Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
За силиконите, лепилата и епоксидните смоли... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение За силиконите, лепилата и епоксидните смоли...
Налага ми се тука да изолирам едни спойки от лентов кабел минаващ над тях (при експлоатацията се получи проблем - кабела се протрива от спойката, щото е остра, и нещата окъсяват). Та се замислих за силикон някакъв. Отварял съм доста тайваска и китайска техника ширпотреба (най-вече монитори) и гледам вътре ползват някакъв силикон който е едновременно еластичен, доста здрав и с отлична адхезия.
Другото с което съм се сблъсквал е универсален силикон Mastersil, който е прозрачен, еластичен, но никак не е здрав и със съмнителна адхезия към някои материали (пластмаси най-вече).
Та имам нужда от малко консултация - какви силикони ползвате (ако ползвате), къде могат да се намерят подходящи такива и т.н. - каквото се сетите по въпроса...

Последна промяна velio на Пон Юли 03, 2006 3:53 pm, променена общо 1 път

Вто Юни 27, 2006 2:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ползвай този който се топи с пистолет той като истине не е активен
не ползвай строителни силокони защото имат в състава си киселина и ще имаш проблеми с платките

Вто Юни 27, 2006 3:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не става тоя за пистолетите, щото частта със спойките се загрява доста понякога...

Вто Юни 27, 2006 3:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
тогава пробвай с някаква бързосъхнеща епоксидна смола - например Poxypol

Вто Юни 27, 2006 4:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тя е двукомпонентна. Проблема е че става въпрос за 100-на устройства - трябва да е нещо по-лесно за използване - мажеш и заминаваш.

Вто Юни 27, 2006 4:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не знам какво ти е устройството и дали ще е приложимо при теб, но в някои случаи става и с подходящо двойно-лепящо тиксо.

Вто Юни 27, 2006 4:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тука имаше предложения за лейкопласт (тъй ли се пише незнам...).
Утре ще пробваме... Целта е спойката да не драска кабела. По принцип не би трябвало да има някакъв натиск между двете, ама знам ли...

Вто Юни 27, 2006 5:28 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Що не лепнеш пореста гума. двойнолепещото тиксо се прави от такава. Меките изолации за дървена дограма също се парвят от такъв материал

Сря Юни 28, 2006 1:00 pm
Профил

Мнение 
по добре забрави за тиксата това нещо изкарва някои други месец и после се отлепя. досега свестно лепило на тиксото не съм видял и това ще ти напправи двойна и тройна работата същото важи и за дунапрените. по добре малко повече труд с двукомпнентното лепило отколкото после пак да се видиш със същия проблем

Сря Юни 28, 2006 1:57 pm
Профил ICQ

Мнение 
Епоксидната смола е термопластична и при загряване може да имаш ядове. Има двукомпонентни силикони, полиестерни смоли и други бъркочи специално за платки. Аз употребявам една двукомпонентна изолационна маса от Химатех АД - София. Ако те интересува, ще ти пратя координати.

Сря Юни 28, 2006 2:50 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
asp написа:
Що не лепнеш пореста гума. двойнолепещото тиксо се прави от такава. Меките изолации за дървена дограма също се парвят от такъв материал

ASP е прав. Лепнал съм си третия стоп на колата с двойно лепяща пореста гума и вече втора година не е мръднал, а що вибрация, студ и слънце е видял не е дума.

Сря Юни 28, 2006 4:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Още един глас за двойно лепяща се монтажна лента (не тиксо!). Тя е дебела около 1мм, широка около 10мм и се продава на ролки или отделни лепенки. Изработена е от пореста еластична материя и на качествените лепилото държи много здраво. Препоръчвам ти тия на Tesa.

Сря Юни 28, 2006 4:56 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ще издържи ли 100-на градуса?

Двукомпонентните неща не са решение според мен, щото онези в производството ще направят страшно мазало - ще забъркат, то ще се втвърди, няма да го нанесат както трябва и т.н. Освен това ще омърморят света (те още от сега мърморят).

Има едни силикони, термоустойчиви. Мисля да пробваме с тях. Само трябва да отидем до магазина.
Лошото е че на продавача в магазина за консултация не може да се разчита...

JoroS, това нещо твърдо ли е като "изсъхне". Трябва да е пластично, щото има огъване.

Чет Юни 29, 2006 10:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
В училище даскала по Лаборатория работи с такъв силикон.Питах го днес кой е по-добър и каза че черния е най-добър ама с поръчка от Конрад и беше нещо от рода на 15 лева пакета с няколко пръчки в него(за цената не съм сигурен-остарявам и почвам да забравям :lol: )

Чет Юни 29, 2006 11:26 am
Профил ICQ

Мнение 
Сори, твърдо е. На силиконова има и еласични, но не съм работил с тях.

Чет Юни 29, 2006 3:37 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща