| Автор |
Съобщение |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Това и казвам - пълно е с такива машинки, изглеждат най-разнообразно, но ка то функции са еднакви.
Опитай да намериш кой произвежда интегралната схема, която е вътре - готов съм да почерпя 
|
| Сря Дек 09, 2009 11:23 pm |
|
 |
|
zaphod
|
не се мерят, сравняват се.
|
| Чет Дек 10, 2009 10:29 am |
|
 |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
|
| Чет Дек 10, 2009 10:30 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
GTN,
Благодаря за линковете. Утре ще ги прегледам подробно.
|
| Чет Дек 10, 2009 11:01 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Ето ти и линк към производителя - най-големия в Китай и според тях - вторите в света
http://www.tresnainstrument.com/products.html
Неговите обяснения са точ в точ като в .pdf файла
и се отнасят точно за този вид конструкция със дефазирани на 90 градуса 2 поредици.
Тази конструкция не е единствената.
|
| Пет Дек 11, 2009 1:02 am |
|
 |
|
Syrius-B
|
http://www.compendiumarcana.com/caliper/
Пример за RS232 интерфейс, но не и за начина на работа на чипчето в джаджата
|
| Пет Дек 11, 2009 2:12 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Syrius-B, Благодаря ти за инфото.
Май въпросният шублер не работи просто с два дефазирани сигнала, а по по-усложнен начин (гледайки осцилограмите от този линк http://www.yadro.de/digital-scale/working.html )
Там става дума за 8 сигнала. Може би по този начин някак си подобряват разрешаващата способност - примерно на стъпки.
И в крайна сметка идеята каква е? Да се следи резултатният ъгъл на дефазиране получен в следствие на процентното сумиране на SIN и COS сигнала, като в същото време се броят и стъпките ли (нека оставим за момента определянето на посоката на преместването) ?
Като че ли се мери ъгъла на дефазиране и се броят минимумите и максимумуте (или пък zero cross-a) за да се определи разстоянието. Т.е. броят се периодите (по време на преместването) на резултатният сигнал, като към него се добавя и част в зависимост и от фазовият ъгъл ли?
(незнам ясни ли го казах)
А описаният в горният линг метод - може би повишават точността четворно - използвайки 4 двойки дефазирани сигнали (отчитайки и топологията на пластинките на капацитетите), а не само една двойка SIN и COS сигнали ... знам ли ?
Та някой да има идеи по въпроса?
|
| Пет Дек 11, 2009 11:44 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Това май работи на принципа на индуктосин/резолвер.
|
| Пет Дек 11, 2009 6:49 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А на мен ми прилича на древния и добре описан дигитайзер, макар той да работеше на индуктивен принцип.
|
| Пет Дек 11, 2009 7:37 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
woody, индуктосин/резолвер-a не работи ли на индуктивен, а не на електростатичен принцип ? Какво имаш в предвид?
|
| Пон Дек 14, 2009 1:12 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Предимно принципа - sin и cos сигнал и серво с брояч който постоянно гони електрическия (== механичния) ъгъл. Даже имам някакъв бегъл спомен че за индуктосините се бяха изхитрили и вместо да насищат една намотка и да отцифроват две други и да ги умножават, вместо това насищаха със sin и cos двете малки намотки и мереха голямата. Ама ме мързи точно в момента да го мисля така ли беше и минава ли номера. 
|
| Пон Дек 14, 2009 10:22 am |
|
 |
|
Syrius-B
|
http://www.mitutoyo.co.uk/Mit/downloads ... aliper.pdf
Eто това пък е следващото поколение.
Държи (разпознава) абсолютната си позиция и даже няма нужда да брои, освен дето не му трябва и батерия вече
|
| Пон Дек 14, 2009 5:00 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
От картинката : http://www.yadro.de/pics/hp-logic-analizer-1.jpg ми се струва, че се търси местото, ктдето два последователни импулса имат еднаква полярност (гледаме сондата А1). Т.е. аналоговата част би могла да се изпълни само с компаратор, изхода на който директно ще е свързан с вход на микроконтролер-а, който генерира 8-те поредици от импулси. (Разбира се компараторите трябва да са 2 - за "+" и "-" полярните импулси). Мисля си, че в случая амплитудата на импулсите не е от значение, а само поляритета им ...
Какво мислите по въпроса ?
|
| Сря Дек 16, 2009 11:36 am |
|
 |
|
Syrius-B
|
Картинката е подвеждаща, защото отразява статично състояние, и освен това сондата, с която се снема сигнала е съизмерима с мощността на самия сигнал. Във всеки случай, тук не се вижда ситуация, при която се генерира импулс, който да бъде преброен - все едно - напред или назад
|
| Сря Дек 16, 2009 12:08 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Syrius-B,
А можем ли да кажем, че при придвижване с една стъпка (дискрет) примерно на ляво- то импулсите с еднаква полярност ще се появят на предишната комбинация от осемте цифрови сигнала - генерирани от микроконтролера? Ако това се окаже така - по това на коя комбинация на цифровите изходи откриваме първите два съседни еднополярни изходни импулса + инфото за предишната им комбинация при която са били открити - бихме могли да определим посоката на движение.
Възможно ли е принципа на работа на шублера да е такъв?
|
| Чет Дек 17, 2009 1:26 am |
|
|