|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:52 am
| Автор |
Съобщение |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
 Нула-Земя
Да питам ...за един приятел.. Управлява стадо помпи с асинхронни мотори. От двайстина дена системата е блокирала.... вчера установява , че само един от моторите предизвиква странности - с обикновен мултицет мери нещо като 200 В между нула и земя. Това при шунтирана система - моторите се пускат ръчно с контактори, инверторите са прескочени. Преди шунтирането на системата - негов си контролер управлява инвертори (без галванично развързване) , контролерът включен към ПЦ (без галванично развързване) . В един момент му гори Уарт-а към ПЦто. Инверторите са с трифазен вход и изход, входната им клема 0В - на клемореда за аналогово управление- е заземена. Нулата от трафопоста не влиза в инвертора, но отива към мотора.ПЦто се захранва по фаза/нула. Та пита за акъл, а пък аз съм много на Вие с тия неща. Дали да иска клиента да си оправи инсталациите, или направо да минава към оптрони, нормално ли е да се появява потенциал нула-земя?
|
| Пон Юни 25, 2018 9:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Нула-Земя
Да ти кажа честно два пъти го прочетох и не разбрах нито какъв е проблема нито какво е питането. Къде тоя мотор има нула ? Да не са в звезда и да е вързал звездният център ? Иначе при мотори единствената причина за странно поведение е лошо изолационно съпротивление, или пробил или мноого мокър. За да го измери му трябва уред за изолационно, и най-добре да го мери за 10 мин въпреки че ако е много пробил и няколко секунди са достатъчни, това и с мултимер ще го хване. Другото къде отива 0 къде земя, РС, ком портове, нищо не разбрах.
|
| Пон Юни 25, 2018 9:37 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Схема, начертайте, нарисувайте и тогава говорете
|
| Пон Юни 25, 2018 11:08 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Вярно, обърквщо съм го написал. После се замислих , и смятам ,че сам си е вкарал проблема. Питах как са вързани моторите - в звезда или триъгълник - не знаеше. Преди са били само на контактори и върви и Нула към моторите. Самите инвертори (3Ф/3Ф) пък не са свързани към нулата. За масата - има шина Земя, опасваща сградата и закопана. Свързана е към масата на компютъра и масата на инвертора (на клемореда за управление) - така го разбрах. Струва ми се, че изобщо не е трябвало да се свързва към земната шина, но твърди - че така е предписанието за инверторите.
|
| Вто Юни 26, 2018 7:15 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Имал съм случка 70 v разлика м-у 0 и метална конструкция 'забита' в земята. Преди намесата ми опаткали няколко компа , лампите на тавана правили дискотека... Та с 2 думи , '0' която идва от енергото е е*ана  . Аз свързах '0' на таблото , към металната конструкция , работата се оправи. Знам , че НЕ се прави така , ама като няма риба и рака... Не е нормално да има разлика м-у '0' от мрежата , и земното повече от някой волт , това е бабешкото определение...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Вто Юни 26, 2018 8:17 am |
|
 |
|
ToHu
|
0 и земя изобщо не е задължително да са едно и също, камо ли пъкзвездния център на моторите. Инверторите на изхода си имат 3 фази и земя, не знам тая нула от къде се взема и какво прави. Струва ми се че е объркал нещо нули и земи, и не е изключено да има мотор с утечка.
|
| Вто Юни 26, 2018 8:56 am |
|
 |
|
stefan63
|
Добре,звездния център на мотора какво се прави - когато няма инвертор? - когато се захранва от инвертор?
|
| Вто Юни 26, 2018 9:14 am |
|
 |
|
ToHu
|
Няма нужда нищо да се прави, може да го свържеш към земя, но рядко.
|
| Вто Юни 26, 2018 9:22 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Така обяснено се сещам за 100 неща, които могат да се случват. Супер много неща не са известни. Първо какви точно са моторите?! Асинхронни ама какви?! С накъсен ротор?! С навит ротор?! После правилно ли са изчислени захранващите кабели? Ако сечението е малко, като се натовари кабела е нормално да му пада напрежението. Правилно ли е порстроена схемата на платката?! Ако няма добра филтрация е много вероятно двигателите да генерират смущения при пуск и стоп. Особено ако са с голяма мощност. След като няма оптоизолация има вариант смущенията да идват от инвертора. Особено ако е китайски... Контакторите също могат да правят бела ако са стари или китайски... ПП: Звездният център се използва рядко. Обикновено нищо не се свързва към него...
_________________www.elkran.com
|
| Вто Юни 26, 2018 11:47 am |
|
 |
|
stefan63
|
Как аз съм го разбрал- - инвертори маркови, на корпуса им има шуруп за замасяване и го е свързал към земното, нисковолтовата 0В/маса на инвертора е свързана към тоя шуруп. Доколкото разбрах моторите са асинхронни, предполагам - с окъсен ротор . - контролерът е свързан към инверторите по тая маса и жица за управление на скоростта. - контролерът се захранва от мрежата, мисля с траф, не с импулсен адаптер. - контролерът е свързан комуникационно към компютър - обикновен кабел 232, после и с усб-преходници. - компютърът е захранен от фаза/нула , шукото е на нулата, съответно масата на компа е на нулата; - впоследствие компа е сменен с лаптоп(предполагам е искал да има батерия, и се е надявал да се смущава по-малко.) Сега мерих на лаптоп Дел - между нулевата клема на шукото и минуса към лаптопа отчитам 100килоома. - първоначално инверторите не са били свързани към земното, но заради ушиване на компа е стигнал до заземяване на инверторите. Основният проблем е, че след година работа са изгърмени за няколко дена няколко ком/усб-порта на лаптопа и отсрещните ком-вериги на контролера. На мене ми се струва , че земното или нулата са "лоши" . Със стандартен мултицет мери между нулата и земното 0 ома, когато нищо силово не е задействано. Със същия мултицет измерва 200В между нулата и земното , когато един конкретен мотор се включи.
|
| Вто Юни 26, 2018 1:42 pm |
|
 |
|
fich
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 4:15 pm Мнения: 153 Местоположение: Русе
|
В промишлена среда е препоръчително да се ползва например това.
_________________ The fastest code is code that is not executed. (c) Free Electrons
|
| Вто Юни 26, 2018 4:01 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Имал е късмет човека , че е тръгнала цялата постановка. Ръгам оптрони м-у устроиства дет хабер нямат от 220V , ама се захранват от различни места. Стотинки струват ...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Вто Юни 26, 2018 4:59 pm |
|
 |
|
stefan63
|
E, той си знае ... RS232 -и добре развързано , и съвместимо със стандарта не е съвсем тривиално. ...на автомоблните кантари(заземена конструция), слагаме (между измервателния блок и компютъра) "направи си сам" оптрон - светодиод, фототранзистор - в тръбичка или кутийка, обикновените оптрони не издържат на гръмотевици в района на кантара.
Митко_ел - какво стана с датчиците , дето си мигаха покрай инверторите?Или точно там си занулявал таблото?
|
| Вто Юни 26, 2018 7:33 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Стефане, заземяването не се мери с мултиметър, а със специален уред. След като при включване на определен мотор захранването кляка, означава, че кабелите са тънки! Не вярвам трансформаторът, който храни постановката да е по-малък от необходимото. Напълно възможно е по нулевия кабел да се разхождат разни работи... Не би трябвало нулата на RS232 да е закачена към земя! Инверторът трябва да си има изход за нула на комуникацията! Обикновено се слага RS485, в случая защо е 232 не мога да кажа... Какво са правили вътре в инвертора само производителя си знае. Не би трябвало да има такива неща ако инверторите са от хубава марка!
_________________www.elkran.com
|
| Вто Юни 26, 2018 7:52 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Стоянов, и аз предполагам , че земя и нула не се мерят с мултицет Инверторите ги управлява по аналогов вход, не по 485/232. УАРТ има към компа за следене и задаване на режима. Там гори. Защо клемата 0-В на инвертора е свързана към шурупа за замасяване - не знам, предавам каквото съм чул.
|
| Вто Юни 26, 2018 8:05 pm |
|
|