Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Pic16LF XLP програмиране 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Pic16LF XLP програмиране
Някой има ли опит с тия чипове? В момента разполагам с ICD2 купуван от сайт programatoribg.com или нещо такова. Харесал съм си един чип PIC16LF1824 - в даташита му пише че се програмира като на MCLR се подаде 9 волта, а моя програматор подава 12. Има и примерна схема за ограничаване на това напрежение, но от там излиза другия проблем, че ICD-то подава на програмиращите пинове 5 волта, а този чип издържа според даташита до 3.6. Та въпроса ми е някой занимавал ли се е с такъв тип чипове до сега? Има ли смисъл да поръчвам чипове от фарнел и да ги мъча или да се ориентирам към друг програматор, и ако е така към кой?

Чет Яну 27, 2011 7:19 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Най - добре първо виж дали твоя програматор подържа този контролер. Аз лично съм програмирал с ICD 2 контролери от dsPIC33 и не съм имал проблем, а те работят на 3.3В.

Последна промяна borisov на Чет Яну 27, 2011 7:26 pm, променена общо 1 път

Чет Яну 27, 2011 7:24 pm
Профил

Мнение 
пише, че го поддържа, ама колко го поддъжа като нивата и на програмиращото напрежение и на сигналното са доста завишени и аз това се чудя

Чет Яну 27, 2011 7:25 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ако те притеснява разликата в нивата, направи транслатори за данните и клока с по един мосфет.

Чет Яну 27, 2011 10:54 pm
Профил

Мнение 
Ще пробвам, но по-скоро ще използвам някой готов транслатор като max3078 или TXB0104 защото PGD е двупосочен и не ми идва идея как да го направя "с един мосфет". VPP ще го огранича с LDO или както е показано в даташита. Ще пиша другата седмица какво се е получило

Чет Фев 03, 2011 1:35 pm
Профил

Мнение 
Така. Значи първо реших да направя проба с PIC16F1824 който си издържа 5 волта захранване, както и на краката за клок и данни. Трябваше само да огранича програмиращото напрежение VPP да не качва повече от 8.5 волта - направих това както е указано в даташита с един LM431 и три резистора.
Качих си новия CCS PCWHD 4.114 който поддържа този тип процесори и както и предполагах започнаха да се случват необясними поне за мен неща.
Просто да се програмира не иска. Разчита грешно DEVICE ID. Ако го вкарам в режим дебъг пак тази грешка. Показва че е разчело ИД 0100 а ИД на моя чип е 2743. Дотук добре - бих си казал няма да стане, обаче от тук идва странния проблем. Ако вляза в програмата с диагностика и натисна бутона тест един път засича правилното ИД (2743) един път грешното (0100) и то не както си иска а абсолютно закономерно един път вярно един път грешно и т.н. Смятам да го мъча още, защото щом може да засича вярното ИД в 50% от случаите значи може би и ще стане да работи като хората. Друго което ми прави впечатление е че като цъкна дебъг и даде грешното ИД след това изкарва това от следната картинка.

Прочетените стойности са винаги такива Дори и когато откача кабела между програматора и платката !!! Чудя се дали не е софтуерен проблем в ЦЦС-а или аз нещо бъркам.
Няма изписано за тия процесори та реших да споделя малко горчив опит.

Прикачени файлове:
picc.JPG
picc.JPG [ 73.84 KiB | Прегледано 1936 пъти ]
Пет Фев 11, 2011 10:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе ти май се опитваш да тъковаш дявола в полет. Принципно ICD2-то трябва да си се справи с 3 волтовите процесори без да му баеш. Ама пък да чете нещо и то еднакво с откачен процесор вече си мяза на софтуерен проблем. Пробвай с MPLAB какво ще се случва.

Съб Фев 12, 2011 10:05 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Има много решения за двупосочен транслатор на нивата. Конкретни имах предвид тоя.

Прикачени файлове:
Съб Фев 12, 2011 11:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз не разбирам за какъв грездей ви е трансалтор на нивата. http://ww1.microchip.com/downloads/en/d ... 51331b.pdf стр. 109. Ако клонинга е читав - там си пише как става номера.

Съб Фев 12, 2011 3:29 pm
Профил ICQ

Мнение 
Май съм неразбран. Засега не ползвам транслатори тъй като ползвам версията на този чип, която си работи на 5 волта. Единственото ограничение е на MCLR защото според даташита на чепа иска между 8 и 9 волта. Според същия даташит ICD-2 може да се ползва, само трябва напрежението на MCLR (Vpp) да се ограничи и даже е дадена примерна схема с LM431, която аз съм изпълнил. Всичко на хартия трябва да работи но на практика не се получава. Пробвах с разни резистори между MCLR и +5v, но и с тях и без тях промяна няма. Гледам уж по-новите чипове са все така - искат между 8 и 9 волта за програмиране ама май ще се окаже че искат и нов програматор.

Съб Фев 12, 2011 7:47 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]