Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
въпрос за защита на транзистор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Може и да може за 30 минути при положение че имаш редовни занимания с това 10 години :)
Спомням си като правих такъв инвертор преди 2 пъти го смятах,един куп време ми затри и така и не докара да работи като хората.
После се ядосах хванах си поялника,макарите с тел и осцилографа и го нагласих на усет за не повече от един ден. Досега работят тия машини 8-9 година от 8 броя няма една да се е скапала.
Ама еи така като кажете "еи тук ще го сметна за половин час" направо ми призлява. :)
Винаги нещо се пропуска или не излиза,смятането обикновенно дава някакви ориентиривъчни резултати. Оттам нататук е въпрос на усет и експерименти.
Затова когато има начин е хубаво да се ползва нещо изпитано вече. :)
Пък ако наистина имаш опит 10 години предимно в тая област тогава може и вярно да ги смяташ :)

Сря Фев 01, 2006 10:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Един познат с точно такова устройство си изгори 2 броя KD503. Естествено, след това си ги смени. След няколко минути работа пак изгорели. Пак ги сменил. И така, докато изгорил 150 броя. Тогава решил да включи скопа да види какво всъщност става. На въпроса ми "Защо изгори толкова транзистори?" Отговори "Щото толкова имах!". По-късно му дадох още 170 броя. :lol:

Сря Фев 01, 2006 11:04 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Никола, не става въпрос за това, че има магия - просто помага на разбирането и най-вече го визуализира. Например, добаявнето на индуктивност под формата на изводи - а в неговия случай съм сигурен, че не ги е подрязал има много голям отрицателен ефект. Много често се подценява това, защото устройствата издържат (Слава на Бога) достатъчно и най-вече ключовете редовно се управляват (отпушват и запушват) бавно та импулсите са що годе поносими. Осцилоскопа и най-вече кадърността никой не може да я замени разбира се, но теоретичния модел е много, много полезен за физическото разбиране. Ако искаш да провериш това, направи анкета за влиянието на капацитета между дрейна и гейта Cdg и ще станеш свидетел на интересни неща:) Пък Матлаб-а си е лесна за работа среда - всеки от нас се занимава всекидневно с далеч по-сложни неща.
А за диода - верно, че честотата му е ниска (2Кhz), но тоя диод има толкова огромен trr, че не знам колко му е горната гранична честота, но ме съмнява да работи читаво.
А за бройката на изгорелите елементи - един спомен от преди 20-на години. Тектроникс бяха внесли едни осцилоскопи в БГ и за много кратко време се повредиха поне 20-на. Какви ли не филтри, какво ли не - нема ефект. В един прекрасен момент дойдоха до БГ и измериха линията (220В). За една нощ регистрираха десетки пикове, много мощни от над 600-800В. Хванаха се за главата, но понеже всички уреди бяха в гаранция - смениха с новопроектирано захранване всички бройки. А ако знаеш само колко "специалисти" даваха акъл и какви ли не филтри се предлагаха:)

Сря Фев 01, 2006 11:59 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Колеги, най-напред на тая честота сърцевината на трафа ще се напълни с вихри, щото най вероятно използва обикновен а не феритен траф! Освен това, оставам с впечатление, че го прави еднотактно, така че я е и наситил, щото няма най-вероятно и въздушна междина! След първите няколко милисекунди това е спряло да е трансформатор въобще! И ако разполага и с достатъчно запас по ток на захранващия източник, тия транзистори си му гърмят от претоварване по ток!
Edit:
@bateAz, какво имаш предвид с RC група между базата и колектора? Аз ги слагам паралелно на намотката на трафа. А пък изкуствено си удължавам задния фронт (ползвам MOSFET-и) като имам резистор към управлението + диод в права посока и тази група шунтирана с друг резистор, за да се получат различни времеконстанти на заряд/разрят на гейтовия капацитет. А как си смяташ снибера?

Чет Фев 02, 2006 10:10 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Направо не го смятам. Гледам на осцилископа при запушване на транзистора пикът да не е повече от 4 пъти захранването. В идеалният случай той е 2 пъти Vcc. На по-капризни захранвани устройства съм ги намалявал допълнително, за да се намалят смущенията, които генерира конверторът. Резисторът обикновено е равен на вътрешното съпротивление на базовия ( гейтовия ) драйвер * 2, кондензаторът - впоред трансформаторира. Реално тук играе индуктивността на разсейване. Освен това слагам и активни вериги за компенсиране на празния ход, както се писа по-горе, и за компенсиране нееднаквостта на двете рамена. Последното е важно за големи мощностти, защото насища трафа и увеличава загубите. При голямо оливане може и да изгори нещо. Понякога се получава и искуствено от диод в товара.

Чет Фев 02, 2006 12:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Направо не го смятам.

Знаех си, че някой ми е откраднал методиката! :D
Иначе и аз така, четох разни методики, дейташийти, формули,
търсих бързи ценери на 200V (между другото да не сте ги внесли вече?)
и накрая си направих една статистика от 10-тина схеми с еднаква
мощност, колкото да има откъде да почна и после по осцилометъра.

Чет Фев 02, 2006 1:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Та да си кажа и аз:
Това се прави с траф със средна точка - оттам захранване, и два транзистора от двете рамена към земя. Трафът си е съвсем нормален, с желязна сърцевина - за 50Hz. Феритен се прави, само ако ще се прави синусоидален ШИМ.
И коефициента на запълване не е 100%, ами си се смята - дали се иска ефективна стойност 220V, или средната стойност на напрежението да е такава, каквато е синусоида за 220V. И в двата случая пикът (платото) на вторичната страна трябва да е около 310-320V.
Транзисторите - отде на де пък точно КД503 избра?
На 12V тока е достатъчно голям, че да имаш огромни загуби и по жици, и по транзистори, и в трафа също.
Има си толкова хубави мосове за тази работа със съпротивление на отпушения канал в единици (и няколко десетки) милиомове. Страх ме е да препоръчам някакви, щото не знам за каква мощност става въпрос. До 200W перфектна работа вършат IRFZ44. Ако искаш повече мощност, запаралелявай. Имам такива неща работещи, нищо допълнително не им трябва - но за всеки случай имам варистори дрейн-сорс евентуално да гърмят те, а не транзисторите.
И още нещо - 4007-ците според мен ти гърмят по ток, не по напрежение.

Чет Фев 02, 2006 4:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Защо са избрани KD503. Защото това е правено преди 15 години.

Чет Фев 02, 2006 10:16 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
схемата тръгна :D проблема ми е бил в диода!като сложих MURS160 работата заспа! е не съвсем сега излезе че при включване дава импулс 560В и ми гърми греца :cry: мисля да сложа един грец 2500В/65А та да го видим тогава :twisted: това инверторче ще го ползвам за лампов амп 2*5 вата с 2 броя ЕЛ84! онова дето за микрофона по добре да не казвам че...... :oops: :oops: :oops: :roll:

Чет Фев 02, 2006 11:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Боже ГОСПОДИ!!!

Чет Фев 02, 2006 11:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
кажи? :wink:

Пет Фев 03, 2006 1:07 am
Профил
Аватар

Мнение 
Е ТОВА наистина ме изкефи! Знам, че е офтопик, но просто не мога да се сдържа:

zmej написа:
дали се иска ефективна стойност 220V, или средната стойност на напрежението да е такава, каквато е синусоида за 220V.

Със желязна сърцевина и "2кХз" такт, наистина дори и при най-малкия товар на изхода на трафа, ще се получи средната стойност на синусоида 220V, тоест ... 0! :) :) :)
Нищо лошо де, тъкмо ще е съизмеримо с КПД-то на самия усилвател. :wink:

Пет Фев 03, 2006 9:32 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Desert Leo написа:
Боже ГОСПОДИ!!!

Ха ха ха :lol:

пс И така ДВЕ страници малее.......

Пет Фев 03, 2006 11:04 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
evc, така е, имах предвид средноизправената (някъде и това се иска).
Иначе съм пропуснал 2-та kHz... :oops:, това, дето съм написал е за 50Hz...

Пет Фев 03, 2006 5:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Колега, не се засягай! Веднага си личи, че е механична грешка, но пък е весело! :) :D

Пет Фев 03, 2006 5:26 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща