|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:18 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
nikolovs
Ранг: Ориентиран
|
 Препълване на стек
Здравейте на всички колеги. Програмирам един PIC18f4620 на MicroC pro for PIC version 3.2 пуснат на 12мхз ,като управлявам един графичен LCD и реализирам менюта и под менюта . Проблема е следния - след доста код на протеуса процесора се оспива и изписва ,че стека е препълнен .При писането на кода не ми е много ясно как да предотвраря това . Използвам само глобални променливи , кода сам разбил на функции с цел малко да ми е по прегледно когато пиша .Заел съм едва 20% от ROM паметта .Как вие оптимизирате кода , когато пишете и то доста код с много библиотечни функции  .
|
| Вто Апр 13, 2010 10:07 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами много зависи как си го писал тоя код, и с 1% може да препълниш стека. CCS си има инспектор на стека, но има случаи когато няма как да ти покаже препълването. Най-вече избягвай да викаш функция от друга функция, не казвам да не го правиш, ама като извикаш 4-5 функции една в друга, и ти дойде прекъсване иси готов, щото и там сигурно изпозвлаш функции. Я постни тоя код да го видим, и ще се види що ти препълва стека. Не забравяй че микроконтролерите не са РС, особенно пък тия на мкрочип.
|
| Вто Апр 13, 2010 10:23 pm |
|
 |
|
nikolovs
Ранг: Ориентиран
|
Ами тогава най добре е да не разбивам кода на функции , за да не се препълва стека .Е да не е персонален компютър , микроконтролера си е с хардуерен стек , май беше с 31 нива в спецификацията го пишеше. Трябва да постна кода , но просто трябва да разбера да предотвратявам това .
|
| Вто Апр 13, 2010 10:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е това е крайност, но трябва да се внимава кое от къде викаш. Иначе е 31 нива, и емного чудно как успяваш да го препълниш, аз отдавна не ги позлвам пикльовците и бях забравил че тая серия са 32 нива, тва доста упоритост трябва да го препълниш, да нямаш фукция в прекъсване и да не излизаш от него или нещо подобно, да имаш изход с гото.
|
| Вто Апр 13, 2010 10:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
дай да видим това images.c че не се компилира без него, още не мога съвсем да вдяна какво правиш ама ....
|
| Вто Апр 13, 2010 11:22 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|