Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Избор на 3D принтер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Избор на 3D принтер
Фирмата си е голяма, имат цял отдел и огромни машини за SLS. Но не ми се реди на тая опашка...имам няколко по-дребни в друг лаб, и се "оправям сам".
Ако стигна до принтиране на цял мотор, там вече идват ония с тежката артилерия :)
Просто казвам, че тоя материал го тествам за първи път и не ми хареса. Иначе принта си е добър и здрав, веднага отиде за прототип.

Вто Окт 03, 2023 2:48 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

michev написа:
… и PLA от компания А не е баш като PLA от компания Б. …

В тази връзка някой има ли опит с филамента от RE3D?

Стоят ми едни ролки PETG от около година и половина, щото така и не измислих каква настройка да им приложа, че да станат използваеми. Тръгва, печата, и по едно време поглеждам дюзата, а тя цялата омацана с филамент, и около нея се събрал филамент като кюфте, което според закона на Мърфи успява да падне, да се залепи някъде на най-кофти място върху детайла, главата го отнася като куцо пиле домат, и всичко заминава в коша. Такъв ефект не ми се е получавал с никакъв друг филамент, и нямам обяснение.

Съб Окт 14, 2023 5:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Идея си нямам каъв е проблема. Аз съм печатал едни много шантави детайли с PETG и нямах никакви проблеми. Много благ материал е. Вероятно не уцелваш температурата за да ти става такова нещо.

Скоро щерката искаше да и печатам една маска дето отидоха 130 метра филамент, като 70 процента за съпорти. Към края главата е опряла и се изместила с 5-6 мм и цялата част на горе напечатана шифтната. Видях го когато вече беше минало ама не го спрях - оставих го да довърши и въпреки че е печатал "във въздуха" това дето беше офсетнато си беше наред. Разлепих го и го залепих където му е мястото и спасих 18 часа принт и 350 грама филамент... Само че го печатах с PLA.

Нед Окт 15, 2023 9:42 am
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
… Аз съм печатал едни много шантави детайли с PETG и нямах никакви проблеми. …

Аз използвам предимно PETG. Имам само две ролки ABS от които печатах детайли за автомобилни части, но е гадна работа, и го зарязах. PLA и до ден днешен дори не съм пробвал.

Та проблема се получава само с филамента от RE3D. С други марки - Fiberlogy, Spectrum и Kingroon проблеми няма. Печатам най-вече на 240°C / 80°C / 50 мм/сек, суша филамента по един и същ начин. С тези филаменти дюзата си е чиста, няма кюфтета, няма проблеми. Обаче с RE3D става мазало. Филамент влиза дори под силиконовия чорап.

Нед Окт 15, 2023 12:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Моя опит е много скромен :) Аз имам само DevilDesign - идея си нямам за читав ли се води или за пълен боклук. Тука по нашия край магазините за консумативи за 3Д принтери малко липсват и купувам от където ми е най лесно - ТМЕ. Та там го продават основно този. Сега напоследък гледам и други марки имат. PLA е благ материал за непретенциозни неща - каквито са повечето дето аз си правя - разни кутии за собствена употреба.

Нед Окт 15, 2023 4:12 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3