|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:35 am
Локализация по GSM клетки
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Локализация по GSM клетки
Имам EHS6 на синтерион и се опитваме да му добавим локализация по околните клетки. Не се гони супер точност, но и това се оказва трудно постижимо.
Тая маймуна има една команда "AT^SMONP Monitoring Neighbour Cells", която дава следните резултати:
1. Ако си конектнат като 2G:
За 2G клетки: ARFCN1,rs1,dBm1,MCC1,MNC1,NCC1,BCC1,C11,C21,LAC1,cell1 ARFCN2,rs2,dBm2,MCC2,MNC2,NCC2,BCC2,C12,C22,LAC2,cell2
За 3G клетки: UARFCN1,PSC1,EC/n01,RSCP1 UARFCN2,PSC2,EC/n02,RSCP2
2. Ако си конектнат като 3G:
за 2G клетки:
ARFCN1,RSSI1,NCC1,BCC1,SRxLev1 ARFCN2,RSSI2,NCC2,BCC2,SRxLev
За 3G клетки:
UARFCN1,PSC1,EC/n01,RSCP1,SQual1,SRxLev1 UARFCN2,PSC2,EC/n02,RSCP2,SQual2,SRxLev2
Общо взето както се вижда, единствения вариант да вземеш CID, LAC, MCC и MNC на околните клетки е да си се конектнал като 2G и то ще ги получиш само за 2G клетките. Което е супер тъпо в днешно време...
3. Има друга команда "AT^SNMON Network monitoring", която дава общо взето смислена информация (поне има CID и LAC за всички клетки): SNMON: "INS", <mode>, <rb>, <rat>, <cid>, <lac>, <plmn>, <arfcn>, <rssi>, <dbm>
Белята с нея е, че работи смислено само преди регистрация в мрежата, след това... кур.ец. Демек като цяло също е неизползваема.
Въпроса ми е, някой правил ли е подобно упражнение с модул на друга фирма, да каже - това някаква специфична дървения на тоя модул ли е? Или е нещо насрано на ниво стандарти? Или аз съм идиот и нещо не схващам?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 24, 2018 1:14 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
 Re: Локализация по GSM клетки
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Юли 24, 2018 2:29 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Мда, за quectel знам, че го правят, при тях явно е измислено. То аз реално същото искам да направя, въпроса е че не мога да хвана индентификационните параметри на 3G клетките. И както и да го гледам си ми мяза на тъпотия точно на Cinterion имплементацията.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 24, 2018 2:37 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
правих го и с мониторинг на CID, LAC, MCC и MNC(quectel) + opencellid даже си писах с последните да махнат https и да сложат прост текстов "протокол" към апи-то http://wiki.opencellid.org/wiki/APIAT: Content-Type: text/plain;charset=utf-8 е моя заслуга  ама за Cinterion ........ низнам
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Юли 24, 2018 2:50 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Преди години работих на един Телит-ски модул и там го правехме (ако не бъркам) с Имам някакъв смътен спомен, че май ползвахме и Май най добре е да @DesertLeo да си каже тежката дума.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Юли 24, 2018 11:56 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Е, ча пък "тежка"... Ям лайната на 2,5G модулите на Телит от доста време, та за тях мога да обяснявам, ако някой има питане. Но, ако се наложи смяна, най-вероятно ще е Quectel. При телетата освен MONI има и MONIZIP команда, която дава инфото в по-удобен за обработка вид. Има и команда за локализация по клетките, която връща географски координати и радиус на вероятното разположение. Има и network survey команди, които позволяват сканиране в реално време на определен брой (задава се в командата) клетки на всички оператори наоколо. От отговора се извличат номерата та каналите и с втора команда се получава и тайм адванса. Но Цецо пита за EHS6 на синтерион, а там подобни команди не видях...
|
| Сря Юли 25, 2018 9:35 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе последно се оказа, че има, ама в по-новата версия на модула. Имат си точно сървис дето връща направо координати и при гемалто. Сега въпроса е може ли да се ъпдейтне старата, ще влизам в комуникация с тях явно...
|
| Сря Юли 25, 2018 11:36 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Би трябвало да може. Телетата си ги ъпдейтвам редовно, че обикновено идват не с последната версия на фърмуера. Но си пазя и старите версии, че понякога новата идва с бъгове.
|
| Сря Юли 25, 2018 11:43 am |
|
 |
|
Цецо
|
Да бе, ама тия гемалто са облечени в някаква маниакална конспиративност и даже фирмуерите се дават само на "проверени" хора... Предполагам, че е щото портфолиото им включва бая секюрити приложения, а и все пак първоизточниците са шваби. Уж имаме добри контакти, ще видим какво ще стане.
|
| Сря Юли 25, 2018 12:40 pm |
|
 |
|
velio
|
Понякога сменят "чипса" вътре (чипсета демек). Та в такъв момент фърмуера става несъвместим. Общо взето го правят на 3-4 години. Поне Quectel, но тъй като производителите на чипсове са по-малко от производителите на модули, очаквам че е логчно и другите да правят същото. То те нямат и избор. Тъй де, това по въпроса със съвместимостта - може да е, но може и да не е.
|
| Сря Юли 25, 2018 12:52 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Помня, че бая се чудих кой е пък тоя като видях друго българско име във форума им за поддръжка - и май беше регистриран няколко години преди мен та стажа ти е повече 
|
| Сря Юли 25, 2018 5:31 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Сигурно и цицините от настъпени техни мотики, което не е за хвалба. 
|
| Сря Юли 25, 2018 6:27 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Е, ти защо мислиш бях във форума - някакви мотики бях настъпал дето и ти ги беше настъпвал преди мен  Започнах да им ползвам вградения TCP/IP стек и ми побеля косата ... то не беше бъгове, недомислия ... както работи, работи. па ти затвори конекцията - ама без никакво съобщение за грешка ... ай да не цапам, че колко съм им псувал неадекватния съпорт не е истина ...
|
| Сря Юли 25, 2018 6:38 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Чудя се дали има смисъл да отворим тема за мотиките около GSM модулите (не само на Телит) ...
|
| Чет Юли 26, 2018 10:02 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
По-скоро смени телето  Не че при другите няма трески, но са направо цвете в сравнение с твоите любимци 
|
| Чет Юли 26, 2018 10:05 am |
|
|