| Автор |
Съобщение |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
 Проблем с намирането на PICC за MPLAB.
От вчера се мъча да си инсталирам някакъв С компилатор за MPLAB. Прочетох темите които са тук в форума, но много от препратките за софтуер са вече не валидни, а с това което успях да намеря и инсталирам не пожънах някакъв успех. Инсталирал съм си MPLAB_8_43 от сайта на microchip. Интересите са ми за PIC18F452 и другите от семейството му.Досега съм работил с AVR studio и контролери Atmega 16,32 като съм писал програмите на С. Препоръчайте ми някакъв компилатор и евентуално ако може линк от къде да си го дръпна, че все попадам на не читави програми.
btw:MPLAB много антипотребителска среда 
|
| Сря Фев 10, 2010 8:38 pm |
|
 |
|
bobyper
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
Ето това примерно не е лошо. Има си плугин за mplab въпреки че аз предпочитам неговата си среда
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=7448
|
| Сря Фев 10, 2010 8:53 pm |
|
 |
|
the_bull
|
Линка в тази тема дето е за rapidshare ми дава error и незнам в мен ли е проблема или тези лнкове са вече не валидни
Иначе напишете ми какво трябва поне да си компилирам и пиша на С. MPLAB има ли С компилатор понеже пипах по настройките за нов проект и намерих някакви такива опции ама това е много анти потребителска среда и изобщо не схващам какво става 
|
| Сря Фев 10, 2010 11:06 pm |
|
 |
|
relsys
Ранг: Форумен бог
|
|
| Сря Фев 10, 2010 11:57 pm |
|
 |
|
the_bull
|
Супер е! Благодаря ти! Това е истинската среда, която без да си виждал да можеш за 5 мин да си компилираш проект. Аз с МПЛАБ 2 дена се мъча да пусна С компилатор и все нищо не става. Понякога си мислех, че се опитвам да компилирам сорс на notepad след поредния неуспех. 
|
| Чет Фев 11, 2010 1:05 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
За 18-та серия е най-добре да използваш MCC18 ( може би 90% от примерите на Microchip са за него). За тази цел си дръпваш текущата верЕсия от сайта на Microchip, като преди да инсталираш компилатора, дръпваш и стартираш тази програмка: http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.ph ... cc18#62482 , след което си инсталираш MCC 18. Това е изпитано и тествано многократно, работи без засечки
За MPLAB е нужно да прочетеш това-онова, примерно отваряш User Guide му и гледаш как се задава кой проект кой компилатор да използва и т.н.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Фев 11, 2010 1:22 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
От скромния си опит мога да кажа, че когато нещо тръгва лесно, то определено не тръгва като хората. Така че не се разглезвай, шанса да останеш професионално на тая среда клони към 0.
Ако искаш читав компилатор за 18ки - вземи микрочипските. Може да се работи малко по трудно с тях, но поне си в крак с всички нови процесори и бъгове които ги съпътсват. Все пак Микрочип са една от малкото фирми които правят собсветни компилатори и среди и се очаква поне във фирмата да са наясно с бакиите които са забъркали в поредното ядро.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 11, 2010 9:53 am |
|
 |
|
bobyper
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
Преди да го напиша, а и сега проверих линка и си работи. Но явно Съдбата ти казва: не работи с CSS 
|
| Чет Фев 11, 2010 10:34 am |
|
 |
|
the_bull
|
Това е така знам го.  Поне в електрониката има една приказка "Ако нещо тръгне от първия път значи си сгрешил някъде" така, че няма проблем ако нещо не тръгне от раз. Просто исках да видя до някъде коя среда е най-добра за целта и евентуално ако намеря нещо по лесно да компилирам някакви бягащи светлини да си тествам платката за тестове и програматора, че изобщо не знам те в какво положение са. Като се уверя, че хардуера ми бачка ще почвам да уча асемблера на тези контролери и чат пат ако имам трудности резервния вариант е С.
Сега започваме в университета да ги изучаваме, но като гледам на къде отиват нещата, ако не се занимавам отделно и бягащи светлини няма да ни научат как се правят.Така, че с четене и писане мисля да се справям сам.
Благодаря за помоща ако възникнат други въпроси надявам се да помагате отново за сега ще се опитвам да се справя с проблемите. 
|
| Чет Фев 11, 2010 11:43 am |
|
 |
|
Цецо
|
PIC18 е процесор предназанчен за C. Да пишеш напълно на асемблер за такъв процесор си е чист мазохизъм. С което не искам да кажа, че не трябва да познаваш асемблера на процесора с който работиш - напротив, задължително е.
Но наблегни повече на С. Все пак света не почва и не свършва с една марка процесори. За embedded програмист "знаенето" на С e 100% задължително. Асемблера на конкретното ядро се учи в движение при работа с него.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 11, 2010 11:48 am |
|
 |
|
the_bull
|
Да така е. Аз и не умирам от желание да пиша на асемблер, но университета го изисква. Аз така или иначе никога не съм се занимавал с асемблер и сега виждам една възможност да понавляза в тази материя, защото рано или късно ще имам нужда. Иначе наблягах досега предимно на С и така и съм започнал. Чудя се дали ще дойде време когато javata ще измести и С-то или поне ще стане по предпочитано и трябва ли да мисля за разширение след време в тази посока.
|
| Чет Фев 11, 2010 11:54 am |
|
 |
|
darkshy
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 5:50 am Мнения: 391 Местоположение: Варна
|
JAVAA (  ) vs. C ...
В някой друг живот! Тъжна картинка!
Да живее Си-то!!!
Джавата не е лош език но Си-то е по-добър!
П.П. Недей пиши на mikroC! Наистина не се разглезвай с библиотеките им, че така няма да се научиш (не че аз съм голям учен, ама..). Пиши на MCC18 (за 18ки), CSS или HI-TECH (за 16ки) и сам си пиши библиотеките и ще се научиш да си ги правиш сам! Ще почнеш първо да ги правиш и няма да могат да се компилирват, после ще си откриеш грешката/грешките, после няма да работят или няма да е правилно, после пак ще оправиш кода, после като проработят ще почнеш да ги оптимизираш и така ще се научиш.
|
| Чет Фев 11, 2010 4:15 pm |
|
 |
|
relsys
|
@darkshy :
Като човек, който не е написал нито една библиотека, недей да правиш такива изказвания! Като казваш не ползвай това, а онова, трябва да се обосновеш защо.
@Цецо :
Не съм съгласен, че нещата трябва да са изкуствено сложни. M$ за това са номер 1, защото лесно се работи с продуктите им. Ние май само се праскаме, ама сърбите - компилатори, отбор във F1..... доста имаме да ги стигаме. М/у другото подкарах 98 на платките.
|
| Чет Фев 11, 2010 7:10 pm |
|
 |
|
Цецо
|
А??? Какво във формулата??? Аз ли нещо съм проспал, че тия са една шепа хора, целия им БВП няма да им стигне да хранят отбор от F1
Иначе браво за платките. И двата екрана ли работят?
|
| Пет Фев 12, 2010 9:54 am |
|
 |
|
tolstolob
|
Айде да подскажем на младежа - като ползваш библиотеките на сульо и пульо, няма портабилност.
Читавата собствена имплементация можеш да си я компилираш на каквото се налага в момента.
|
| Пет Фев 12, 2010 12:20 pm |
|
|