Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Терморезистор 10 ohm? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
да не се опитваш скоростомер за самолет да правиш? или поне от там може да намериш идеи....само че търси за тия от втората световна война.... :)

Чет Мар 08, 2007 11:26 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
иначе по сериозно...
за какви скорости става дума?
за каква точност...?

това с термо резизторите явно си го взел като идея от някоя индустриална джаджа...но там се знае какъв флуид с каква температура и се мери само скоростта на преминаване чрез степента на охлаждане....
а пък ти ако гониш вятъра :) ДедоБоре те насочи с въпросите си... ако има мъгла например малко ще ти обърка сметките с разликите в темп.

а за скорост на вятър .... най-често използваните и най-точните са с механични въртящи елементи :!: поне по метео-лабораториите такива слагат!

Чет Мар 08, 2007 11:33 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Уреда трябва да измерва скорост на вятъра.
Почти всички измервания на газови среди се свеждат до метода на "горещата жичка". Така че както са ме учили в МЕИ-то го прявя.
Уреда си има сензори за влажност и темперетура на околната среда.Трябва ми само термозависимо съпротивление , което да е серийно производство с гарантирани параметри за да не налага промяна във формулите и калибрация на всяко отделно изделие.Наистина ли няма 10 омово термосъпротивление?
Това не мога да го повярвам!!!
Скоростите не са високи. Трябва да измеря вятъра навън за астрономически (любителски) наблюдения през нощта.Точността също не е много важна .Просто другите уреди измерват и скоростта на вятъра.А ако има мъгла нощта не е благоприятна за наблюдения :) .Искам да използвам индустриален терморезистор защото има защитен кожух и няма да се повреди ако стои 10 години навън , а и мога да го оставя да си виси , за да не смущава с отделяната топлина другите сензори. А да и не на последно място има само две крачета :D .Може даже да пробвам с някакъв капсулован нагревател, но трябва да е серийно производство за да има повтаряеми характеристики на топлообмен с околната среда.В краен случай ще си направя резистор от печатни проводници , но той няма да издържи толкова дълго колкото капсулован и ще нагрява останалите сензори прикрепени към платката. За момента точността на измерването не е особено важна.Може да пробвам с нагревател от поялник даже :D . Полета на техническата ми мисъл е безкраен!!!!!!
Никой ли не е ползвал досега гореща жичка? На еидн саит видях че струвала 50 цента ама като няма :)

Чет Мар 08, 2007 6:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
абе беля,
пак не разбрах теоретичната постановка...
искаш да нагряваш термистор (като му пускаш предварително известно количество енергия) и после да му мериш съпротивлението, по което да съдиш колко бързо изстива, от което да разбираш какъв е тока на газа? с един и същ чарк?

този метод на "горещата жичка" на мен не ми говори нищо (човек е жив докато се учи)
има ли си горещата жикчка и студена посестрима?
би ли внесъл малко светлина, сигурно е някоя неочевидна инженерна хитринка

ПС: как да разбирам това:
Цитат:
За момента точността на измерването не е особено важна

значи ли, че метода на наплюнчения пръст ще е приложим?

Чет Мар 08, 2007 8:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дедо - така мерят колко въздух влиза в двигателя в малко по-старите инжекциони - там му викат дебитомер и жичката е мрежичка. Та се ползва това чудо де, друг е въпроса колко е ефективно и точно :) .

Чет Мар 08, 2007 10:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
хммм...
не беше ли нагревател (мрежичка) и термистор след нея по посока на въздуха?
аз бих го направил с 2 термистора - един на студения въздух и един на топлия в мост
но да речем, че с някаква хитрост ще избегнеш единия термистор.
ама никак не виждам, как ще събереш нагревател и измервател в едно...
а и в колите скоростта на въздуха е голямшка.
как ще се мери по този метод скорост 3м/с?

моя професор по хидродинамика ни учеше, че дебит се мери най-точно с кофи и часовник
ама никъде не съм виждал такъв дебитомер :wink:

ПС: извинявам се за досаждането. наистина ми стана интересно :roll:

Чет Мар 08, 2007 11:02 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Наистина в първия момент звучи налудничаво,но преди години съм работил с газоанализатори за измерване на кислород в газов поток в обхват 0-3%.Там количеството кислород се мереше точно по този начин-изкуствено създадено магнитно поле увличаше определено количество от потока,зависещо от кислородното му съдържание.Това количество пък минаваше през камера,в която имаше нишка,загрята при нулев поток до точно определена температура. Следеше се температурата на тази нишка,която пък се охлаждаше в зависимост от количеството преминал газ.И нещото си работеше перфектно,мерехме кислородно съдържание в рамките на 0,3%.Естествено,германците бяха взели необходимите мерки за стабилизиране на еталонната температура.

Чет Мар 08, 2007 11:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
май почвам да разбирам:
1. мерих съпротивлението в "студено" състояние
2. награвяш по някакъв критерий, паример коснтантна енергия
3. изключваш нагряването и почваш да мериш градиента на съпротивлението
4. бъркаш в таблица и заключаваш "скоростта на газа е толкоз"

обаче:
не знам как се калибрира такова чудо (как се прави таблицата)
температурата, до която се загрява, трябва да е доста по-голяма от максималната възможна за измервания газ
жичката трябва да е тънка, за да е динамично измерването, и яка, че да издържи голям ток за бързо нагряване
все пак мисля, че е трудно приложимо при малки скорости

прав ли съм?

Пет Мар 09, 2007 12:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
Извинете,
че не обясних по рано.
Има два метода за измерване на поток по метода на горещата жичка.
1 Константна температура.
Горещата жичка се включва в мостова схема като разкилата м-ъ раменете на моста е пропорционална на нейната темперетура.
Другото рамо на моста е заданието(потенциомеър).Моста се захранва от изхода на операционния усилвател и така температурата е винаги постоянна.
Чрез измерване на тока се измерва енергията която жичката обменя като функция от температурата на нагряване , околната темпетатура и скоростта на движение на флуида. Тота е метода който аз смятам да използвам.
2 Константен ток. Нагревателя се захранва с константен ток и се измерва неговата темперетура.
http://www.efunda.com/designstandards/s ... _intro.cfm
http://www.efunda.com/designstandards/s ... theory.cfm

Пет Мар 09, 2007 10:17 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
@Ico
Поръчай си от Фарнел (чрез Комет). И да, разбира се че има 10 омови термистори има даже и 0,5ома.

http://export.farnell.com/jsp/endecaSearch/partDetail.jsp?SKU=1352179
http://export.farnell.com/jsp/endecaSearch/partDetail.jsp?SKU=1707176
http://export.farnell.com/jsp/endecaSearch/partDetail.jsp?SKU=1707218
http://export.farnell.com/jsp/endecaSearch/partDetail.jsp?SKU=9005935
http://export.farnell.com/jsp/endecaSearch/partDetail.jsp?SKU=9006400
http://export.farnell.com/jsp/endecaSearch/partDetail.jsp?SKU=9007202

Цената се определя най-вече от максималния ток който издържат. Най-евтините са по около левче бройката.

Най-добре си харесай модел и се обади и питай, колко ще ти вземат за доставка и за колко време ще дойдат.

Последна промяна GTN на Пет Мар 09, 2007 1:39 pm, променена общо 1 път

Пет Мар 09, 2007 11:15 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Мнение 
В ПАСАТ имат по 30 ома 4 вата ако ти вършат работа пробвай от там
ТЕРМ 30 OM/4W Описание: ТЕРМИСТОР КЕРАМИЧЕН Количество: 84 бр. 0.4 лв

Пет Мар 09, 2007 1:30 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ico,
Я вместо да се чудиш, вземи си поразмърдай мозъка (основно гръбначния :) ) и се поразходи до някоя библиотека. Там потърси книжката "Любителски измервателни устройства" от Светослав М.Стефанов, ДИ"Техника",София,1989г. Като я намериш отваряш на 150стр. ,четеш внимателно,правиш к'вото пише и си готов. Това дето го правиш там му викат Термоанемометър. Ползва се за ниски скорости на вятъра, когато турбинките не вършат работа. Ползват сребърна жица ф0.1мм х 110мм.
И защо мислиш ,че терморезистора (който е полупроводник) ще е по-траен от жицата? И въобще какво против имаш срещу жичките принципно? :evil:
И още - да си смениш мотото отдолу и да не правиш повече бели щотоо..... :twisted:

"При подходящо опъване и нагряване на нишката ,съпротивлението й е еднозначно свързано със скоростта на въздушния поток ,който я обтича"

Съб Мар 10, 2007 7:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не думай
аз точно жичен терморезистор мисля да използвам а не да намотавам като бясен сребърна жичка , защото коефициентите на топлообмен с околната среда ависят от геометрията , която при серийно производство ще е гарантирано постоянна. И не си търся термистор а терморезистор никелов или меден в метален корпус ;)

Пон Мар 12, 2007 2:01 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ico, виждам, че не си си размърдал мозъка (гръбначния :wink: ). Щото ако беше намерил книжката ,която ти препоръчах, щеше да видиш ,че жицата не се навива, а се опъва. И други интересни работи пише там, ама ти явно си решил с главата напред... Лошо няма, може пък да направиш някое ново откритие :) .
"Десет дена търсене в интернет може да спести цели 10 (десет) минути четене на книжка"
И пак помисли върху геометрията на тънка опъната жичка и метален корпус. И още - що е това вятър и как вее, аеродинамика, термично съпротивление, термичен капацитет и т.н.

Хайде със здраве, и успех в учението! (че май ще има още)

П.С. Надявам се да си схванал хумора за жичките -виж все пак кой ти пише :wink:

Вто Мар 13, 2007 12:38 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2