|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:28 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
18F452 TMR1 LOW interrupt се изпълява само веднъж.
| Автор |
Съобщение |
|
edi
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Окт 12, 2006 3:52 pm Мнения: 21 Местоположение: Varna
|
 18F452 TMR1 LOW interrupt се изпълява само веднъж.
Здравейте.Немога да открия къде греша. Имам две прекъсвания за обработка от tmr0(висок приоритет) на всеки 50us и TMR1(нисък приоритет) на всеки 10mS. Кода е следния : След приключване на инициализацията на контролера си пускам и двата таймера и разрешавам прекъсванията: Проблема е, че след като един път обработено прекъсването от TMR1 никога повече не се обработва, макар, че TMR1IF = 1, брояча се препълва, т.е. таймера си работи. Къде може да е проблема,така че при установяване на флага за прекъсване на TMR1 да не се генерира(обработва) прекъсване с нисък приоритет при условие, че всички стойности по конфигурационните му регистри остават непроменени?
|
| Пет Яну 20, 2012 8:12 pm |
|
 |
|
Gogo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
 Re: 18F452 TMR1 LOW interrupt се изпълява само веднъж.
В void timer_isr(void), след като свърши else-то, липсва затварящата скоба. Сигурно си я сложил някъде по-нататък в сорса и става една...
|
| Съб Яну 21, 2012 12:10 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Този професор е от първите версии PIC18 и има една кофа бъгове ( при прекъсванията също ). Примерно аз използвам наследника му PIC18F4580 със следния код за прекъсване ( не е точно за TMR0/TMR1 ): Не ми става ясно защо спираш таймерите в тялото на прекъсването. За да ги презаредиш не е нужно да ги спираш. При 16-битов TMR0/TMR1 просто спазваш правилото ( както си го направил ) 1-во зареждаш старшия байт, след което младшия. Провери какво ще стане ако не спираш TMR1, въпреки че TMR1ON = 0 не би трябвало да нулира TMR1IE бита.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Яну 21, 2012 12:12 am |
|
 |
|
edi
|
Пробвах и проблема е решен  .Без да спирам таймера всичко е ОК, само презареждам стойността му  .Мерси за бързия fix  ... От постнатия коментар, в 80202g.pdf секция 19 има доста интересни неща  ... @Gogo, скобата е там в кода, но като копи/паствах и съм е изтрил, мерси все пак  .
|
| Съб Яну 21, 2012 12:16 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Моят съвет е да не се занимаваш с 452 ами да използваш 4580, използва се масово в автомобилната индустрия, ако му погледнеш errata документите всички бъгове са оправени, има само един в I2C модула. 45K80/46K80 също ще са популярна серия, при тях за година оправиха повечето бъгове.
Прави ми впечатление, че за широко използваните си модели процесори Microchip се грижат да оправят бъговете, тези които не са популярни ги отсвирват, което не им пречи да продължават да ги предлагат. Така че като се спреш на някой модел отвори и разгледай errata документите, те са веднага под data sheet за съответния процесор. Най-отдолу в errata има history на корекциите по силиция, най-отгоре пък имат таблици при кои ревизии какво е коригирано. Ако с напредването на ревизиите са коригирани повечето бъгове това е сигурен индикатор, че от този модел се пазарува и затова са се погрижили да оправят бъговете. Ако има 1-2 ревизии и не са коригирано повечето бъгове, това означава стой надалеко от този модел, заебали са го защото не се търси и може би никога няма да коригират бъговете му.
На въпроса с TMR1, от това което казваш излиза, че TMR1ON = 0 явно нулира TMR1IE . Можеш ли да изпробваш да спираш TMR1 преди да го заредиш ( както ти е първата версия ), но след TMR1ON = 1 да добавиш и TMR1IE = 1 ? Просто ми е интересно що за щуротия са направили, че спирайки таймера да се променя и TMR1IE.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Яну 21, 2012 12:37 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Edi, тя тая ерата е за съвсем друг силикон а и е за ревизия A1 на чипа - демек първата. Ако погледнеш всички ерати, ще видиш това което ти казва Пирев - в последната ревизия е останал един единствен бъг в I2C slave mode  За 452 въобще и в първата ерата няма нищо по въпроса... В инетерс на истината и на мен ми е странно защо ще си забрани прекъсването сам, като го спреш ?!?!
|
| Съб Яну 21, 2012 1:00 pm |
|
 |
|
edi
|
Незнам, но е факт, че нещата се оправиха когато си оставих да работи TMR1.Ползвам този процесор, защото имам доста бройки под ръка, а и оригиналния софтуер е писан за него.Може би ще го портна за 4580, но няма да е сега, т.к. скоро проекта трябва да е на линия и гледам да го направя да работи коректно предвид обстоятелствата. Не се променя нищо.Пробвах го  .Един път влиза в прекъсването и това е.
|
| Съб Яну 21, 2012 4:21 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
А я разгледай асемблера след като го компилираш - да не би компилатора да се прави на умен и да изключва прекъсването а после да не го включва. На мен на такова ми намирисва.
|
| Съб Яну 21, 2012 8:08 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|