| Автор |
Съобщение |
|
ji4kajiata
Ранг: Минаващ
|
 Проблем при програмиране на PIC16F84A
Добър вечер колеги. Много ме озори един микроконтролер и реших да направя запитване към някой който разбира повече от програмиране. Правя една платка за FM модулатор, във сайта е даден дъмпа за контролера, обаче при опит за записване казва, че записа е неуспешен и ми изкарва само нули. Можете ли да ми помогнете, да ме ориентирате на какво се дължи тази грешка.
Това е програмата: http://electronics-diy.com/schematics/548/rdvv.hex
Това е програматора който ползвам: http://constructor.bg/mk/Programator.htm
Интересното е, че на същият чип качвам друга програма (за една аларма) и тя си работи нормално. Със същият програматор и същиет hex формат. Според вас на какво може да се дължи тази грешка при тази програма. Пробвах над 20 пъти и нестава.
_________________Danger High Voltage! - Надушвате ли енергията, когато отваряте таблото?
|
| Пет Юни 04, 2010 9:18 pm |
|
 |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
можеш ли да дадеш линк към самият проект, че не ми се гадае кой точно е по съкращението на хекса...
|
| Пет Юни 04, 2010 9:43 pm |
|
 |
|
a_stankov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Дек 06, 2008 9:22 am Мнения: 119 Местоположение: Пловдив
|
В програмата е сетнат СР бита за защита на флаша от четене.С този програматор ще ти дава така.
Когато четеш един ПИК и виждаш само 0 , значи флаша е заключен и не може да се чете.
А ти казва ,че е неуспешен защото си му дал да проверява след запис.Пробвай от софта с който управляваш програматора да
се опиташ да настроиш конфигурационните битове , махни СР бита и би трябвало да нямаш съобщения за грешка.
|
| Пет Юни 04, 2010 11:11 pm |
|
 |
|
ji4kajiata
|
head_up - Ето линка на целия проект: http://electronics-diy.com/electronic_s ... php?id=548
a_stankov - Програмата с която работя е една елементарна Pony Prog, вие 100% я знаете. Махнах проверката на CP бит и вече недава грешки. Записва си се и дава записа е успешен. Освен да купя един дисплей и да видя какво ще излезне. Много ви благодаря и на двамата. Поръчам дисплея и ще видим какво ще излезне. 
_________________Danger High Voltage! - Надушвате ли енергията, когато отваряте таблото?
|
| Съб Юни 05, 2010 11:32 am |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Тия работи са незаконни - ей момче. Да не вземеш да го направиш и после да го пуснеш това в ефир?! Ще ти дърпат ушите после! 
|
| Съб Юни 05, 2010 12:36 pm |
|
 |
|
ji4kajiata
|
А нема аз ще купувам честота за раиона на града. След него ще има вързан и усилвател 100 200W. 
|
| Съб Юни 05, 2010 6:22 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Хайде бе  И един мармот завива шоколад ... опс - 16F84A. Момче, не си играй с неща от които после боли.
|
| Съб Юни 05, 2010 10:19 pm |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
84А е доста проблемен. Особено когато работи в среда с много смущения. Правил съм джаджи с тоя чип, напълно се отказах от него. Не знам защо в първата книга за микроконтролери на Млад конструктор представят този чип ...
Подобен, но с малко повече крачета и много по-надежден е например 628 или неговия наследник 628А. Софтуер, писан за 84А ще работи и на този, разликата е в инициализацията, понеже има повече периферия, и в разположението на крачетата. Освен това има и вграден осцилатор и отпада необходимостта да му слагаш кварц. Това при условие, че 4МХц такт те устройват.
Успех!
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Съб Юни 05, 2010 10:31 pm |
|
 |
|
the_bull
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
Тая схема на предавател я прави един колега и работи, но си спомням имаше малко проблеми в началото. PLL нещо не работеше после настройката беше нещо страшно особено ако нямаш спектроанализатор не виждам как ще се настрой така, че да не прецака на бай Иван от съседния вход Хоризонта.
|
| Съб Юни 05, 2010 11:03 pm |
|
 |
|
ji4kajiata
|
the_bull - можеш ли да се сетиш точно какви са били проблемите при пускането със PLL, и какви други проблеми е имало. Това много ще ми помогне при съживяването на проекта.
p.s. - за филтрацията няма проблем прави се спецялен филтър (който дори е задължителен). Без него не се разрешава пускането на подобна апаратура в ефир по новите закони. Или на който му се хвърля някой груг лев си купува един готов, като тези: http://www.predavatel.com/bg/1/sofia.htm#yavorov .
То това ми е хоби с тея радиопредаватели и ако тръгне ще е доста интересно. Направо ще направя и един RDS, Stereo кодер и усилвател 100W.
А този PIC16F84A вярно ми е паднал и на мен в очите (дето неразбирам много от програмиране). Правих едни аларми с него и да ви кажа от наи малкият пик в мрежовото захранване алармата се самодеблокираше и влиза в stand-by, та се скъсах да слагам филтри и дросели и от тогава няма ядове. А за този проект ще видим, ще го тествам преди да се пусне в ефир офицялно (ако въобще не ми писне и се откажа да купувам честоти и да пускам градски радия). Ще го екранирам добре и филтрирам по захранване. Ако има ядове ще се взима пук друг 628А. И за него имам готова компилирана програмна със описана инициялизация. Абе незнам ще видим важното е забава да има с платката. Аз от 2 години я дуржа тук се подмята. Хах. 
|
| Нед Юни 06, 2010 11:41 am |
|
 |
|
the_bull
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
Не се сещам, но ще го попитам кое точно му правеше въртели защото дълго се занимава, че и други схеми гледа прави и не знам дори накрая на този проект ли се спря или друг направи. Ето сайта на колегата където е качил снимки:
http://www.dilemaltd.com/deyan-levski/
|
| Нед Юни 06, 2010 12:00 pm |
|
 |
|
michev
|
ji4kajiata, горещо ти препоръчвам да не пиратсваш. Вервай на Milenjs, правилно казва.
Когато бях студент, моят съквартирант беше пуснал 4-5 ватов предавател (в жилището в което живееха родителите му), естествено пиратски. След около 1 месец цъфнаха едни чичковци с качулки на главите (същите дето ги гледаме в момента по ТВ-то, само дето тогава бяха с друга абревеатура)... попретарашиха цялата къща... После го съдиха..
|
| Нед Юни 06, 2010 3:22 pm |
|
 |
|
head_up
|
хм, че те много са се забавили - цял месец! в момента КРС-то в Пловдив са си написали урока - освен антените с които "слушат ефира" от АОНСУ са си взели и един джип (нещо като буса на лошите от "Бенджи, Закс и и Звездният принц", ама бял  ) , та предполагам няма да им трябва повече от 2 часа да те намерят и набият.
|
| Нед Юни 06, 2010 3:33 pm |
|
 |
|
michev
|
Те и тогава имаха джипка. По скоро е въпрос на време, някой легално радио или съвестен гражданин да подаде сигнал за теб 
|
| Нед Юни 06, 2010 3:51 pm |
|
 |
|
head_up
|
За да сме на ясно какво знаят онзи чичковци - ами знаят много добре че някой на някоя честота излъчва не от където трябва. както че знаят такива неща и за законни предаватели - кой колко бяга от основната честата и т.н. Имат прекрасна апаратура, не някакви антики и всичко се вижда "на картинка". Това кой закачат и кой не - малко е размито, както всичко в БГ. Тъй че, да, някой подаде ли опакване ще ти цъфнат на вратата, но дори и да не подаде - те те наблюдават  Не можеш се скри, така че по-добре недей - и в твоят край има някой с "големи уши". Пък ако обичаш възпитателният бой и солените глоби - това е друга тема. похвали се, за колко време са успели да те намерят - ще е интересно да се знае - за спорта де... 
|
| Нед Юни 06, 2010 4:02 pm |
|
|