Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
mc56f8x и обработка на аудио 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение mc56f8x и обработка на аудио
Удачно ли е да се хвърлям на тези малките модели от серията 56ф8, за хоби експерименти със звук , нещата които ме интересуват са :
работа с ац97 кодек или и2с , 44Ксемпъла/с 16-24 бита - дали са удобни серийните му интерфеиси за тез протоколи !?
мултитап дилей + смесване на входния сигнал с закъсненото - външно рамче ( .5-2мегабита, не мисля че ще има проблеми стига да стигнат пинове) - това е най-лесното ...
2-3 лоу пас филтри , евентуално елементарен компандер - динамична компресия 2:1
Тук-там и по някоя логаритмична сметка в/у сигнала и/или генериране на втори хармоник ...
Късо ама малко по-странно дилейче във вградената памет - времето на закъсняване модулирано с ниска честота ...
Най ме притеснява интерфейсването към кодека , при каква тактова честота може да пусна дилей и два филтъра при тоя семпъл рейт и ориентировъчна консумация?
Задачката не е чак толко тежка че да иска аудио ориентиран дсп ( то дсп-то е само заради филтрите ), харесва ми архитектурата ( и цената ;))
Кодуориор-а е също критерий за избора ми и това че има с какво да го пиша чипа , отделно смятам и да си поиграя с мерене на фаза м/у сигнали от ацп-тата и подобни нещица ама за по-бавнички сигнали.

Вто Ное 02, 2010 2:35 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Тези контролери, с които аз съм си играл, нямат лесен начин за свързване към кодеци. Ако ще ги вързваш на софтуерно емулиран порт, да знаеш, че кодеците за МНОГО капризни откъм джитер на клока. Ако искаш да свържиш външна RAM, ориентирай се към модели с изведена външна шина.
А иначе CodeWarrior за мен си остава една от най-читавите среди за бързо разработване на ембедед приложения.

Вто Ное 02, 2010 2:56 pm
Профил ICQ

Мнение 
Клока ще си е назависим , за софтуерен ац97 + интерфейс към памет през и/о пиновете не ми се мисли то ще е кошмар ;) ама поне паметта не ме плаши много - измислил съм едни трикове за нея та мога да мина и само с данни и няколко адресни битове.., идята беше да може да ползва нещо от серийните портове за ац97 , не е проблем клока си иде отвънка а порта се синхронизира по него дори е предимство ако реша да сменям скоростта на семплиране ...

Вто Ное 02, 2010 3:11 pm
Профил

Мнение 
Аз механично си го пиша тва Ац97 а за I2S си мисля ...

Чет Ное 04, 2010 12:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
I2S с "независим" клок - смяташ, че ще имаш слейв порт на контролера ли? Странен оптимизъм. Това все пак не е DSP.

Чет Ное 04, 2010 12:44 am
Профил ICQ

Мнение 
Определено си е задачка за дсп , или фпга ... или да правя компромис с качеството , покрай другите активни теми се позамислих за LPC MBED-а , дсПик33 (лошу ;р) , дори попаднах на няколко проекта с тях както и на фпга+фифо буфер към и2с(аха ама ми трябва и в обратната посока). От моторолските дсп-а 56300 стават ама не са така достъпни а и да бяха биха ме озорили . Оказа се обаче че аналог имат едни дсп-нца дето са точно това което ми трябва !

Последна промяна sigkill на Съб Ное 06, 2010 5:54 pm, променена общо 4 пъти

Чет Ное 04, 2010 9:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sigkill написа:
Оказа се обаче че аналог имат едни дсп-нца ... ... па дано имат и бъгове ...

Ако са BlackFin - имат бъгове предоволно, и в ядро и в периферия. И имат повече обявени фамилии, отколкото можеш да намериш да се продават. :)
Серията BF51x имаха и някои с вграден флаш, мисля че SPI беше - примерно BF518F.

Чет Ное 04, 2010 10:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]