Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Апр 26, 2025 1:32 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
Въпрос за старата гвардия - MFM хард-диск…
Автор |
Съобщение |
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 3:45 pm Мнения: 428 Местоположение: Монтана
|
 Въпрос за старата гвардия - MFM хард-диск…
Някой занимавал ли се е да замени MFM хард-диск с някакво по-съвременно устройство?
Някакъв преходник към ATA или CF?
След доста ровене в нета намерих два варианта, с много възможности, но на цени от порядъка на $300+ не са подходящи. Целта е по-скоро хоби а не комерсиална.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
Вто Мар 18, 2025 12:05 am |
|
 |
al_at
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 3:00 pm Мнения: 1449 Местоположение: София
|
 Re: Въпрос за старата гвардия - MFM хард-диск…
Не съм се занимавал, но ми се струва най-перспективно в случая XT ISA IDE карта. Нещо от сорта: https://www.ebay.com/itm/335430882557Но не смея да давам акъл коя карта с кое дъно и кой диск ще тръгне. Това може да се окаже филм с много серии. Последно около преди 10 години ми попадна едно IBM XT, но поради липса на място го отсвирих.
|
Вто Мар 18, 2025 8:37 am |
|
 |
toxigen
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Май 17, 2018 2:38 pm Мнения: 60 Местоположение: София
|
На първо четене - MFM диск няма как да работи на IDE контролер. Сигналите са различни. Конверторите за ATA устройство към MFM контролер нормално са скъпи - обикновено има FPGA и бая магии, за да стане.
|
Вто Мар 18, 2025 11:08 am |
|
 |
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 3:00 pm Мнения: 1449 Местоположение: София
|
Първото ти четене не е много внимателно Поставената задача е да се замени MFM-диска с нещо по-съвременно - АТА или CF. Затова предложих XT ISA IDE контролер. Т.е. да не се използва MFM контролера.
Последна промяна al_at на Вто Мар 18, 2025 11:38 am, променена общо 1 път
|
Вто Мар 18, 2025 11:12 am |
|
 |
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 11666 Местоположение: София
|
Джаджата от линка изглежда добре направена и внимателно обмислена.
|
Вто Мар 18, 2025 11:15 am |
|
 |
pechkov
|
XT ISA IDE гледах някъде измежду многото страници, но не съм се сетил да упомена - става въпрос за XT 8088 лаптоп с 3.5" MFM диск, и в него няма разширителни слотове. Дори едното от онези умни емулаторчета които разглеждах няма да се събере на мястото на 3.5 инчов диск. XT ISA IDE все пак може да взема, че имам още един подобен лаптоп (по-модерен обаче - AT286), също с MFM диск, който пък заради дългите периоди на бездействие за втори път запича една от главите, и се наложи пак да го отварям, за да отлепя главата, иначе шпиндела изобщо не развърта. Та тази машина има 8-битова ISA, на която е сложена платка за EPROM програматор, но не е болка за умиране, и мога да се лиша от нея. Благодаря за идеята, бях игнорирал изобщо този вариант, докато разглеждах. Конструктивно лаптопа позволява хард-диска да бъде заменен с флопи (има си капаче, което може да се премахне от страната на диска), и затова разглеждах и флопи-емулаторите, но за съжаление скоростта на контролера за флопита е още по-ниска и от древния хард. И другия проблем с флопи-емулаторите е, че са разчетени да емулират дискети с обем 1.44 MB, което пък става твърде недостатъчно за нормална работа дори под DOS, а и не съм сигурен дали XT машината ще сработи с 1.44 MB. Оригиналното му флопи е 360 kB. Флопи-емулатора позволява върху една USB памет да бъдат създадени много на брой ima файлове, и има бутончета за превключването им, но става страшна забавачница. Предимството ще е абсолютната тишина откъм емулатора, понеже MFM диска може да подлуди и най-големия флегматик. Само за информация, без да се счита за реклама, ето единия емулатор, който може да бъде монтиран в 3.5" слот: https://www.drem.info/dremПросто $375 без ДДС, което ще бъде начислено при внос от Канада ми е прекалено като за хоби. Иначе изглежда невероятно като разработка.
|
Вто Мар 18, 2025 12:47 pm |
|
 |
Pif
|
Вземи едно СТМ32ф4 и си го напиши. То е в пъти по-просто от ИДЕ-то. Много прилича на флопи интерфейса. Единия ти кабел е контролен - оборот на мотора, стъпка напред, стъпка назад, реди а другия кабел са ти 2 клока и 2 данни - четене и запис диференциално. Дори и ГПТ-то ще ти го напише за час-два с тестването и мотаенето.
|
Вто Мар 18, 2025 6:33 pm |
|
 |
pechkov
|
На STM не ми е по силите, но дали някой подходящ PIC няма да се справи!? С една SD памет в RAW формат може би ще може да се пише и чете с директно адресиране, без да минава през файлова система.
Но за целта трябва да намеря пълно описание на MFM контролера като комуникация с команди и данни. Как се адресира, как се чете и записва, определяне на параметрите на диска, интерлийв фактор и прочее. Вероятно няма да стане за ден, дори с ИИ, освен ако няма вече нещо готово, което да се използва.
|
Сря Мар 19, 2025 12:17 pm |
|
 |
Pif
|
През кабела вървят директно данните от/към главите. Имаш клок рикавъри в диска, имаш и начало на сектор. Освен това имаш стъпка напред, стъпка назад и оптрон за нулевата позиция на главите. А брой глави и цилиндри се задава в биоса. Не съм разглеждал сорсовете на флопи емулатор но като концепция са доста близки. Твоя процесор ще трябва да демодулира сигнала ог главите и да реши кое е 1 и кое 0. Да си ги парсва в някакъв масив и да изплюва целия сектор. И за генерация няма да ти е проблем. Скоростите са ниски. От порядъка на няколко мегабита - под 10. А пик - някоя 32-ка. За да имаш четворен СПИ за да четеш по бързо СД картата. Макар, че не знам как са ДМА-тата. Аз лично бих предпочел СТМ32 за тая работа.
|
Сря Мар 19, 2025 2:07 pm |
|
 |
ДедоБоре
|
геометрията (глави/цилиндри) е забита в табличка в биос-а. това е нещо, което ще ти идва от контролера и в общия случай не те интересува. по широкия кабел са бавни сигнали - селект, стъпка/посока за цилиндър, индекси, номер на глава. с това няма проблеми. по тънкия кабел има 2 дифернециални двойки - едната от диска, другата към диска. сътветно MFM, MMFM, RLL и т.н. клок няма. поради горното ти трябва клок сепаратор за приемане (запис в диска) и модулатор (четене от диска). за да придобиеш представа какво е това, виж WD10C22, примерно. все още имало такива чиплета, брей. не казвам, че не може да се направи и с нещо друго, но не мисля че си заслужава усилието. два чипа буфери, едно такова чипле и може и с 8051 да направиш емулацията.
|
Сря Мар 19, 2025 4:08 pm |
|
 |
iss
Ранг: Ориентиран
|
Ако стане емулатора на MFM диск да не забравите за най-големия кеф при работа с него: Low Level Formatting With DEBUG: По-велика програма от DEBUG е може би само EDLIN ! 
|
Сря Мар 19, 2025 9:15 pm |
|
 |
pechkov
|
Синче на програмист пита баща си: — Тате, тате… Какво значи "format C: complete"?
|
Сря Мар 19, 2025 9:24 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|