Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
DS18S20 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение DS18S20
Здравей те ,на всички ,надявам се да ми помогнете с следния проблем.Направих си ето този часовник : http://www.bogdi.ro/electronics/digital%20clock/ ,програмирах чипа с хекс файла и часовника тръгна.Но поради моя грешка бях сбъркал краката на + и - на тем.датчик,и (незнам да ли от това )температурата в момента мия показва -1гр. Като нагрея датчика ми показва 50,60 итн.градуса но щом падне под 30гр.ми се появява -1.Незнам имали някаква тънкос при програмирането на микорконтролера ,като е с такъв датчик или е възможно да съм повредил датчика. Но щом го нагрея показва.

Пет Окт 16, 2009 5:43 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
подобни симптоми има когато времената за четене не са верни...

Пет Окт 16, 2009 9:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Вероятно някой от фусовете който се отнася за клока на процесора не е програмиран правилно ако ще е софтуерен проблем.

Иначе аз съм обръщал захранването на такъв сензор и нищо не му е ставало. Но знае ли човек

Пет Окт 16, 2009 11:15 pm
Профил

Мнение 
Еми ще пробвам пак да програмирам контролера ,пък ще видим кво ще стане

Съб Окт 17, 2009 11:14 am
Профил

Мнение 
Никакъв ефект от презаписа на чипа.Се -1 си показва ,а негреялиго малко показва 30гр или различно но под 30 гр. се -1 си показва.Чудясе имали нещо което не правя в цялата работа.Възможно ли е че съм с пик 16F628A да е проблема,въпреки че се съмнявам.

Съб Окт 17, 2009 11:34 am
Профил

Мнение 
Никой ли не може да ми помогне с проблема.Като температурата е над 30гр. показва ,ак е под тази тем ми показва -1.В hex. ли е проблема или при записа на микрокон. :(

Съб Окт 17, 2009 6:22 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Датчика е заминал. Аз точно по този начин изгорих 3бр. Незнам защо така са ги направили ама е факт. Смени датчика и ще видиш че ще тръгне. Аз бях купил повече датчици и веднага установих проблема. При мен също показваше някаква отрицателна температура.

Сря Окт 21, 2009 11:16 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Който се е докосвал някога до тия датчици, знае че никак не обичат обратното включване! :idea:
Но то е достатъчно да се отвори даташита за да се види това.
Много са претенциозни и към Pull-Up резистора. :!:

Сря Окт 21, 2009 11:52 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз подавам захранване на изнесените датчици или през малък резистор или през възстановяем предпазител. Това вероятно е било достатъчно да ми спаси датчика когато и аз съм бъркал свързването.
А ако по шината няма и други неща които да трябва да се четат бързо тия датчици могат да се пускат и с паразитно захранване само по 2 жици. В документацията е описано как става.

Сря Окт 21, 2009 12:02 pm
Профил

Мнение 
Да така и аз си мислех,но ме омотаваше защото като го нагрея показваше над 32гр.След това направих един експеримент,като хвана плюса и сигналния крак ми показваше понягога и по малко градуси.Тогава сложих около 1n кондензатор и ми показваше добре тем.Изкарах го на прозореца ми показа дори 12гр.Тогава (понеже бях го запойл с кабели,реших да го запоя направо към платката така с кондензатора ,но квому стана вече и тва не показваше.Сега показва само -1 а като го стопля 07гр.Ясно че е заминал явно от първоначалното обръщане на захранването.Сега съм си поръчал по куриер че в видин няма и ще гледам да не го объркам пак.Но странен датчик и капризен се оказа, а цената му е много висока ,а гледах че има и други цифрови с по евтина цена нап. TCN75 w komet 0.94D.

Чет Окт 22, 2009 7:26 pm
Профил

Мнение 
Колеги помагайте!Купих днес нов датчик ,свързах го правилно и пак старата история.Като го хвана с пръсти показва 28,30гр. как падне температурата пак показва -1.Каде е проблема, в програмата на схемата ли ,в записа на пика,вече незнам кво да правя.Моляви дайтеми савет как да подкарам схемата правилно. :(

Пет Окт 23, 2009 7:53 pm
Профил

Мнение 
хубаво де , като показва -1
значи чете от датчика 0xffff ( което е -0,5) .
и предполагам че програмата закръглява на -1 градус.

Така тези датчици за чуствителни на тема точни времена на комуникациата.
Знаеш че използват "time slots".

Виж дали работиш с подходящия кварц на пика, дали си настроил фузовете точно.
Не са ли много дълги жиците на комуникацията , въпреки че над 10 метра работи стабилно.
Пулл-ъп резистора да не е с много ниска стойност , и датчика да не може да дръпне нулата достатъчно бързо, в тайм-слота.

Виж и въобще има ли връзка между датчика и контролера.

Сигурно програмата която ползваш въобще не проверява " presence ", и си чете когато иска, независимо дали датчика отговаря или не .

Пет Окт 23, 2009 8:16 pm
Профил ICQ

Мнение 
Значи каккво съм на правил,понеже съм начинаещ в областта с микро контролерите някой неща сами ясни някой неса но основното знам та значи пика е 16F628A по схема е без А мисля че няма значение кварца е както по схема 4Mhz., zaredih hex. bez da promenqm ni]o po fusovete от хекса те са отметнати както го дават та.
oscilator-XT
WDT -off
PWRT-on
MCLR-off
Boden -off
LPV-off
CPD-off
Cp-off

Така съм ги задал.Съпротивлението е 4,7к .Ако имам проблем мисля че е при записа на чипа но незнам каде бъркам или какво не съм направил.Жиците са дълги 7см.Чудномие защо температурите над 28гр. ги показва а под тази стойност не.

Пет Окт 23, 2009 8:54 pm
Профил

Мнение 
Проблема може да е във форматирането на индикацията,а не в датчика. Няма логика при 30о да работи комуникацията ,а при 15 -не. Потърси си друг проект само с тоя датчик и го пробвай, може тоя хекс нещо да е прецакан или да става нещо при програмирането.
Иначе ако имаш АЦП ползвай LM335 .

Пет Окт 23, 2009 11:12 pm
Профил

Мнение 
kalinvd написа:
Чудномие защо температурите над 28гр. ги показва а под тази стойност не.

Примерно - защото вътрешният генератор на датчика се влияе в някакви граници от температурата. Ако таймингът в контролера е направен калпаво и е на ръба, нормално е така да става.

Edit: ако имаш под ръка кварцове на малко по-ниска и малко по-висока честота, примерно на 3.68MHz и 4.19MHz - виж с тях как ще се държи и ще разбереш дали това е причината. Естествено, часовникът няма да е верен, ама това е само за проба.

Съб Окт 24, 2009 12:06 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща