|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:18 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 SCSI документация?
дали някой случайно се е сблъсквал със SCSI до момента  това го захванах за лично моя образователна цел, та може да се окаже и доста полезно в проект, но в общи линии стандарта се оказва доста затворен - t10, които го поддържат не дават регистрация на всеки, ако не си разработчик от голяма фирма и не им участваш в делата. поне аз не можах да се сдобия с официалните SCSI Architecture Model (например SAM-3), SCSI Primary Commands (SPC-3) ,SCSI Block Commands (SBC-2), SCSI String Commands и други. Разбира се гугъл каза много, викито също, включително и някакви ръководства за разработчици на периферия на seagate и hp, та от там горе долу придобих представа за командите и отговорите на устройството. но все пак не мога да разчитам на този тип документация като на стандарт. ако на някой му се намират тези пдф-та от т10, които са официалната основа, ще може ли да сподели?
П.С. не знам тези какво очакват? как да им се развива стандарта като го затварят? или искат всеки да плаща по 200$ и повече на харийка, за да се научи да работи с тях?  това май са го направили от скоро, да заключат документацията така строго ](./images/smilies/eusa_wall.gif)
|
| Вто Сеп 01, 2009 11:46 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
винаги документацията е била с пари. понякога са много парите, понякога не чак толкова.
не искам да те отчайвам, ама искаш да влезеш в много дълбоки води.
сегашния SCSI стандарт е изключително обширен и умопомрачителен за един човек.
особено ако никога не го е изучавал. по-скоро си намери някоя книжка и първо почни с нея.
стандарта е за по-напреднали разбирачи.
за какво ти е?
"за образователна цел" е малко разтегливо.
все едно да кажеш, че се занимаваш с култура. щото гаджето е пиянистка.
|
| Вто Сеп 01, 2009 1:39 pm |
|
 |
|
head_up
|
ровейки се из един код за усб хост на който бяха закачили MSD клас за FAT16. до тук добре, обаче изпаднах в паника, когато видях как се четат/записват сектори от устройството - това са си SCSI команди. абе цялата полезна от гледна точка на файлов вход/изход комуникация (данни, корекции във FATа), която си минава през усб се прикачва под формата на SCSI команди и обмен капсулиран във вида за MSD - CBW, CSW. получи се така че не ми трябва (за момента) да работя със SCSI, но за да рабера добре какво точно правят "от горе" се налага да познавам добре SCSI командите, или поне основните. Мисля че успях в общи линии да вдяна и с наличните изрезки от нета, но ако се наложи нещо по сериозно - жална майка... тааа затова казах че е за лично моя образователна цел
а за свой срам ще кажа че самият FAT16/32 ми се вижда много, ама много неприятен за разбиране.  а не би трябвало да е ... 
|
| Вто Сеп 01, 2009 2:34 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Стига бе. T10 винаги са давали публичен достъп до документите си.
www.t10.org, ftp.t10.org .
Членство ти трябва ако искаш да гласуваш на сбирките им. Не знам как е
с разните ключове и подобни простотии, но за нормална употреба на SCSI
устройства документите са публични.
Ако кажеш какво точно се опитваш да направиш може би ще мога да те упътя по-добре,
документите са много и отнема време човек да разбере какво му трябва.
[edit] Айде стига бе, то било истина. От 1.1.2009 няма публичен достъп до работните
им документи.
Аз имам архивирани нещата, които са ми трябвали през годините, може и да имам
каквото ти трябва. [/edit]
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 01, 2009 4:48 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Практически всичко, освен "обикновените" АТА (и SATA) дискове говори SCSI. MMC е просто надграждане (доста обемисто).
Не е трудно за разбиране. Но ако FAT16 е просто неефикасен, 32 е направо идиотия.
FAT12 - в оригиналната му версия - е почти идеален за флопита с техните обеми, при
големи обеми обаче размерите на FAT-а стават неразумно големи и тромави. Но е все пак
някакъв стандарт, пък и само за четене ако става дума тромавостта няма да проличи, или
поне не особено.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 01, 2009 5:51 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Аз преди време се опитах да сваля новото SPC, но ме изненадаха с това, че вече не е публично достояние. До преди 1-2 години се занимавах доста, така че имам неща свалени, кажи какво ти трябва та да проверя при мене.
|
| Сря Сеп 02, 2009 10:02 am |
|
 |
|
head_up
|
добри хора, тази документация която имате ще се окаже златна  скоро ще си проличи като някакви по-дребни като мен пропищят. като цяло ми трябва най-вече:
SCSI Architecture Model (например SAM-3)
SCSI Primary Commands (SPC-3)
SCSI Block Commands (SBC-2)
SCSI String Commands (опционално)
Разбира се, ако не ви затруднява да хвърлите целите пакети информация които имате в архива по въпроса ще е най-добре. Тежки времена идват  пак се чудя дали форума подддържа прикачване на големи файлове, че да стане по лесно, имах проблеми - Здрав три пъти го мъчих да ми праща пакети по емайла (все се скапват като минат някъв обем, а уж пощата ми можела, трънки), но той не се отказа за мое щастие 
|
| Сря Сеп 02, 2009 11:52 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|