Автор |
Съобщение |
HCL
Ранг: Форумен бог
|
Тихо реле
Дайте идеи как да заглуша реле в термостат на подово отопление. Имам няколко такива вкъщи и нощно време се чуват супер досадно. Погледнах в Mouser и Digikey за SSR и Reed, но не намерих с подходящи параметри и футпринт. Зор-заман ще направя PCB адаптер, но как да разбера кои релета са по-безшумни (<50 децибела). https://kontakt-t.ru/catalog/file/relay ... n_TRCD.pdf
Последна промяна HCL на Пон Дек 02, 2024 4:50 pm, променена общо 1 път
|
Пон Дек 02, 2024 4:38 pm |
|
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 11383 Местоположение: София
|
Re: Тихо реле
Solid state relay with zero cross commutation.
Аз бих оставил в кръга и едно механично реле / контактор, и ако температурата надвиши някаква максимално зададена, да дърпа шалтера - ако SSR дефектира.
|
Пон Дек 02, 2024 4:43 pm |
|
|
velio
|
Някой път платките и кутиите увеличават ефекта.
|
Пон Дек 02, 2024 4:52 pm |
|
|
HCL
|
Като гледам каква е празна кутията със сигурност го увеличава, но не ми харесва идеята да заливам с нещо. Не че тече някакъв особено голям ток, дето да топлоотделя, но ми се ще да намеря по-елегантно решение. Иначе това SSR намерих, но е ще трябва да му правя платка-адаптор. https://www.mouser.de/ProductDetail/Omr ... 6gmw%3D%3D
|
Пон Дек 02, 2024 5:03 pm |
|
|
nik
|
в случаите когато вибрациите се усилват от платка/корпус съм обезшумявал с гума и гуменоподобни субстанции, облепвам каквото вибрира идеята е нещо относително тежко да се залепи по вибриращите компоненти, или да се подпре към нещо солидно като стена имам разни парчета дебела гума, за някакви подложки я ползват някъде по камионите които возят палети, също съм ползвал една лепкава лента, подобно на дъвка, огнеупорна е, гипсокартонджиите я ползват, доста лепкава е и на почистена повърхност си стои както я сложа, може да я ползваш вместо заливка няма да е като солид стейт реле, но може да позатихне
|
Пон Дек 02, 2024 10:20 pm |
|
|
HCL
|
Това е добра идея, благодаря! Ще пробвам и с някой гумен ластик за коса докато намеря подобна лента да видя какво ще стане. Иначе солид стейта сега го видях че дърпа 5 mA на 200 VAC постоянно. 30-те лева годишно за 6-те релета не са проблем, но един ват топлообмен в това затворено пространство се чудя дали е ок.
Самото реле се щрака с 24 волта. Ако му сложа един RC-филтър да забави фланката на превключване дали няма да намали силата на щракането. Само дето това забавяне при високото напрежение също не знам дали е ок.
|
Пон Дек 02, 2024 10:58 pm |
|
|
Н'бабане Гт'муан'га
Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 8:14 am Мнения: 4958 Местоположение: Новата земя на племето Мутум'ба
|
С PWM с достатъчно висока честота можеш го направиш да превключва плавно. Обаче недостатък на това решение е искренето на контактите
_________________'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
Пон Дек 02, 2024 11:12 pm |
|
|
HCL
|
И ще трябва да правя платка адаптер с място за микроконтролер. Става много сложно
|
Пон Дек 02, 2024 11:26 pm |
|
|
HCL
|
Аз съм единствения с подобен проблем. Явно Керми са смотаняци да сложат подобно реле в цялостен продукт за 1000+ евро, но със сигурност не са най-големите смотаняци на пазара. Как го търпят това хората. Или съм попаднал на кофти партида. Ще взема да замеря колко децибела стига превключването.
|
Пон Дек 02, 2024 11:28 pm |
|
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 11383 Местоположение: София
|
Цитираната стойност ми се стори височка, и за всеки случай изгуглих за първия производител за който се сетих - Крайдъм. Първото попаднало в полезрението ми - серия CW24. От модела за 10А до тоя за 125А всички имат МАКСИМАЛНА утечка милиампер. Това е един от добрите начини за убиване на електромеханично реле. Да намекна, че ако релетата започнат да залепват, няма да си щастлив от тишината...
|
Пон Дек 02, 2024 11:38 pm |
|
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 7:44 pm Мнения: 3034 Местоположение: Пловдив
|
В съседна тема "Управление на н мос транзистори Back to back" има разни идеи как солидстехт релето да го направиш с 2 мосфети и да нямаш греенето, 1W от което се притесняваш. В случая "специалните" оптрони които коментирахме ще свършат работа.
|
Вто Дек 03, 2024 8:53 am |
|
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 1:23 pm Мнения: 3592 Местоположение: Високо в планината
|
Не си. Преди две години някъде тук се появи един образ, дето му бръмчаха контакторите на солара в коридора. Контактори с допълнителни контакти отгоре. Беше се засилил да купува контактори за сумарно 1000 лв. Бях в Пловдив тогава и му го оправих с омекотяване с дебела лепенка върху котвата. Пича тръгна да ми дава 50 лв за работата. Отговорих му да пие едно кафе. Ей сега само като се сетих и ме фаща яд. Дебелак с два мерцедеса в двора...
_________________ Хайде де!
|
Вто Дек 03, 2024 12:42 pm |
|
|
741_
Ранг: Минаващ
|
Вътре в тези джаджи има снубер и не е ясно каква част от тези 5 мА са активни. Реактивният ток не грее. По-скоро гледай пада върху релето във включено състояние, че при максимален ток топлината може да отиде и доста над 1 ват.
|
Сря Дек 04, 2024 11:34 am |
|
|
STT
Ранг: Минаващ
|
Подовото ти електрическо ли е? 16А... Като временно решение можеш да увеличиш хистерезис на всеки един стайния термостат. Релета няма да щракат по-тихо, обаче ще щракат по-рядко.
|
Съб Дек 07, 2024 1:12 pm |
|
|
HCL
|
Водно и е направено много тъпо. Термостатите по стаите контролират директно клапаните в централната кутия (то не е точно клапан а един метален щифт който контролира потока на водата). И явно термостатите са измерени така че да контролират клапаните от 200м разстояние и затова вместо да предават тихомълком данни щракат шумни релета. Не намерих потенциометър или нещо с което мога да контролирам хистерезата на термостата.
Май ще байпасна термостата като го наглася на макс и ще нападна клапаните в централната кутия. Ако контролът на помпата е добър няма да има проблеми да се адаптира на големи разлики във външната температура. Малко се обезмисля идеята на термостата, но ние държим една и съща температура нощно и дневно време така или иначе
|
Съб Дек 07, 2024 1:26 pm |
|
|