|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:46 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
Камера със CY7C68013A-56PVXC - диагностика и ремонт
| Автор |
Съобщение |
|
Private
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
 Камера със CY7C68013A-56PVXC - диагностика и ремонт
Здравейте, Търся съдействие относно диагностиката на повредена USB камера за микроскоп. > При включване към компютър няма реакция. > Смених кварца - няма промяна. > Не открих прекъсвания по платката. > На платката със сензора има две контролни точки: 1V8 и 2V8 - напреженията отговарят на надписите. > Работещата платка не съм я пускал без сензора, защото не знам дали липсата му няма да доведе до запис на грешна конфигурация в EEPROM. > Имам втора, работеща камера със същите платки, но не посмях да експериментирам със размяна, защото нямам идея дали CPU не си държи уникални параметри във EEPROM, дали сензорите са еднакви и дали няма да се окажа със втора неработеща камера. Във Fаrnell имат CY7C68013A-56PVXC, но не съм го поръчвал, защото нямам идея дали проблемът е в него. Бих искал първо диагностика, и след като евентуално се установи, че проблема е в CPU, а не в някой друг елемент, да се свалят фърмуера от CPU и записа в EPPROM преди подмяната на CPU. Съответно програмиране на новото CPU и запояването му. Оптимален вариант е да открия частно лице или фирма, които да извършат ремонта. Благодаря предварително за съдействието!
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
Последна промяна Private на Нед Яну 29, 2012 5:08 am, променена общо 1 път
|
| Пон Яну 16, 2012 2:29 pm |
|
 |
|
Private
|
Да повдигна темата, може и да ми провърви. 
|
| Вто Яну 17, 2012 4:01 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Re:
По лесно е да си купиш най обикновенна WEB камеra и я изхвърли тази 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Сря Яну 18, 2012 5:27 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: Камера със CY7C68013A-56PVXC - диагностика и ремонт
Като гледам ми се струва че тая камера няма нищо общо с обикновена уеб такава .... По темата - няма фирмуер в процесора, той е само RAM. Програмата му е в еепром-а. Не че знам какво и е, но можеш ли да провериш: - на друг компютър дали се разпознава, евентуално на друг ОС - информацията от процеса на енумериране ще е полезна; под windows можеш да ползваш програми от сорта на usbtrace май се казваше, по линукс можеш да гледаш лог-а при закачане; това ще покаже има ли хардуерна активност (ако не - нов чип), дали има фирмуер и т.н, - ако имаш осцилоскоп можеш да провериш дали при подаване на захранването има комуникация между 68013 и еепром-а пo i2c шината - пинове 5 и 6 на еепрома - смятам че няма да има проблем ако включиш без закачен сензор - ако те притеснява нещо направи backup на еепром-а (най-добре от двете платки) - няма друга енергонезависима памет на тази платка Погледни на Cypress документацията за чипа, по спомени трябва да тръгне и без тази "boot" памет и да си получава софтуера от PC-то, в този случай май се енумерираше като друг тип устройство - т.е. можеш да махнеш еепрома и да пробваш дали PC-то ще го види. Значи в този документ http://www.cypress.com/?docID=30172 в точка "2.5 USB Boot Methods" е описана идеята и VID/PID на чипа ако няма еепром: Други интересни пинове на cypress-a са RESET и WAKEUP - погледни и тяхното ниво. Ако имаш техника може да погледнеш на XTALOUT дали работи осцилатора. Двата ferrite bead-а на линиите на USB-то също трябва да провериш
|
| Сря Яну 18, 2012 10:45 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
Аз съм ползвал отдавна CY7C68013, много хубаво чипче е ... тук може да видиш как за 20 $ може да се направи нещо дето на гении им трябват 15+ г  : http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?f=3&t=9011&start=135Иначе това което @gicho е написал е така - няма флаш - само RAM ако има EEPROM - от него се boot-ва, иначе фирмварето може да се зареди през USB (аз поне ползвах тоя подход, USB драйвера ти трябва да го прави - има си протокол за целта!). без EEPROM - ще има друг VID/PID (тоя на сайпрес), ако е с EEPROM - тоя който е записан в него (ако има и firmware ще го зареди в RAM и изпълни - ако е наред!). Самия CPU (8051), едва ли прави нещо повече от това да инициализира GPIB (най така се казваше) интерфейса си ... с него спокойно може да се постигне 30MB/s (USB 2.0) !
|
| Сря Яну 18, 2012 11:33 am |
|
 |
|
Private
|
Благодаря за отговорите, бяха ми полезни.  Камерата е специализирана и идва малко скъпа - среща се на цени от 325 USD до 524 EUR: > ScopeTek DCM510Предполагам, че цената е и заради малкото продавани бройки. Конструктивно не е някакво чудо - алуминиев корпус със не знам колко лещи в удължената част, и двете платки, завинтени с 4 винта. Не знам сензора какъв модел е, защото е запоен с надписите отдолу и дали е заменяем със WEB камера за 10 USD като крайно решение. При WEB камерата ще вляза във филми със механичния монтаж по такъв начин, че нейния сензор да попадне в центъра и да е на правилното разстояние от оптиката, за да не се изгуби фокуса. Отделно и останалите параметри на сензора... Сега погледнах пак дейташита на контролера и си разсеях първоначалната заблуда, че има ROM: Писах и във форума на Cypress, обаждах се и във нашето търговско представителство. И на двете места изказаха съмнения, че фърмуера е защитен от прочитане и копиране: Та ако фърмуера е във EEPROM-а, дали има начин за защита от четене/копиране и дали ако сменя CPU с нов, то той ще си буутне нормално? И на друг компютър не работи. Като измеря нещо от тези, ще пиша за резултатите. Дано да е така, че никак не ми се стига до положение от една на две неработещи камери.  USB data линиите влизат директно в CPU, без никакви елементи по пътя. Това ме навежда на мисълта, че може CPU да е умрял и от ESD. Всъщност, камерата не е спряла при мен, а при колега, та не знам историята на болестта - дали е сътресение/ESD/повреден USB порт...
Последна промяна Private на Нед Яну 29, 2012 5:10 am, променена общо 1 път
|
| Чет Яну 19, 2012 3:18 am |
|
 |
|
plameniv
|
 |  |  |  | Private написа: Благодаря за отговорите, бяха ми полезни.  Камерата е специализирана и идва малко скъпа - среща се на цени от 325 USD до 524 EUR: Предполагам, че цената е и заради малкото продавани бройки. Конструктивно не е някакво чудо - алуминиев корпус със не знам колко лещи в удължената част, и двете платки, завинтени с 4 винта. Не знам сензора какъв модел е, защото е запоен с надписите отдолу и дали е заменяем със WEB камера за 10 USD като крайно решение. При WEB камерата ще вляза във филми със механичния монтаж по такъв начин, че нейния сензор да попадне в центъра и да е на правилното разстояние от оптиката, за да не се изгуби фокуса. Отделно и останалите параметри на сензора... |  |  |  |  |
Това че струва 300 или 500 или $1000 не променя нещата кой знае колко, явно е въпрос до марка и някой се лъжат от там! Няма как да не може да бъде заменена с друга WEB камера за USB. Взимаш платката от WEB камерата я и слагаш както другата по същия начин, въпроса е да я хоризонтираш правилно, дали ще е 1мм напред или назад няма значение, яко трябва и направи някаква подложка да седи стабилно, затова са лещите отпред да фокусираш! Как мислиш че се слагат допълнителни лещи на фотоапарати за макро или просто увеличават фокусното разстояните с присадка за някаква екстра. 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Яну 19, 2012 8:37 am |
|
 |
|
syscop
|
Разкарай eeprom-а от платката и виж какво ще стане. Поне трябва да излезе нещо на usb-то.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Яну 19, 2012 9:06 am |
|
 |
|
Private
|
Продължих с измерванията. USBTrace не регистрира нищо, при здравата камера отчита съобщения. XTAL IN/OUT на пинове 11 и 12: Еднакъв и на двете камери. Напрежения на двата конектора: Еднакви и на двете камери. Следващите измервания са само на повредената камера, здравата не смея да я ръчкам, преди да съм направил бекъп на EEPROM-а: EEPROM пин5 SDA: При старт минават данни и остава на ниво 2.8V. EEPROM пин6 SCL: При старт се появява такт, после спира и остава на ниво 2.8V. CPU WAKEUP пин51 - при старт застава на ниво 2.8V. CPU RESET пин49 - при старт застава на ниво 2.8V. USB DATA пинове: при старт се появяват много кратки пикове с ниво под 1V и после остават на 0V. Нямам добри условия за работа със SMD, ще потърся съдействие за следващите операции и при резултат ще пиша. Май наистина ще се окаже, че цената е "Защото можем!"  , а не заради конструкцията. Снимах една налична USB WEB камера за около 10 лева, максимално е опростена. Засега ще гледам да мина със смяна на CPU, че за механичната част трябва да купувам камера, да я разглобявам, за да видя дали ще стане, пък ако не стане - да я връщам и т.н.
|
| Чет Яну 26, 2012 12:53 pm |
|
 |
|
Private
|
В крайна сметка камерата оживя. Наскоро стана спешно да я подкарам, купих чип, в един сервиз го смениха и така. 
|
| Съб Юни 01, 2013 9:41 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|