| Автор |
Съобщение |
|
otico
Ранг: Минаващ
|
 МНОГО бързи стъпкови мотори
Здравеите. Аз съм много нов тук и искам да питам за нещо. Трябват ми два много бързи стъпкови мотора. Да работят на около 200Hz. Досега използвах галванметри за целта но искам да ги заменя със стъпкови мотори. Всички които изпробвах досега са много инертни а идеята е с тази честота да се сменя въртене на ляво и надясно и нестава. Та изобщо има ли толкова бързи стъпкови мотори и ако няма някакви идеи ако имате даваите.
|
| Вто Апр 03, 2007 8:13 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
200Hz си е бая бързо!!! Какво правиш ? След като сменяш посоките толкова бързо, едва ли изминава голям път в едната посока, и единственото което ми идва на акъла е, че генерираш някакви вибрациии, знам ли ..... Опитай се да измислиш друг механичен подход.
|
| Вто Апр 03, 2007 8:43 pm |
|
 |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Пич,имай в предвид че рязката промяна на посоката при големи натоваряания на вала води до поразии.За бърза промяна може да ползваш някакъв колекторен двигател с оптичен енкодер.Кажи за какво става въпрос за да получиш точен отговор.Все пак във форума се занимаваме с електроника а не с врачуване и гадаене на кой какво прави 
|
| Вто Апр 03, 2007 8:56 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Най вероятно става въпрос за лазерно шоу.
Стъпков мотор не, по-скоро постояннотоков с кух ротор и обратна връзка (енкодер). Номера е в алгоритъма на управление който се казва PID ( в случая PD) за да може ротора да заеме най-бързо желаната позиция.
Може и ( най добре) с галванометър с лека подвижна час който можеш да си направиш и сам:
http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html
|
| Вто Апр 03, 2007 9:07 pm |
|
 |
|
otico
|
http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html[/quote]
Точно за нещо подобно става дума. За прожектор с лазарен лъч които прави някакви картинки. Самоче не за тази част на прожекторчето. Използвам два лазер и механизма е за разделяне на цветтвете. Двете моторчета въртят филтрите които спират и пускат цвета по команда от компютърна програма. Там е големият проблем със скоростта. Пъят в двете посоки наистина не е голям и натоварването също, но проблема е че моторите са инертни и немогат да сменят посоките достатчно бързо.
|
| Вто Апр 03, 2007 9:37 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
добре де otico,
кво ти пречи да се въртят в една посока....
идеята ми е ако представим лъча като множество точки.... или множество малки остечки ...
тогава палиш светлината където ти е необходимо, а в ненужната част от кръга я гасиш...
и всичко се свежда до линейна алгебра & аналитична геометрия-> позиция Х,У Я представяш в радиус и ъгъл
иде реч въртенето е с постоянна скорост, а отместваш огледало само за радиуса....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Апр 03, 2007 10:26 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
предложението на мухата е добро, но ето и от мен едно:
ако е само до преграждане на пътя на лъча с непрозрачна преграда, може да се ползва и басов високоговорител, само магнитната система, трептилката и купола с подвижната бобина. преградата я залепяш към подвижната част и с постояннотоков усилвател управляваш преместването на бобинката напред и назад. 200 херца в този случай не са много. И в този случай ще има резонанси и отклонения, но може да се измисли някаква обратна връзка, оптична или положителна обратна връзка по ток, комбинирана с отрицателна по напрежение, например.
|
| Вто Апр 03, 2007 11:58 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Пиезо елементи, скороста е висока, усилието също, проблема е че за голям ход трябва даоста напреженийце, решение, по мощен елемент който да управлява през подходяща механика огледалото, т.е. малко преместване на елемента да съответства на голмо преместване на огледалото, най-елементарното лост.
|
| Сря Апр 04, 2007 12:08 am |
|
 |
|
Ки4о
|
А източника на светлина позволява ли многократно спиране/пускане? Такова нещо се прави със призми и доста математика и много прецизно изпълнена механика.Ако мислиш да го правиш в домашната лаб. - много ще ти е трудно.
|
| Сря Апр 04, 2007 11:51 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Ами номера става с две въртящи се призми. Едната отклонява лъча по X а другата по Y . И на теб ти остава само да регулираш интензитета на лазера и ето ти готова картинка. 
|
| Сря Апр 04, 2007 1:13 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Да принципно с въртящи призми се прави .... може да намериш ако изкормишп някой стар lazerjet но там е само една ....
|
| Сря Апр 04, 2007 3:07 pm |
|
 |
|
otico
|
Ми лазера работи в импулсен режим с честота около 20кHz за да може картината да изглежда що годе непрекъсната. Обаче немога да пипам 4естотата защото с нея се регълира мощмостта а тя е важна.
|
| Сря Апр 04, 2007 9:43 pm |
|
 |
|
otico
|
Да идеята на мухата е добра. И на мен ми мина през ума но някак си не ми се стори много разумна, но сега си мисля да пробвам. А за басовият високоговорител незнам. Аз си мислих за нещо подобно, но по скоро като реле.
|
| Сря Апр 04, 2007 9:50 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Можеш да ползваш задвижка на главите на храддиск - те са с идеята на говорител.
|
| Чет Апр 05, 2007 11:17 am |
|
 |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
|
| Чет Апр 05, 2007 12:01 pm |
|
|