Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Още един ПИКльовски въпрос? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Още един ПИКльовски въпрос?
Имам да правя нещо, което не заслужава повече от ресурсите на един PIC18(F) и съм се насочил към 18F2520 или ако толкова не ми стигнат краката на хлебарката може и 4520. И тъй като отдавна не съм се занимавал сериозно с тия животни вече нямам наблюдения до къде им стигат бъговете. Мисля да го напиша на C18-ката, та въпроса е ако някой от вас го е ползвал - има ли прекалено много подводни камъни от към самия микроконтролер, така и от към копилатора (предполагам ще е някоя от последните ревизии)? Да не се окаже, че ще търся повече бъгове, от колкото си заслужава да притежава един уважаващ себе си микроконтролер и неговият компилатор :)
Или да взема епретрупана ds33-ка, която е на почти същата цена, а нямам нужда от 16 битова играчка с ДСП възможности и да дерзая над нейните недостатъци?

Пет Яну 15, 2010 10:02 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами 18ф252 (452) - той си е достатъчно изчистен от бъгове пък и ерати си има. Честно казано заменял съм 252 с 2520 когато в комет са нямали. Не съм забелязъл нещо, но и не съм го напъвал чак толкова.

Пет Яну 15, 2010 10:41 pm
Профил ICQ

Мнение 
съвсем на практика 252 ми още по-познат, но проблема е и в консумацията: 2520 е нановат (уж), а тук гоня ниската консумация :) за това съм проел към неизвестното с надежда. да не си остана само с нея :?

Съб Яну 16, 2010 2:03 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
252/452 е на доизживяване. Имай го предвид, ако правиш изделие с бъдеще, след 2 години няма да има от къде да го купиш.

Пон Яну 18, 2010 11:26 am
Профил ICQ

Мнение 
благодаря, предположих че ще има нещо такова, те бая се задържаха. Погледнах и 24-ките на микрочеп, те в каква категория са? Имат ли бъдеще по лично мнение или са задънена улица на еволюцията? Изделието надали ще "живее" повече от 4-5 години, а тя 33-ка ми е много антипатична.

Пон Яну 18, 2010 3:32 pm
Профил WWW

Мнение 
Цецо написа:
252/452 е на доизживяване. Имай го предвид, ако правиш изделие с бъдеще, след 2 години няма да има от къде да го купиш.

Те 16-ките не ги спират , ти се кахъриш за 18-ки? Всяка фамилия си има дълголетници, само трябва да ги уцелиш.

Пон Яну 18, 2010 8:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
head_up написа:
благодаря, предположих че ще има нещо такова, те бая се задържаха. Погледнах и 24-ките на микрочеп, те в каква категория са? Имат ли бъдеще по лично мнение или са задънена улица на еволюцията? Изделието надали ще "живее" повече от 4-5 години, а тя 33-ка ми е много антипатична.

За 4-5 години можеш да сложиш каквото ти кефне (вкл 452). Все ще намериш някоя бройка ако се наложи (е на по висока цена). Пък и можеш да се запасиш.

Аз по скоро имах предвид ако планираш изделието да се развива във времето. Щом ще правиш нещо еднократно за 4 години - слагай това с което ти е най-удобно и не мисли повече.

Вто Яну 19, 2010 1:15 pm
Профил ICQ

Мнение 
мда, за сега решението е взето какво ще е. пък нищо чудно по типично български всичко да се пренаправи в последният момент :)

Сря Яну 20, 2010 5:34 pm
Профил WWW

Мнение 
така и така много мислене падна та накрая се спрях на една 24F-ка. Въпроса сега е за SPI-я и - може да работи както в 8 така и в 16 битов режим. Чудното е че на мен ми трябват и двата. Зарадвах се като видях MODE16 в SPI1CON1, но в даташита за SPI пише:,
Цитат:
The MODE16 control bit (SPIxCON1<10>) allows the module to communicate in either 8-bit or
16-bit modes. The functionality will be the same for each mode, except for the number of bits that
are received and transmitted. Additionally, the following should be noted in this context:
The module is reset when the value of the MODE16 bit is changed. Consequently, the bit should
not be changed during normal operation.

под "reset" тези добри хора включват ли това, че освен ще загубя данните ако има такива които да са в "прогрес", ще върне ли и всички настройки на модула към тези след POR?, т.е. ще ме кара ли всеки път да изключвам модула, да го прединициализирам с всичките му мой си настройки и после пак да го ене(й)бна за да изпратя/приема нещо в 8 или 16 битов мод? :? Или примерно да правя disable на модула, да сменя MODE16 и да се надявам, че останалите настройки си седят непокътнати?
А дано някой е правил такава магия, щото другото което ми идва на ум е да си клатя SS "ръчно", но ми се струва не много удачно при условие че го има като опция.
Съвет може ли? Не съм опитен пикаджия да им знам мизериите на тия хлебарки.

Пет Яну 22, 2010 7:47 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами то затова се казва reSET - защото връща някакви стандартни стойности, но нищо не пречи да пробваш. След като променяш режима на модула какво ти пречи пак да си го настройваш? Така и така инструкциите за настройка си ги имаш ,трябва само да си ги викнеш отново. По принцип в даташита пише всеки регистър как се държи при различните ресети!

Пет Яну 22, 2010 8:21 pm
Профил

Мнение 
дааа, знаем че ще има някакви стандартни стойности, знаем, чак толкоз не сме изтрещели. уж. мога да го преинициализирам напълно всеки път при несъвпадение на желаното състояни, но не е много препоръчително. търсех по-добър начин. благодатя все пак за отзива.

Пет Яну 22, 2010 9:21 pm
Профил WWW

Мнение 
Абе не го мисли чак толкова. :wink: ПИК-а не е толкова "умен" - ако не пипнеш нещо, то не се променя само. Много са малко регистрите или битовете които се променят автоматично. Най-често като буташ периферията се нулирват някои броячи ,прескалери, постскалери - може би това се разбира под ресет. Или ще ти генерира флаг за начало или край. Но щом искаш да пипаш "изтънко" най-добре си разучи модула по-подробно и сам си прецени за твоя вариант дали ще ти върши работа. Със сигурност проца не прави нищо повече от това което е написано.

Съб Яну 23, 2010 2:55 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
@head_up
колега, макар че не съм ползвал този режим, според мен хората са имали предвид, че модула ще се установи в начално съсътояние, ако вземеш че му смениш точно този режим докато той си предава(приема). И мисля, че в текста това достатъчно ясно е казано. Ако направиш промяната в момент на покой, би трябвало всичко да ти е наред. Физически погледнато разликата м/у двата мода трябва да е само установяването(нулирането) на флага за буфера и установяването на флага за прекъсване. Няма причини другите неща да се различават. В крайна сметка това е един прост shift регистър, така че ...

Съб Яну 30, 2010 10:03 am
Профил

Мнение 
@bkulev, благодаря за предположението, но от "би трябвало" до "това НЯМА да се случи в твоя продукт" има известна разлика и за да не си докарам главоболия намерих начин да се налага много на рядко смяна на режимите, та в крайна сметка слоних да го преинициализирам при нужда - да съм сигурен, че няма да има странно държание и потенциални проблеми. е, като дойде хардуера мога да помъча да суичвам в движение, за да се разбере каква е истината, но това ще е само за спорта.

ПП И не е казано дастатъчно ясно :) казват че модула ще се рестартира, което предполага и установяване на контролните регистри в началното им състояние, но както се вижда от предположенията май може и да е, а може и да не е така. Здраве да е, за всичко си има поне по два начина :twisted:

Съб Яну 30, 2010 10:00 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]