| Автор |
Съобщение |
|
Telekinesis
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Мар 15, 2007 6:59 pm Мнения: 47 Местоположение: sf
|
 кернел драйвер за pocket pc / tablet?
Здравейте
Въпроса ми може да е олигофренски, но все пак да питам...
Искам да си направя следното: имам външна платка която служи за предаване на определени данни по даден безжичен интерфейс (който в случая няма нужда да се дискутира). Искам да свържа платката към някакво pocket pc или tablet (още не знам какво). Поради липса на друг изведен интервейс от джаджата предполагам че ще се ползва УСБ. Въпроса ми е ако примерно имам Nokia N810 (някакъв интернет таблет, не е телефон) която е с маемо линукс (май...) дали мога да си напиша кернел драйвер който да командва платката през УСБ (да изпраща команди и т.н.)? Имам предвид че нокиата е с процесор OMAP2 за който предполагам има компилатори и т.н.
Малко ми е каша в главата, но се надявам да помогнете  Има ли начин това да се направи изобщо (N810 го дадох просто като пример)?
// пиша в този раздел, а не в "Безумни идеи", защото ми се вижда съсвем нормална 
|
| Сря Авг 26, 2009 9:55 pm |
|
 |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Почти е възможно.
http://konttoristhoughts.blogspot.com/2 ... y-way.html
Дали ти трябва кернелски драйвер или не - зависи какво искаш да правиш. OMAP2420 e ARM11 (ARMv6), GCC си го поддържа (иначе откъде Линукс).
Успехи.
|
| Чет Авг 27, 2009 2:18 am |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Според мен не си заслужава усилията ... като гледам тенденциите .. всичко отива към Windows Mobile (е за твоя случай с Nokia не ти помагам ) ...
Слагай си Visual Studio ... .NET Compact Framework-a е правен за такива като мен .. мързеливи програмсти .. учи се много бързо и се усвоява лесно а и след време като гледам всичко ще е писано на него.
|
| Чет Авг 27, 2009 9:35 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
n810 с OS2008 поддържа USB OTG хост автоматично.
т.е. идеята ти не е съвсем безпочвена. но трябва да си намериш OTG кабел/адаптер.
за съжаление нокия не доставят. може от тук примерно:
http://www.electronicproductonline.com/catalog/product_info.php?products_id=2042&osCsid=3102539a41df13e27f71f580cae919a1
аз я ползвам по WiFi само.
|
| Чет Авг 27, 2009 2:19 pm |
|
 |
|
Telekinesis
|
хм...нещо не го разбирам човека от http://konttoristhoughts.blogspot.com/2 ... y-way.html какво прави. конектва УСБ дивайсове към нокиата и после ги управлява с USBControl програмата ли? ще прочета по-обстойно.
Идеята ми беше да се направи като стандартен драйвер за кърнъла (управляван с read, write, ioctl и т.н. system calls) който да използва УСБ за проба и примерно след това да се замени само най-ниското ниво на драйвера да работи с някой по-прост интерфейс - spi/i2c. Според мен има смисъл от цялата работа. По този начин ще може да се използва от различни приложения в user space. ...нинам  мъдря го още  Просто таблета е един вид развойна среда само с УСБ...
И тъй като за сега не съм за занимавал с УСБ да питам: USB OTG host означава че устройството може да се конектва към други УСБ устройства, така ли? В смисъл не е просто endpoint device
|
| Чет Авг 27, 2009 10:01 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
OTG e съкращение на 'On The Go' (каквото и да значи)
това е едно допълнение на стандарта, когато даден USB порт може да бъде или слейв или хост.
познава се по 5-то краче на куплунга. нокия, разбира се, не са сложили стандартен конектор, за да могат да те доят с кабел 'нокия'. всички прозиводители много ги обичат тия глупости.
то и OTG кабели са ненамираеми по нашите земи, да не се отчайваш лесно.
когато USB контролера усети, че му е тъкнат съответния кабел, минава в хост режим пуска захранаване навън и почва процедурата по инициализация. в зависимост от това, какво ще му се представи отатък, може да зареди съответния драйвер за съответния клас. ако не намери нищо, ще ти го мапне като /dev/usbdev2.1_ep00 (примерно). какво ще правиш с ендпоинтите си е твоя работа.
за теб ще е по-лесно ако работиш с някое познато вече устройство (памет или сериен порт) за което вече има драйвер в MAEMO-то. вярвай ми, не искаш да правиш дрвайвер за твое устройство
вече като ти е вдигнал кернела драйвер си работиш като с всяко друго устройство в /dev
|
| Чет Авг 27, 2009 10:31 pm |
|
 |
|
Telekinesis
|
 То ще е глупав драйвер с няколко ioctl само (като за начало).
A като порових малко гледам продават BeagleBoard с OMAP3530 за $150...
Май ще взема да си го купя и да му сложа един линукс. Чиста работа 
|
| Пет Авг 28, 2009 10:08 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
но ако ще ползваш n810 само за интерфейс/терминал и знаеш всичко за протокола/ендпойнти към твоето устройство, една проста userland програмка в маемо-то ще ти е достатъчна.
не виждам защо трябва да се гърбиш да правиш драйвер...
може би е друг въпроса, ако искаш да работи върху всякакъв линукс.
но предполагам, че целта ти е да си продаваш устройството, а не софтуерното приложение.
не ти знам проекта, все пак...
|
| Пет Авг 28, 2009 10:35 am |
|
|