| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 8:19 pm Мнения: 4434 Местоположение: Stara Zagora
|
 Луноход
Здравейте, във фирмата в която работя сега, Смарт Фарм Роботикс - https://smartfarmrobotix.eu/en/about/ се търси техник сециалност електроника. Публикувам обявата защото търсим човек който ще работи в тясно сътрудничество с мен. Ако някой има желание, или познава подходящ човек който би имал интерес да ми пише да обсъдим. Основни задължения и отговорности: Насищане на единични бройки и малки серии печатни платки (PCB). Прецизно сглобяване на електронни модули и компоненти. Диагностика и ремонт на електронни устройства. Изработка на кабелни форми. Работа в тясно сътрудничество с инженерния екип за подобряване на продуктите. Изисквания към кандидата: Предишен опит в областта на електрониката. Умения за работа със поялник, станция с горещ въздух и измервателна апаратура (мултицет, осцилоскоп и др.). Способност за четене и разбиране на техническа документация и електронни схеми. Прецизност, сръчност и внимание към детайла. Желание за учене и професионално развитие. Работата е в района на Техпарк София. Като има някакъв вариант е и за човек който разползага със собствена база. Повечко опит в електрониката е предимство но може да обсъдим и с млад специалист който има хъс и желание да учи.
|
| Пет Окт 03, 2025 9:16 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 11:32 am Мнения: 8290 Местоположение: София
|
 Re: Луноход
Копирам темата за да не спамим оригинала. Имам 2 въпроса към Никола, понеже обмислям подобна конструкция за една моя идея.  1. Тази платформа ваш собствен дизайн ли е, или от алиекспрес (силно предпочитам второто, разбира се, но съм готов за лоши новини  ) 2. 4 колела достатъчни ли са за стабилно праволинейно (това ми е важно) движение по пресечена местност? Аз мислех за 6 или даже направо 8 (4 двойки), като лунохода
|
| Нед Окт 05, 2025 9:00 am |
|
 |
|
Pif
|
Вместо да се чудиш направо им поръчай да ти направят една бройка. Дай им някой лев. Ако им дадеш бакшиш ще получиш и ракета носител за изстрелване до луната.
|
| Нед Окт 05, 2025 10:41 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 8:19 pm Мнения: 4434 Местоположение: Stara Zagora
|
Изцяло е дизайн на фирмата. Къстъм изработка почти изцяло. Не е правена за прецечена местност. В нива се оправя. Относно механиката не съм много информиран. А и не ми е силна страна. Така че нямам отговор на втория ти въпрос. Аз правя рани електонни модули за робота.
|
| Пон Окт 06, 2025 3:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm Мнения: 11007 Местоположение: Добрич
|
С тоя слънчоглед отгоре няма да оцелее дълго по нашия край. Тук като духне и ще отлети като птичка 
|
| Пон Окт 06, 2025 4:51 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 12220 Местоположение: София
|
В експреса на али не продават ли компоненти за ел. тротинетки, например колело с интегриран двигател? Вземаш 4 такива, няколко контролера и си готов (образно казано).
|
| Пон Окт 06, 2025 5:24 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Благодаря, живи и здрави. 
|
| Пон Окт 06, 2025 9:01 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Компонентите и софтуера са лесна работа. Механиката е проблем (както винаги). Трябва ми хубаво окачване, така, че платформата да е максимално хоризонтална независимо кво се случва с колелата отдолу. Слънчеви панели не ми трябват, ще се разчита изцяло на батерии или направо дълъг кабел. 
|
| Пон Окт 06, 2025 9:03 pm |
|
 |
|
Pif
|
Да, ама те са предвидени за бързо каране, а ти искаш бавно каране с точно позициониране. А нямаш резолвер за точна позиция. Нямаш и редуктор. БЛДЦ-то не се позиционира лесно. Нямаш и редуктор. Ще върви на подскоци. Трябва ти читав синусоидален контролер който има профил за БЛДЦ мотори и може да работи само с 3 хол датчика. После трябва да го накараш да завива. За да нямаш сложна механика която да вързва двете предни колелета през окачването (трябва да имаш голям клирънс между ляво и дясно заради треволяка отдолу) ти трябват и 2 мотора с редуктори дето да въртят колелата. Ама и те трябва да са плавни с абсолютна позиция и софтуерна компенсация кое на какъв градус и т.н. ... А после тоя дето разпознава тревата, другия дето я нацелва с бормашината ... абе сериозна работа си е. Само мениджерите си мислят, че взимаш 5 чарка от алито и милионите сами влизат в банковите сметки а бентлитата и мазератитата сами се редят пред офиса. От всички само Миро е с най-точна прогноза - има вгредени летателни способности. Кеф ти луната, кеф ти дерето. Ама трябва и да е леко щото тока от панела е малко... Хем душата в рая хем .... до края.
|
| Пон Окт 06, 2025 9:31 pm |
|
 |
|
VPavlov
Ранг: Ориентиран
|
Ха! Пичове много хубаво че сте подхванали тая работа. Знам едни хора, които се занимават ягоди и какъв къртовски труд влагат за да ги почистват от треволяци. Продавате ли я вече тази машина или е в етап на разработване?
_________________ Through storms of failure and walls of rejection ...
|
| Пон Окт 06, 2025 9:46 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Да, има известни летателни способности и според мен. Но не е лека машината и поне са ограничени  Заложен е ветромер в хардуера, колегите го изследват. Само тестови образци има налице. Много е сложна задачата. Иска много естествен интелект. А да не говорим че е намесен и изуствен. Не е малък екипа, надявам се да се докара до нещо серийно.
|
| Вто Окт 07, 2025 7:18 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 7:44 pm Мнения: 3134 Местоположение: Пловдив
|
Това си е доста сериозно изискване. Окачването на всяко колело трябва да е активно и механично независимо от останалите. Всяко колело ще трябва да е и с независимо задвижване спрямо останалите. Тук с акселерометри, жироскопи и тензо датчици може да се постигне някакъв резултат. За праволинейното движение - проблема е още по-сложен. Всяка една неравност под някое от колелата, както и пребоксуване и загуба на сцепление ще доведе до отклонение от правия курс. Ще трябват някакви сензори за определяне на ориентацията на робота в пространството. Само с акселерометри и жироскопи неможе да се постигне желания резултат. Трябва и някаква оптична (с камера например) обратна връзка за управлението - например да поддържа курс към дадена цел, която камерата разпознава и следи. Ако не ти трябва цялата платформа да се поддържа хоризонтална, а само част от нея - например да се стабилизира само камерата - това е доста по-лесен за решаване проблем. С няколко серва, акселерометър и жироскоп би могло да стане.
|
| Чет Окт 09, 2025 11:47 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 7:44 pm Мнения: 3134 Местоположение: Пловдив
|
Nikola Kirov, какъв е инструмента за отстраняване на плевелите? (От снимките на сайта не ми стана ясно)
|
| Чет Окт 09, 2025 11:57 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Ами колегите експериментират с няколко. От чисто механичен до лазер.
|
| Пон Окт 13, 2025 7:32 am |
|
 |
|
bobihot
|
Търкаля се пред нас. Закъсвам го с очите за монтажна работа. Май съм по проектирането
|
| Пон Окт 13, 2025 12:45 pm |
|
|