Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
6LOWPAN ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 6LOWPAN ?
Здравейте! Опряха ми този нож, та се чудя от къде да го подхвана - търси се платформа. Някой ползвал ли го е? Реално някой иска мрежа от този тип и да циркулира из вътре нещо като < 300kbps полезни данни, та по задание - тази мрежа и поне толкова данни из нея, от това не мога да избягам. За сега разглеждам варианти, но нещо не ми харесва колко накъсано дават нещата и доста често са добре затворени или свързани с някаква ОС. А на мен не и трябва толкова сложно нещо. Ако някой го е ползвал на какъв хардуер (mcu+RF) е работело безпроблемно?

Вто Яну 03, 2012 2:57 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: 6LOWPAN ?
Здравей,

Аз съм се занимавал малко с 6LoWPAN. Имам RZRAVEN кита на Atmel, а също така и този на Dresden-Elektronik. Виж този линк и ако искаш мога да ти пратя техните сорсове и документация (http://www.dresden-elektronik.de/shop/prod161.html).
Друг добър източник на информация е Contiki OS на Adam Dunkels (http://www.contiki-os.org/). Прикачил съм ти и една добра негова книжка.
Моите впечатления са, че 6LoWPAN е една доста добра алтернатива на ZigBee, при това за разлика от него стандарта е отворен и се поддържа от IETF.
Като цяло имам доста информация за 802.15.4/ZigBee/6LoWPAN и също работя в тази област както и други Low-power Sensor Networks като DECT-ULE.

Прикачени файлове:
0470747994LoWPAN.pdf [1.88 MiB]
168 пъти
Сря Яну 04, 2012 9:47 am
Профил

Мнение Re: 6LOWPAN ?
Здравей, nixx. Благодаря ти за книжката, изглежда ще е полезна.
След като писах тук в крайна сметка се спрях на Contiki-то и един се колебая за процесора. Но нещо не ми се ще да се хващам с атмел, по-скоро съм склонен на st или freescale, краварите също са ми подозрителни, имах си вземане даване с тяхното RF - не ми допада. Гледам, че за RZRAVEN е имало поддържка на 6LOWPAN от Contiki (радиото е 89rf230, проца предполагам също ще се поддържа). Това ли си ползвал? Ако да - до колко стабилно е самото contiki при работа, пък и драйвера за радиото как е? Още не съм се ориентирал в него.
Относно твоя опит с мрежата - какъв трафик успя да докараш?
Пробвал ли си да премахваш нодове и да видиш дали успява да ги рутне през други точки? Не съм сигурен дрезденци какво ползват в техните deRF като софтуер, дали са си го писали от нулата или са взели contiki или 6LOWPAN на arch rock.

Сря Яну 04, 2012 4:43 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]