Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
някой да има опит с usb host (OHCI) ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение някой да има опит с usb host (OHCI) ?
конкретно ме интерисува дали някой е успял да подкара такова нещо на какъвто и да е контролер? поразгледах из нета - платени HCD и стекове дал господ, но на мен ми трябва нещо по простичко. та ако някой има малко опит ще съм му благодарен ако може да помогне. До момента съм подкарвал само USB девайси, та чета хоста от спецификацията но ми се вижда мътна и кървава. за момента човъркам един HostLite на OnChip за LPC-24XX, но като гледам е "малко" кастриран. трябва ми някакъв добър старт, та ако някой е срещал фрии код по въпроса... надежда, какво да правя, умира последна :D

Вто Авг 18, 2009 11:01 am
Профил WWW

Мнение 
http://home.comet.bg/datasheets/Interfa ... R_V103.pdf

Това погледна ли? Има го в Комет.
Бях го пробвал - запис и четене от флашка на файлче.
За по-сложни неща не знам дали ще става.

Вто Авг 18, 2009 11:31 am
Профил ICQ

Мнение 
забавно чипче, преди време писах библиотека за VNC-1L през паралелен софтуерен интерфейс и наистина работеше безупречно с флашки, лошото е че още не са ми казали как точно ще се вижда устройството което е девайс и силно се надявам да е като памет. че да пиша и клас за USB ще ме довърши Д: затова по конкретно ми трябва някакъв пример за хост на контролер. ще го развия ако мога.

бтв ако на някой му се занимава да види този фрагмет от код само за забавление:

int main(void)
{

//дефинирано в OHCI спецификацията
typedef struct _LIST_ENTRY {
struct _LIST_ENTRY *Flink;
struct _LIST_ENTRY *Blink;
} LIST_ENTRY, *PLIST_ENTRY;

//експеримент
LIST_ENTRY test_struct, struct1, struct2, struct3;

test_struct.Flink = &struct1;
test_struct.Flink->Flink = &struct2;
test_struct.Flink->Flink->Flink = &struct3;
//до безкрай... указатели...
test_struct.Flink->Flink->Flink->Flink = &test_struct;

while(1);

return 0;

}

все повече се учудвам на чудесата на C 8O

Вто Авг 18, 2009 11:45 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Сбъркал си препратката, това е за девайс, на него му трябва за HOST.

По скоро това:
http://home.comet.bg/datasheets/Interfa ... (FT_000030).pdf

Макар че доколкото разбирам, човека иска софтуерна имплементация която да качи върху негова си система. А единствената фрее която аз съм виждал си е лайнукса.

Вто Авг 18, 2009 11:46 am
Профил ICQ

Мнение 
правилно, цецо, това ми трябва, но да е ОС-фрии, защото намерих порт на линукс който има OHCI но не мога да отделя каквото ми трябва от него, не съм много запознат с ембедед ОС-тата :oops: . иначе ако имам късмет девайса да се вижда като памет - подготвен със със VNC-то. но продължавам да търся софтуерен вариант в случай че нямам късмет да е памет, и без това LPC-тата имат вграден хост контролер.

Вто Авг 18, 2009 12:01 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Трудно е много е трудно. Всъщност даже незнам дали има напълно отворена версия.... Просто USB правата се държат от консорциум от едни компанийки дето не са много любители на фрее-то. А самия интерфейс и спецификацията му са така боза, че....

Аз лично се съмнявам, че може да се измъкне нещо от лайнукса. Абе самия факт, че има толкоз Едернет стекове фрее и никакви (или аз поне не съм срещал) за USB....

Вто Авг 18, 2009 12:15 pm
Профил ICQ

Мнение 
по-голямата част от спецификациите на УСБ-то съм ги чел и с две ръце съм съгласен с теб. това оставя сериозна следа в психиката на четящият :? направили са го така че да е гадно ... има един фрее както казах но е прекалено кастриран за да е полезен за друго освен за това за което е правен. та... ако на някой му дойде друга идея, моля да сподели. ще ми спести някакво мозъчно увреждане :D

бтв. сорса горе наистина е сила ако се развие, почвам да виждам защо са го сложили в OHCI-то. освен за да е гадно де...

//експеримент
test_struct.Flink = &struct1;
test_struct.Blink = &struct3;
test_struct.Flink->Flink = &struct2;
test_struct.Flink->Blink = &test_struct;
test_struct.Flink->Flink->Flink = &struct3;
test_struct.Flink->Flink->Blink = &struct1;
test_struct.Flink->Flink->Flink->Flink = &test_struct;
test_struct.Flink->Flink->Flink->Blink = &struct2;

Вто Авг 18, 2009 12:27 pm
Профил WWW

Мнение 
Цецо написа:
Сбъркал си препратката, това е за девайс, на него му трябва за HOST.

По скоро това:
http://home.comet.bg/datasheets/Interfa ... (FT_000030).pdf

Макар че доколкото разбирам, човека иска софтуерна имплементация която да качи върху негова си система. А единствената фрее която аз съм виждал си е лайнукса.

Да - прав си. Това имах предвид:
http://home.comet.bg/datasheets/Interface/DS_VDIP1.pdf

Вто Авг 18, 2009 2:12 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ми аз пусках преди време хост на PIC32, четях една USB флеш памет, работеше си нормално, ама не съм се и заравял да тествам нещо по-сериозно, просто използвах готовите библиотеки на Microchip :-)

Вто Авг 18, 2009 6:38 pm
Профил WWW

Мнение 
хубаво е човек да има библиотеки, но недай си боже да смениш платформата и увисваш. всъщност затова, че дават всичко необходимо харесвах микрочеп. обаче не ми вършат работа. слабички са. а и типа на платформата не зависи от мен. почвам да се чудя колко извратен трябва да е човек че да напише усб хост драйвер и стек...

Сря Авг 19, 2009 12:32 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
въпрос на мотивация е по-скоро :D

Сря Авг 19, 2009 1:35 pm
Профил

Мнение 
и за това си брав, дедо, мотивацията е хубаво нещо, ама само тя не стига :wink: иначе куцо и сакато щеше да ги прави тия неща, ние къв (хляб) щяхме да ядем тогава :D

Сря Авг 19, 2009 3:59 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами PIC32 не е по-слаб от това, което си човъркал до момента ( LPC-24XX ) /* В първия пост казваш, че нямало значение контролера, после казваш, че не зависело от теб избора на платформата ?? */ . Host софтуера е тъй или иначе обвързан с конкретния контролер, освен ако не направиш собствен софтуер, разделен на приложен софт за ОС и отделно драйвери за всеки конкретен тип host, но така вече преминаваме в сферата на големите машини. Така че ползваш, не ползваш готовите библиотеки на Microchip като смениш host контролера ще трябва пак софтуер, затова като ги има готови, е по-добре да ги използвам :D

Сря Авг 19, 2009 4:44 pm
Профил WWW

Мнение 
хост контролера на LPC-24xx е full OHCI съвместим, т.е. ако имаш код за каквато и платформа да е, която също е full OHCI не е особенно голям проблем да се портне за моите цели. като изключим че ако има нещо фрее както казах е силно орязано и реално не е пълноправен драйвер/стек, а нещо с конкретно приложение - да речем бълк+контрол и клас за MSD, което е най-често срещано. затова питам за каквото и да е OHCI (още в заглавието е писано), пък блъскането е неизбежно :P . а от темата "кой е най-прекрасният микроконтролер ?" ще се дистнацирам. по разбираеми причини. пък може пак да се върна към ПИКльовците някой ден, кой знае.

Сря Авг 19, 2009 4:59 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Да, грешката е моя, пропуснал съм ключовата дума "OHCI" ;-)

Сря Авг 19, 2009 7:24 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща