Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Обърнат SPI 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Обърнат SPI
Ситуацията е следната - донесоха ми устройство което е направено с АТ89С52, и се нуждае от някои нови функции. Но сорс, опит в писането на 8052 и развойна среда&програматор при нас (във фирмата) няма, но пък за AVR има всичко - извода беше, че всичко е по-добре да се напише отначало.
След известно ровене се оказа, че Atmega8515 (или по-стария 90S8515) е напълно съвместим по изводи, като изключим полярността на ресета. Това се реши лесно и повечето неща тръгнаха веднага.

Така, на хардуерният SPI (PB5, PB6, PB7) има закачени 93C46 и АЦП ADC8032, и разбира се аз закачих и сериен програматор(през резистори). Всичко друго добре, но SPI не поиска да тръгне - като проверих връзките по-внимателно излезе, че хората са вързали Slave-овете DataOut към MOSI, и DataIn към MISO на микроконтролера 8O Хубаво е, че бяха вързани през джъмпери - обърнах връзките и всичко си дойде на мястото. Но... изглежда сравнително грозно.

Въпроса ми за програмирането е - освен да се напише софтуерен SPI и така да обърна пиновете, сещате ли за друг хитър начин да разменя MISO и MOSI?

Сря Фев 10, 2010 8:50 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Обърнат SPI
Grubi написа:
Въпроса ми за програмирането е - освен да се напише софтуерен SPI и така да обърна пиновете, сещате ли за друг хитър начин да разменя MISO и MOSI?

Няма друг, камо ли хитър начин - пиновете са си с точни функции в Master/Slave. :)

Чет Фев 11, 2010 4:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
Вярно, че точно такива са им функциите. Но така са вързани платките - и ако имам 100 или 1000 платки май ще е по-добре да напиша софтуерен интерфейс, понеже хардуерният е обърнат. Всъщност както го виждам аз и при 8952-ката така са го направили.

Странна грешка, а паметта и АЦПто няма как да работят като Master

Нищо, така човек придобива опит. Благодаря за мнението.

Чет Фев 11, 2010 9:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако не си притеснен от скорост, мачкай си ги софтуерно - няколко инструкции на асемблер са за твоят случай на Master. При това може да бъде в задача с нисък приоритет, да бъде прекъсвано и т.н.
За разлика от I2C ... :D

Чет Фев 11, 2010 10:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]