Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Предложете програма за създаване на Win32 приложения 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Предложете програма за създаване на Win32 приложения
Трябва ми нещо елементарно, колкото да мога да създавам един прозорец с бутони и текстови полета-нещо от този сорт, да я компилирам и да получа .exe файл. Вчера свалих Microsoft visual C++ 6.0, но ми се видя доста сложно да навлизам. Искам просто да предавам и приемам информация от микроконтролерите към компютъра през серийния порт. Едно време се занимавах отгоре-отгоре с Delphi и там общо взето не беше сложно, но не ми се връща да си припомням нещата отпреди.

Нед Юни 21, 2009 1:23 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Каквото и да е все ще е нещо "Вижуъл", и що пък да не е Делфи. И аз преди време бях правил разни приложеница на делфи - ако сега ми се наложи едва ли ще се насоча към нещо непознато. Честно казано бях си изтеглил ДотНет по едно време ама машината на която го сложих се оказа твърде слаба за него. Иначе чувам от колеги от фирмата в съседсвто, дето пишат разни приложения, че било добро. Освен това има и фрее версия която си била доста функционална.

Нед Юни 21, 2009 1:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
за такива неща делфито/билдъра си е идеално. визуал бейсика също би ставал, ако ехето му тръгваше без да иска околни дллки, но поне навремето си искаше, сега не знам.

Нед Юни 21, 2009 1:38 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
А защо не C# - просто приложенийце с бутони и сериен порт се спретва за нула време, изписано в Интернет в доволни количества. И действително има free версия.
Недостатък е че където се пуска трябва да има инсталиран .NET Framework.

Нед Юни 21, 2009 2:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Да де ама напоследък вече все повече се появяват приложения на .NET. Например пикоборците ако имат ПикКит2 имат и инсталиран фреймуърк. Сега не е чак такава грижа - приложението само си инсталира фреймуърк, изтегляйки си го от нета - а са рядко ПЦ-тата без нет. Навремето си спомням къв гърч беше с делфито, ама после като се утъпче пътеката с билдването на инстал си ставаше съвсем прилично инсталването на приложението на комп без делфи.

Нед Юни 21, 2009 4:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Неотдавна и пред мен възникна същия въпрос. И тъй като използвам Питон на ембедед ниво, реших да видя как ще да се държи големия батко в бозата. Приятно съм изненадан от леснотата с която направих джама, бутони, падащи менюта и прочее джаджи с използване на Ткинтер модула. А кото намерих py2usb подкарах и USB интерфейса. После има py2exe и вече се получава съвсем човешка инсталация. Да добавя, че всичко необходимо си е в инсталационниия пакет и не е необходимо нищо друго да се инсталира за да тръгне.
Не убеждавам никой. Просто споделям опит. Всичко е в Мрежата и е напълно безплатно и легално. А и примери има колкото искате.

Нед Юни 21, 2009 5:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря на всички отговорили. Май ще си изрова старите дискове на Delphi 5, че имам и един двутомник литература за него някъде из библиотеката. Най-добре ще е така, нещо дето си минал през него лесно се припомня :)

Нед Юни 21, 2009 5:34 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Малко късно, но погледни Qt
Прегледай http://www.youtube.com/watch?v=U7yje3D1UM4&feature=PlayList&p=22E601663DAF3A14&index=0&playnext=1, бързо ще се ориентираш дали ти върши работа.
Поздрави,

Пон Юни 22, 2009 12:03 am
Профил
Аватар

Мнение 
Qt, напоследък се чопля по него и съм с много добри впечатления, интегрира се перфектно в Eclipse, с QtCreator се работи интуитивно. работата със сигнал/слотовете(няма макроси, или callback функции както е да речем в MFC) е направена изключително просто, ако се използват вградените класове, а те са стотици, то е почти сигурно, че дадена програма ще може да се компилира с минимални промени за Windows,Linux и Mac. Qt за Windows може да се интегрира и в Visual Studio, предпочетох обаче MinGW + Eclipse, защото са с отворен код. По принцип писане на графичен интерфейс с C++ е по-трудно, отколкото с Visual Basic или Delphi Pascal, но Qt елиминира това, всичко е замислено много добре, но се иска една седмица по-сериозно занимаване с примерните програми, както и със самата концепция на Qt.

Пон Юни 22, 2009 7:03 am
Профил WWW

Мнение 
Лека корекция, ако ползваш техния фреймуърк (без активекс частта) те ти гарантират не само че ще се компилира, но и ще работи под платформите които поддържат ...
До тук тествано с няколко нещица, един и същ сорс върви под Win32, WinCE, FreeBSD, Symbian и S60. Не съм го тествал за сега само под MacOS, Linux и Embedded Linux, но силно подозирам, че няма да има проблеми и там.

Поздрави,

Пон Юни 22, 2009 10:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
Интересно, не знаех за Symbian. Можеш ли да ми кажеш какви развойни средства използваш за Symbian ?

Пон Юни 22, 2009 4:21 pm
Профил WWW

Мнение 
Pre-release на Нокия по темата :> Още му липсват някои неща, но върши добра работа.
P.S. Да, ползвам commercial лиценз :>

Последна промяна goose на Вто Юни 23, 2009 9:09 am, променена общо 1 път

Вто Юни 23, 2009 9:03 am
Профил
Аватар

Мнение 
goose написа:
Малко късно, но погледни Qt
Прегледай http://www.youtube.com/watch?v=U7yje3D1UM4&feature=PlayList&p=22E601663DAF3A14&index=0&playnext=1, бързо ще се ориентираш дали ти върши работа.
Поздрави,

Погледнах филмчето. Доста впечатляващо. Ще го пробвам.

Вто Юни 23, 2009 9:07 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: Предложете програма за създаване на Win32 приложения
Zeus написа:
Трябва ми нещо елементарно, колкото да мога да създавам един прозорец с бутони и текстови полета-нещо от този сорт, да я компилирам и да получа .exe файл. Вчера свалих Microsoft visual C++ 6.0, но ми се видя доста сложно да навлизам. Искам просто да предавам и приемам информация от микроконтролерите към компютъра през серийния порт. Едно време се занимавах отгоре-отгоре с Delphi и там общо взето не беше сложно, но не ми се връща да си припомням нещата отпреди.

Темата е стара, но за тези неща не е късно. Ако ти е познат Delphi и паскалския синтаксис :x CodeGear извадиха Delphi Prism, който успешно се интегрира във Visual Studio 2005 или VS2008. Демек ползваш пълните възможности на Framework 2.0 или 3.5, но с познат за теб синтаксис. Не мога да кажа дали става за експрес версията на студиото. Пък от версия 2.0 нагоре във фреймуърка имаш компонент за серийния.

Пон Юли 27, 2009 9:03 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]