| Автор |
Съобщение |
|
fuser
Ранг: Ориентиран
|
 Bootloader за PIC18FxxJ серия за С18
през UARTa разбира се  . Може ли да се намери нещо готово по темата? ще съм много благодарен 
|
| Нед Юни 28, 2009 12:29 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ако искаш сам да си пишеш мога да ти дам сорсове от един мой, който ползвам на 24J10. Но няма да можеш да го ползваш изцяло, защото комуникацията е по мой специфичен протокол, а PC частта е част от голяма апликация, която няма как да подкараш при теб.
Всъщност единственото полезно от него май е програмирането на самия чип. Което значи че ако не си тръгнал да пишеш твой собствен.... не ти върши работа.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Юни 28, 2009 1:51 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Юни 28, 2009 3:48 pm |
|
 |
|
fuser
|
всичко свързано с bootload-ването на този тип процесори ще ми е от полза. Като твой протокол какво имаш в предвид, различен тип файл ли му подаваш или самият UART е нещо изкривен? То така или иначе ще се наложи и аз да изкривя нещо в наливането на файла за да не може да се вижда оригинала. Но ще трябва да започна от нормален loader и после да му мисля криптирането.
|
| Нед Юни 28, 2009 5:06 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми използвам си собствен протокол за трансфера. Просто комуникацията на бутлоадера е част от по голям протокол използван от самата апликация. В частност идеята беше да може да минава от апликационен режим в бутлоадерен по команда в процеса на работа, а не само при начално стартиране. Самия протокол е наследство от стари устройства.... на моменти изглежда направо глуповат, ама нали работи, а и гоним съвместимост....Типа на файла си е директен имидж на паметта (нещо като bin).
Но както казах самия протокол няма да ти върши работа защото не мога да ти дам PC апликацията. Не че е някаква страшна тайна, просто няма как да я подкараш при теб. А и сорсове нямам, не съм я писал аз.
Иначе бутлоадера е писан изцяло на C18, не блести с нищо, писан е за две нощи  Но работи
Ще го закача в понеделник от службата - каквото можеш да ползваш от него - взимай.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Юни 28, 2009 8:41 pm |
|
 |
|
fuser
|
То и при мен трябва да се получи нещо такова. Аз го имам писано, но на асемблер и за 16 серия, а това приложение ми е на С и трябва да му сложа bootloader. Благодаря ти за помоща предварително.
|
| Пон Юни 29, 2009 9:31 am |
|
 |
|
Цецо
|
абе тук неможе да се направи атачмънт. Дай някакъв меил.
|
| Пон Юни 29, 2009 9:59 am |
|
 |
|
fuser
|
|
| Пон Юни 29, 2009 10:06 am |
|
 |
|
fuser
|
Много благодаря. Довечера ще разгледам подробно сорса.
Имаш бири от мен 
|
| Пон Юни 29, 2009 10:23 am |
|
 |
|
bkulev
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Яну 25, 2006 12:47 pm Мнения: 305 Местоположение: Varna
|
@fuser
Гледал ли си AN851? Там има код за 18F и J също. Основно е на асемблер, но има пример и на С.
Не съм го гледал подробно и не знам дали може да ти свърши работа.
|
| Вто Юли 07, 2009 9:08 pm |
|
 |
|
fuser
|
Аз започнах да го пиша наново, като ще ползвам голяма част от функциите на bootloadera който ми изпрати Цецо. Не ми остава много време за него, но полека-лека .... 
|
| Сря Юли 08, 2009 5:10 pm |
|
|