Отговори на тема  [ 127 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Измерване след DC-DC конвертор 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Измерване след DC-DC конвертор
Здравейте,
проблема е следния - трябва да отчитам напрежението с ЦАП (PIC) след DC-DC конвертор.
Обаче отчетените стойностите се колебаят много. Което е нормално като видях сигнала на осцилоскопа.
Та въпроса е - как да се справя с проблема?
1. Филтър на входа на контролера - не ми се струва удачно, понеже ми трябва да следя много малки промени на входа.
2. Някаква филтрация в кода.
3. ????

Чет Дек 15, 2011 11:04 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: Измерване след DC-DC конвертор
Ако не ти са бързи сигналите т.е. отчетите ти не са през милисекунди а през секунда или повече примерно и като гледам ще мериш DC .. можеш спокойно да сложиш един RC филтър който ще ти реши проблема .. е ако ти се доодялква сложи и едно усредняване в кода за да си по спокоен .

Чет Дек 15, 2011 11:19 am
Профил ICQ

Да, нещо такова мисля и аз, чудя се за други варианти.

Чет Дек 15, 2011 12:02 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Е говори в числа де. Какво значи много малки, много големи. Смени DC-то с нещо по-високочестотно и с по-малък рипъл. Ако ще правиш софтуерно усредневане броя мерения трябва да ти съвпада горе долу с честотата на конвертора за да хванеш пълен "набор" стойности. А същото нещо може да се постигне само с RC филтър който да е на границата на 1 бит на ацп-то, за да можеш все пак да ловиш и промените. Имай в предвид нужното изходно съпротивление за ацп-то - в даташитовете го пишат но в повечето случаи е 5к.ом.

Чет Дек 15, 2011 5:36 pm
Профил ICQ
Аватар

изясни си най-напред какво искаш да мериш, по-скоро какви резултати искаш да получиш.

ако сигнала ти е с много шумове (отскоци), нормално е да получиш при измерването много скачащи числа. сигнала ти наистина е такъв.
за да получиш по-равномерни числа, трябва и DC сигнала да е по-гладък на осцилогледа.

ако ще усредняваш в меренето, съвсем сигурно е, че полученото няма да е реалното (надявам се че очевидно)
задай си въпроса какво искаш да знаеш за DC-то: усреднено напрежение, отскоци, мин/макс, спектър и т.н.

Чет Дек 15, 2011 6:40 pm
Профил
Аватар

Хаха, егати въпроса. Да перефразирам:

Имам един DC/DC конвертор дето шуми (доказал съм го с осцилоскоп). Искам да измеря напрежението на изхода му. Ама да е точно и без шум. Ама той шуми (източника). Ама аз искам измерването да е без шум..... Какво да правя???

Ами какво да правиш - или го измерваш точно и виждаш, че шуми и се примиряваш с това. Или го измерваш неточно (филтрираш/осредняваш и прочие) и се правиш, че не виждаш, че шуми. Или го правиш така, че да не шуми (източника)....

Чет Дек 15, 2011 6:45 pm
Профил ICQ

Здравейте,
сложих му един RC филтър и получените резултати са задоволителни за момента.
Мерси на всички за коментарите.

Пет Дек 16, 2011 12:58 pm
Профил

:) .. ти хубаво си слозил RC филтър ама какво постигна с то ????? Докара измерването от контролера да съвпада с измерването на мутицета.... което само по себе си нищо не значи, това можеше съвсем просто да го направиш и софтуерно.

Пет Дек 16, 2011 6:44 pm
Профил
Аватар

Да ама добре е направил, зависи от филтъра, на к'во се вика "бързо" и дискретизацията. Видях капацитети писали преди мен и затова не посмях да се намеся по-рано.
Припомням само: всяка промяна на измерваната величина по-бърза от половината на дискретизиращата "честота" автоматично се превръща в шум. Естествено нещата не са толкова прости защото за бързина трябва да се ползва Sample & Hold и тогава дори "простият" Ред на Фурие изобщо не е прост. Без S&H правилата са елементарни: колкото повече толкова повече, т.е. семплиращата да е поне 20-30 пъти над честотата на основните колебания...
Само казвам къде някои хора са кръшкали в студентските години, де :)

А, и ако е без S&H грешката може да е доста шарена в зависимост от начина на работа на АЦП-то.

Съб Дек 17, 2011 12:33 am
Профил
Аватар

Бонго, по принцип разсъжденията са ти правилни, ако човека иска да измери реалната форма на сигнала, който мери. В случая обаче човека просто иска да постигне резултат, който на него му харесва (измерената стойност да не мърда) без значение какъв е реалния сигнал. Та има малка разлика де и затова Цецо се изказа така :D .

Съб Дек 17, 2011 2:55 am
Профил
Аватар

Бонго, и S/H не те спасява от честоти над тая на Найкуист. Вярно, позволява да хванеш
моментите вярно и много много над Найкуист (ползва се и тоя номер, има си приложения)
но за да хванеш сигнала по "класическия" начин antialiasing филтър си трябва.
Това е направил и той с "R/C филтъра" си та е мирясал в крайна сметка :) .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Дек 17, 2011 3:34 am
Профил WWW
Аватар

Ама и вие го оплюхте момчето :) то че не се правят така нещата ясно, ама явно целта е да се следи кога DC-то кляка от претоварване и да вземе некви мерки - само дето и това не се прави така де ;) ама това е друга тема. А и явно дц-то е някво кьораво - щом ше кляка и щом е толкова нискочестотно ...

Съб Дек 17, 2011 3:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Що бе, кво оплюване. Нали е и постигнал резултата си, оттам нататък приказките
са си приказки, нали затова сме се регистрирали тук :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Дек 17, 2011 4:45 pm
Профил WWW
Аватар

Е, за то за толкова време из форума, трбява човек да е придобил малко гадателски способности и да разбира новаците какво се опитват да правят :) Само на AMStereo още не съм му хванал стереото.

Имаше преди един друг подобен - The Real Maniac ама Рек мноо скоропостижно го издуха - в един момент просто стана нетърпим.

Съб Дек 17, 2011 5:39 pm
Профил ICQ

Ами аз се сетих какво иска да направи, то това като че ли е ясно от самото начало, и верно RC-то решава проблема, отфилтрира отскоците, ама ако това е целта може и чисто софтуерно.
Мен по ми е интересно какво е това DC/DC дето чак толкова шуми, нещо не му е както трябва.

Съб Дек 17, 2011 7:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 127 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща