Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Захранване за блутут модул, делител за АЦП 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Захранване за блутут модул, делител за АЦП
Ами не са лоши, аз използвам 8364 също е доста приличен, 60 V, 4A работи като SEPIC, с него правя 12 от входно 8-48, доволен съм и клиента е доволен най-вече, двойна бобинка, работи чудничко, но AD са скъпички

Сря Авг 16, 2023 5:07 am
Профил
Аватар

За не профи цели, с малко натъманяване QFN и дериватите му могат да се монтират само с поялник. А с топъл въздух и евентуално малко помощ с поялник е съвсем безгрижна дейност.

Сря Авг 16, 2023 8:51 am
Профил

Монтажа на фабрична платка е лесен, имам и горещ въздух, първоначалната идея беше да си пусна на цнц-то платки и да действам, ще са с не повече от 10 смд елемента, и ще имам възможността да ги правя всяка според мястото където ще се монтират, с тия корпуси обаче ще трябва и платки да поръчвам, и вече поръчани бройки нямам възможност да променям размер и форма, за това търсех нещо по човешко

Сря Авг 16, 2023 5:16 pm
Профил

За делителя на ацп-то започнах да чертая схема с 2 мос транзистора, но докато се чудя за стойностите на резисторите попаднах на една схема от някакъв апликейшън ноут
https://i.stack.imgur.com/ZphJ1.png (заграденото в пунктираната линия)
Долния транзистор е биполярен нпн , сякаш като генератор на ток
Мисля си че това е по добра идея поради 2 причини
- генератора на ток ще отпуши по бързо горния п-мос транзистор
- ще работи еднакво при по широк диапазон захранващо напрежение, т.е. при съответния ток генериран от биполярния транзистор пада на напрежение върху 100к резистор който е на гейт-сорс на горния транзистор ще може да работи стабилно с по ниско напрежение за гейта, така и ще се запушва по бързо

Дали наистина това е по добър вариант? Реших да поръчвам платки от такайците, всичко ще е много дребно и ситно, няма да мога да тествам или да правя корекции, тъй че грешките трябва да ги сведа до минимум

Вто Сеп 19, 2023 12:40 pm
Профил

Схемата ще работи, а и нямаш повече компоненти спрямо схемата с двата МОС странзистора.
Скоростта на запушване ще се определя основно от въпросните 100к резистор гейт-сорс на горния П-канален МОС и неговия гейтов капацитет.
В случая тази скорост не би трябвало да те интересува специално за схема с управляем делител за измерване на батерията.

Вто Сеп 19, 2023 1:15 pm
Профил

Скоростта ме вълнува единствено за пестене на микроампери, времето за установяване на стабилно напрежение за ацп-то също

Вто Сеп 19, 2023 2:15 pm
Профил

Казват че апетита идвал с яденето... първо нямах претенции към ацп-то, сега ми дойдоха други идеи...
За nrf52 го дават 12 бита, но с много шум, овърсемплинг оправя шума, с всичко над х16 имам задоволителни измервания, но калибрацията на офсета прави странни неща... дори с х256 - много хора се оплакват из форума на нордик от същия проблем но не видях решение

https://devzone.nordicsemi.com/f/nordic ... n-best-use

С изключена калибрация измерванията са стабилни и както се очаква малко мърдат ако се измени температурата, с включена калибрация обаче се появяват странни флуктуации, сякаш на случаен принцип се фиксира на 2 различни стойности на офсета, както е показал в осцилограмата от горния линк

Също подозирам ( не съм на 100% сигурен) но сякаш при определена температура го прави по често, при малко по висока или по ниска - по рядко

Някъде четох че калибрацията била вътре с DAC и той също оказвал влияние на точността но така и не разбрах дали има някаква конфигурация, нито как да прочета последните стойности на автоматичната калибрация

Та някой сблъсквал ли се е с този проблем?

Нед Ное 05, 2023 12:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2