фри Стек + фри GUI. Така относително лесно бих могъл да реюзвам код, а и ако "стъпя" на добро решение - дълго време (години) ще мога да се възползвам от него. Т.е. лесно бих могъл да го портвам за различни процесори които ще се появят на пазара...

Освен това ще използвам легални средства за развой. За момента това не ме интересува много-много, но е добре да се замисля по въпроса все пак. Рано или късно ще ме заинтересува...
(мисля, че Цецо много добре ме разбира...)

Универсалните решения за каквото и да било НИКОГА не могат да бъдат ефективни във всички отношения. Фен съм на ефективните решения. Е, те си имат цена (като време и пари), но в последствие при производство многократно инвестицията би се възвърнала.
Като пример мога да дам радиостека, който разработихме с колеги. От една страна батерийните устройства да имат живот на батерийката 5 години, от друга да имат голям радиообхват, от трета да имат ниска латентност (въпреки че са батерийни и спят през повечето време да можеш да им изпращаш команди с латентност 1 сек).
Криптиращият алгоритъм е друг добър пример който преди време обсъждахме във форума...

Всичко това с което мисля да се занимая не го правя съвсем за чест и слава. Хипотетично очаквам след време да има някаква не лоша възвръщаемост ... Ще видиме ...

Относно GSM/GPRS-a имаме опит. Имаме няколко изделия с такава комуникация.
Имаме опит и със АРМ7 на TI и LPC2387 на NXP. Имат външен фай и доста компоненти около него. Изделията с тях са направени с КЕИЛ операционната система и стека. кеил има порт и за Луминари. Проблема е, че стека не е "орворен".

Относно UDP-to - DHCP-то не работи ли с UDP датаграми? Всъщност ми трябва само за това.
Иначе само една TCP връзка ми е напълно достатъчна.

Устройствата които проектираме общо взето нямат претенциите да имат добри юзер интерфейси като графични дисплеи, графични прозорци и т.н. Важното за нас е те да са "желязни" от към надеждност, малки и с ниска цена. Т.е. как да го кажа - устройства които да вършат работа без излишни "шарении" ...

Ако говорим за "шарении" - тогава си абсолюто прав, че Линукс е повече от задължителен ...
Готова графика, относително надежден софтуер тестван и тестващ се от много потребители ...
Но тогава говориме и за други процесори, външни рам,ром и т.н. Това е далече от моите цели за сега (за в бъдеще кой-знае какво ни очаква ...) Мисля си че такива големи продукти и проекти не са "за моята уста" или поне не и в момента ...

Чет Юни 18, 2009 5:18 pm
Профил

Мнение 
emilvtc написа:
В крайна сметка смятам, че на вълкът вратът му е дебел, щото сам си върши работата.

Просто в нашия бизнес е за предпочитане да стъпиш на готови неща вместо да откриваш топлата вода. Иначи целта ти е правилна за опън сорс нещата, щото комерсиалните не са много по нашия джоб, а и повечето не си струват парите ;-)
Проблемът обаче е, че за мъници като кортекс няма нито много нито добри опън сорс решения... От друга страна не ти препоръчвам да се впускаш в луд развой. Казвам ти го личен опит, аз така като видях преди 2-3г. че няма много неща за АРМ7 реших сам да си ги правя и си ги направих и сега се чудя къде да си ги завра, щото АРМ7 е история. Модата е кортекс, след 2г. ще е нещо друго... Ове стандарт :D

Цитат:
Относно UDP-to - DHCP-то не работи ли с UDP датаграми? Всъщност ми трябва само за това.

Говорех през GSM... там имаш DHCP и всичко останало. Там ако работиш само с 1 сокет е лесно - отваряш го и все едно бачкаш със сериен. Ако тръгнеш да правиш повече от 1 сокет става по-сложно... но имаш идея предполагам що имате опит.

Цитат:
Устройствата които проектираме общо взето нямат претенциите да имат добри юзер интерфейси като графични дисплеи, графични прозорци и т.н. Важното за нас е те да са "желязни" от към надеждност, малки и с ниска цена. Т.е. как да го кажа - устройства които да вършат работа без излишни "шарении" ...

В малък процесор няма как да вкараш пълноценен стек, а с половинчат - каква надеждност, кви 5 лева? В най-добрия случай се молиш да не забие при малко странен или по-голям пакет или го флуднат. Само проблеми и ядове може да очакваш. Най-простия стек с които имам някакъв опит е lwIP върху eCos, те това животно бачка, ама.... слагаш го в една по-скапана мрежа дето се губят пакети и то почва да дропва трансфери вместо да ретрайва като хората. Ако е DHCP се държи по един начин, ако е fix IP по друг.
Сравнено с едно линукс рутерче е 100 пъти по-ненадеждно, освен това не мисля че е чак такава екстра да си чукнеш IP-to на някое устройство и да го конфигурираш през веб интерфейс. Или пък да му ъпгрейднеш фирмуера дистанционно. Не мисля че това са "глезотии"..

Чет Юни 18, 2009 6:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
emilvtc написа:
...
Иначе само една TCP връзка ми е напълно достатъчна.
...

Така е, DHCP минава през UDP пакети. Но UDP не коства почти нищо, там няма връзки и т.н.,
просто едно ниво на опаковка след IP (и си остава best effort delivery).

Една единствена TCP връзка би опростила значително стека, ако някой го пише с цел да стане
минимален на размер и само за една връзка. Друг е въпросът дали ще намериш такъв (не знам как е).

Потенциалните неприятности, които да очавакваш от DHCP - то трябва да работи преди
много от нещата да са инициализирани, и не е да няма изненади (но нищо толкова
драматично, а и вече не помня в детайли, писах го отдавна моето).

Ако имаш връзка и през не ethernet, може да ти потрябва и PPP (там фигурирането
на IP и подобни е в рамките на PPP, няма връзка с DHCP).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Юни 18, 2009 8:01 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
http://www.microelemente.ro/2008/11/28/ethernet-board-with-gsmgprs-module/

Чет Юни 18, 2009 8:11 pm
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 76 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща