Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Тихо реле 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Тихо реле
Дайте идеи как да заглуша реле в термостат на подово отопление. Имам няколко такива вкъщи и нощно време се чуват супер досадно. Погледнах в Mouser и Digikey за SSR и Reed, но не намерих с подходящи параметри и футпринт.

Зор-заман ще направя PCB адаптер, но как да разбера кои релета са по-безшумни (<50 децибела).

https://kontakt-t.ru/catalog/file/relay ... n_TRCD.pdf

Код:
TIANBO TRCD L-24VDC-S-H
https://kontakt-t.ru/catalog/file/relay_tianbo/en_TRCD.pdf
Height   10.2mm
Length   23mm
Width   16.1mm
Mount   PCB
Contact Form   A
Max Switching Voltage   250VAC/125VDC
Max Switching Current   16A
Load    10A  250VAC/24VDC 
Max Switching Power    4000VA/480W

Последна промяна HCL на Пон Дек 02, 2024 4:50 pm, променена общо 1 път

Пон Дек 02, 2024 4:38 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: Тихо реле
Solid state relay with zero cross commutation.

Аз бих оставил в кръга и едно механично реле / контактор, и ако температурата надвиши някаква максимално зададена, да дърпа шалтера - ако SSR дефектира.

Пон Дек 02, 2024 4:43 pm
Профил
Аватар

Някой път платките и кутиите увеличават ефекта.

Пон Дек 02, 2024 4:52 pm
Профил
Аватар

Като гледам каква е празна кутията със сигурност го увеличава, но не ми харесва идеята да заливам с нещо. Не че тече някакъв особено голям ток, дето да топлоотделя, но ми се ще да намеря по-елегантно решение.

Иначе това SSR намерих, но е ще трябва да му правя платка-адаптор.

https://www.mouser.de/ProductDetail/Omr ... 6gmw%3D%3D

Пон Дек 02, 2024 5:03 pm
Профил WWW

в случаите когато вибрациите се усилват от платка/корпус съм обезшумявал с гума и гуменоподобни субстанции, облепвам каквото вибрира
идеята е нещо относително тежко да се залепи по вибриращите компоненти, или да се подпре към нещо солидно като стена
имам разни парчета дебела гума, за някакви подложки я ползват някъде по камионите които возят палети, също съм ползвал една лепкава лента, подобно на дъвка, огнеупорна е, гипсокартонджиите я ползват, доста лепкава е и на почистена повърхност си стои както я сложа, може да я ползваш вместо заливка
няма да е като солид стейт реле, но може да позатихне

Пон Дек 02, 2024 10:20 pm
Профил
Аватар

Това е добра идея, благодаря! Ще пробвам и с някой гумен ластик за коса докато намеря подобна лента да видя какво ще стане. Иначе солид стейта сега го видях че дърпа 5 mA на 200 VAC постоянно. 30-те лева годишно за 6-те релета не са проблем, но един ват топлообмен в това затворено пространство се чудя дали е ок.

Самото реле се щрака с 24 волта. Ако му сложа един RC-филтър да забави фланката на превключване дали няма да намали силата на щракането. Само дето това забавяне при високото напрежение също не знам дали е ок.

Пон Дек 02, 2024 10:58 pm
Профил WWW
Аватар

С PWM с достатъчно висока честота можеш го направиш да превключва плавно. Обаче недостатък на това решение е искренето на контактите

Пон Дек 02, 2024 11:12 pm
Профил
Аватар

И ще трябва да правя платка адаптер с място за микроконтролер. Става много сложно

Пон Дек 02, 2024 11:26 pm
Профил WWW
Аватар

Аз съм единствения с подобен проблем. Явно Керми са смотаняци да сложат подобно реле в цялостен продукт за 1000+ евро, но със сигурност не са най-големите смотаняци на пазара. Как го търпят това хората. Или съм попаднал на кофти партида. Ще взема да замеря колко децибела стига превключването.

Пон Дек 02, 2024 11:28 pm
Профил WWW
Аватар

HCL написа:
...Иначе солид стейта сега го видях че дърпа 5 mA на 200 VAC постоянно. 30-те лева годишно за 6-те релета не са проблем, но един ват топлообмен в това затворено пространство се чудя дали е ок.

Цитираната стойност ми се стори височка, и за всеки случай изгуглих за първия производител за който се сетих - Крайдъм. Първото попаднало в полезрението ми - серия CW24. От модела за 10А до тоя за 125А всички имат МАКСИМАЛНА утечка милиампер.

HCL написа:
Самото реле се щрака с 24 волта. Ако му сложа един RC-филтър да забави фланката на превключване дали няма да намали силата на щракането...

Това е един от добрите начини за убиване на електромеханично реле.
Да намекна, че ако релетата започнат да залепват, няма да си щастлив от тишината... :lol:

Пон Дек 02, 2024 11:38 pm
Профил

В съседна тема "Управление на н мос транзистори Back to back" има разни идеи как солидстехт релето да го направиш с 2 мосфети и да нямаш греенето, 1W от което се притесняваш. В случая "специалните" оптрони които коментирахме ще свършат работа.

Вто Дек 03, 2024 8:53 am
Профил

HCL написа:
Аз съм единствения с подобен проблем. ...

Не си.
Преди две години някъде тук се появи един образ, дето му бръмчаха контакторите на солара в коридора. Контактори с допълнителни контакти отгоре.
Беше се засилил да купува контактори за сумарно 1000 лв. Бях в Пловдив тогава и му го оправих с омекотяване с дебела лепенка върху котвата.

Пича тръгна да ми дава 50 лв за работата. Отговорих му да пие едно кафе. Ей сега само като се сетих и ме фаща яд. Дебелак с два мерцедеса в двора...

Вто Дек 03, 2024 12:42 pm
Профил
Ранг: Минаващ

HCL написа:
Иначе солид стейта сега го видях че дърпа 5 mA на 200 VAC постоянно. 30-те лева годишно за 6-те релета не са проблем, но един ват топлообмен в това затворено пространство се чудя дали е ок.

Вътре в тези джаджи има снубер и не е ясно каква част от тези 5 мА са активни. Реактивният ток не грее. По-скоро гледай пада върху релето във включено състояние, че при максимален ток топлината може да отиде и доста над 1 ват.

Сря Дек 04, 2024 11:34 am
Профил

Подовото ти електрическо ли е? 16А...
Като временно решение можеш да увеличиш хистерезис на всеки един стайния термостат. Релета няма да щракат по-тихо, обаче ще щракат по-рядко.

Съб Дек 07, 2024 1:12 pm
Профил
Аватар

Водно и е направено много тъпо. Термостатите по стаите контролират директно клапаните в централната кутия (то не е точно клапан а един метален щифт който контролира потока на водата). И явно термостатите са измерени така че да контролират клапаните от 200м разстояние и затова вместо да предават тихомълком данни щракат шумни релета. Не намерих потенциометър или нещо с което мога да контролирам хистерезата на термостата.

Май ще байпасна термостата като го наглася на макс и ще нападна клапаните в централната кутия. Ако контролът на помпата е добър няма да има проблеми да се адаптира на големи разлики във външната температура. Малко се обезмисля идеята на термостата, но ние държим една и съща температура нощно и дневно време така или иначе

Съб Дек 07, 2024 1:26 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща