Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
DC/DC 10-24V на 5V 3А 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Дросела ти какъв е?

Вто Мар 09, 2010 10:42 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Мнение 
Така е. Ако не беше в моя телевизор нямаше да питам... Намерих си грешката още преди да прочета - ползвам малки кукички за захранването. Като запоих кабела директно за платката напрежението пада до 4.98V.

Керамичен кондензатор на входа наистина няма. Ама по ако прочетеш отначало темата ще разбереш че си нямам и представа от импулсни захранвания. Мерси за съвета - ще сложа кондензатор на входа.

Между другото на входа подавам друго импулсно захранване което е 6, 9, 12, 15, 18, 24 V - променям го да изтествам дали е стабилно изходното напрежение. Проблем ли е че на входа на импулсното подавам друго импулсно. На края на кабела има ферит ... Не че в случая има значение защото ще ползвам акумулатор за захранване, но искам да знам по принцип.

А дросела - 100uH 0.06 ohm 3000mA 20% - на по примера в даташит-а... Той е най-голямото нещо в цялата джаджа (като изключим радиатора). Честно казано очаквах по-малко да грее, но и така е добре. Сега съм го включил в напълно затворена кутия да видя каква температура ще вдигне. Ако не загрее много ще му пробия дупки и няма да слагам вентилатор. Ако обаче вдигне голяма температура май няма да стане без вентилатор. Все пак 40-те градуса на импулсното в сравнение с 80-те на 78S05 с 3 пъти по-малък радиатор са добър напредък.

Сря Мар 10, 2010 12:32 am
Профил WWW

Мнение 
С акумулатор заспа на 5.00V.
Обаче изглежда този регулатор предпочита по-голямото напрежение. При 12V харчи 1.07 A на входа (близо 13 W). А при 15V - 0.6А (9W). При 24V - 0.35A -> 8.4W. Може би е добра идея да сложа два акумулатора последователно. вместо един с два пъти по-голям капацитет.

Сря Мар 10, 2010 1:18 am
Профил WWW

Мнение 
npelov написа:
С акумулатор заспа на 5.00V.
Обаче изглежда този регулатор предпочита по-голямото напрежение. При 12V харчи 1.07 A на входа (близо 13 W). А при 15V - 0.6А (9W). При 24V - 0.35A -> 8.4W. Може би е добра идея да сложа два акумулатора последователно. вместо един с два пъти по-голям капацитет.

Защо си мисля че не ти е съвсем подходящ дросела.
При ниски напрежения импулсите върху дросела са други, може да се насища дросела и да имаш по големи загуби при по ниските напрежения. Замери ли на изхода каква ти е мощноста, сравния я с входната и тогава ще се види разликата как се държи при различни входни напрежения.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Мар 10, 2010 1:24 am
Профил

Мнение 
на изхода е 5*1.3 = 6-7W. По документ го дават до 8.4 W.

Сря Мар 10, 2010 1:41 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
А бе момче, защо не попрочетеш малко? Това, че не си наясно с импулсните стабилизатори е очевидно, но не извинява мързела.
И за да няма пак подсмърчане, че се оплюват неопитните:

1. Какъв кондензатор имаш на входа на стабилизатора? Керамичния си е керамичен, но трябва и електролитен.
2. Използвай стабилизатор с по-висока работна честота и ще можеш да сложиш по-малък дросел.

Сря Мар 10, 2010 10:13 am
Профил

Мнение 
На входа съм сложил 1000 uF, на изхода 1000 uF, макар че на схемата пише 100. Керамичния кондензатор всъщност съм го бил сложил по навик на входа.
Има логика при по-висока честота по-малък дросел, но това ще намали ли консумираната мощност на входа спрямо изхода.

Всъщност на 12V импулсно на входа харчи ~1.1А. При акумулатор (напрежението беше 12.06V) харчи 1.3 и продължава да се качва с намаляването на напрежението.

Цитат:
А бе момче, защо не попрочетеш малко?

Имаш право. Ще прочета, но това няма да ми реши проблема изцяло. Така или иначе си трябва опит.

Сря Мар 10, 2010 11:48 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Заради изявления като това:

npelov написа:
Има логика при по-висока честота по-малък дросел, но това ще намали ли консумираната мощност на входа спрямо изхода.

Ти написах това:

Цитат:
А бе момче, защо не попрочетеш малко?

Сря Мар 10, 2010 11:56 am
Профил

Мнение 
Ами ок. Виждам че нямаш желание да помогнеш. Който има желание да помогне така и така си губи времето да пише би отговорил на някой въпрос. Най-малкото всеки човек с опит би трябвало да знае някое добро четиво в нета (при наличието на толкова много некачествени такива).

Аз търсех да купя захранване - не да правя. Не намерих на сносна цена и затова реших да сглобя. Нямам желание да изучавам импулсните захранвания из основи. Бих предпочел да купя, но намерих. Че не е най-доброто - не е, но поне не е 60+ лв. Освен това съм спазил всички препоръки от даташит-а - таблици и графики за за избор н. Хората които са го произвели този елемент са дали оптимални решения - аз по тях се водя. Питам дали в конкретния случай съм объркал нещо. Ако седна и загубя 1-2 седмици за четене може и да намеря по-добро решение, но ме съмнява, че е финансово изгодно ако не мисля да произвеждам захранвания.

Също така хора които искат да помогнат (хората от началото на темата) препоръчаха LM2756-5.0 катo:
* евтин
* прост
* наличен в магазин на близо
вариант.
За човек който LM2756-5.0 e първия имп. регулатор който вижда мислиш ли че ще мога да избера подходящ такъв на по-висока честота само с малко четене в нета и съвет като:
Цитат:
Използвай стабилизатор с по-висока работна честота и ще можеш да сложиш по-малък дросел.

Извинявам се само на bateAz че питам въпроси пък не бях ясен точно коя схема от даташит-а съм направил:
Цитат:
Правил си творчество на тема "принципна схема". Постни я във форума, пусни и снимка на платката ( или паяжината )

Така че по-добре късно отколкото никога:
Изображение

С тази разлика че на входа има 1000 uF кондензатор, не 100 и има и един 100nF.

Така, че ще бъда благодарен на всеки който даде някой хинт как да намаля входния ток ако разбира се е възможно. Ако не - остава така поради липса на по-просто решение на разумна цена.

В крайна сметка ще хвана два акумулатора, ще ги вържа последователно и ще получа ток 0.35 mA - при 24V ще имам okolo 8.4W, което в сравнение с 1.5A x 12V = 15.6W си е почти наполовина.

Само дето ще е малко по-трудно да зареждам акумулаторите, но ще измисля нещо.

П.П.
Извинявам се, че реагирам така, но човек, който ми пише няколко пъти подред да си напиша домашното без да даде никакъв конкретен съвет според мен си губи времето. Щом няма да помогне защо пише? Във форумите за програмиране и Линукс обществата има един термин "RTFM" - read the f*cking manual. Като погледнете форумите е пълно такива съвети. След време като търси някой информация и попадне на тази тема как ще извади полезната информация от толкова много "RTFM". Аз избягвам да пиша на някой ако ще го уча как да се оправя сам и затова се дразня като се отнасят така с мен.

Сря Мар 10, 2010 4:21 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Имаш голям входен ток, защото имаш големи загуби в конвертора. За съжаление пътищата за намаляване на загубите обикновено са през смяна на компоненти.
LM2576 не е най-доброто откъм ефективност. Има голям "Drop-out". По-добре е с LM2676 или LM2673, ама те са по-трудни за намиране.
Може дроселът ти да е по-големи загуби заради ефекти в сърцевината.
Загуби имаш и в електролитните кондензатори. Ако вместо 1 по 1000 микро в изхода сложиш 2-3 по 470, ще се подобри работата. Още по-добре, ако са Low ESR.
Диодът също играе в пиесата. Задължително е да е Шотки. Ако вместо един сложиш 2-3 паралелно, без изравнителни резистори, ще е по-добре.

Ако ти се играе, сложи стабилизирано захранване на входа, включи и един амперметър и гледай след коя интервенция консумира най-малко.

Сря Мар 10, 2010 4:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Доказано е че дроселите в Комет не са баш това което трябва да са.

За целта можеш да си сглобиш един. За съжаление това ще ти струва пари, ако решиш да го направиш.
Пак в Комет има феритни сърцевини на Кашке, има и макари за тях, само си намираш проводник, смяташ сърцевината и броя намотки (за тая цел има улеснения в нета), купуваш, навиваш, мериш ако има с какво, и действаш...

Принципно 2576 не е кой знае колко капризен, явно трябва нещо бая да е сбъркано за да се държи така зле.
Вероятно трябва да погледнеш на осцилоскоп нещата...

Кондензатори какви сложи?
Хубаво е да са LOW ESR електролитните.

Сря Мар 10, 2010 4:53 pm
Профил

Мнение 
Мда. Мерси.

Сравнявам графиките. При 10V LM2576 има ефективност 75%, а при 20-30 - 80%.
LM2676 има ефективност 87-89% при входно 10-15, което си е доста повече, за сметка на съвсем малко повечко пари и около 2 часа клатене с маршрутка (или 5 лв за доставка). Може би за следващата бройка ще опитам с нея.

Колкото до кондензаторите - ще сложа 2-3 по 470. Гледах нещо за танталовите - пише, че трябва да се слагат в комбинация с електролитни и да не са повече от 20-30% от целия капацитет. Не схванах защо, но повече ме интересува има ли сметка да слагам танталови. Пулсациите ли ще намалят?

Колкото до диода - 1N5822 е и е шотки. На 4 пъти проверявам какво е шотки и забравям. Те бяха с по-малко напрежение на включване, нали? Замислих се за паралелно да сложа още 1-2 диода (като взимам в предвид указанията да е близо до крачетата на регулатора), но вече ме хваща страх дасе пробвам да мисля логически.

Цитат:
Ако ти се играе, сложи стабилизирано захранване на входа, включи и един амперметър и гледай след коя интервенция консумира най-малко.

Това не го разбрах. Аз пробвах с стъпково сменяне на 9, 12, 15, 18, 24V от универсално захранване за лаптоп. При 24 показа най-малка мощност на входа за същата мощност на изхода, но после погледнах че така го дават и на графиките. Направо ще сложа 2 акумулатора последователно за тази бройка и ще сложа няколко кондензатора по 470.

Между другото това с кондензаторите не го разбрах защо е така. Видях го още на едно място. Не че ми е голяма нужда да го знам :) гледам да приключа със захранването и да се отправям към интересната част. Странното е че винаги захранването създава най-много проблеми. Никой микроконтролер не ме е мъчил така.

Сря Мар 10, 2010 5:10 pm
Профил WWW

Мнение 
velio написа:
само си намираш проводник, смяташ сърцевината и броя намотки (за тая цел има улеснения в нета), купуваш, навиваш, мериш ако има с какво, и действаш...

Къде мога да купя лакиран проводник за дросели. Много търсих - в конрад и комет нямат. Не съм търсил в Конрад на Прага...

А кондензаторите честно да кажа бяха първите които намерих. Възможно е те да правят голяма част от мръсното. Ще взема още днес няколко 470uF low esr.

Колкото до бобината предполагам, може да сглобя набързо нещо за измерване с не-голяма точност за следващото захранване. Като гледам графиките от 100 до 150 uH е подходящо за този ток така че хипер голяма точност не е необходима. Освен ако се гонят някви резонанси и логиката ми пак да е грешна ...

Сря Мар 10, 2010 5:24 pm
Профил WWW

Мнение 
npelov написа:
Колкото до диода - 1N5822 е и е шотки. На 4 пъти проверявам какво е шотки и забравям. Те бяха с по-малко напрежение на включване, нали? Замислих се за паралелно да сложа още 1-2 диода (като взимам в предвид указанията да е близо до крачетата на регулатора), но вече ме хваща страх дасе пробвам да мисля логически.

С тези 3А сякаш не е за там. Грее ли ?
Защо не потърсиш от някое компютърно захранване, имат много хубави шотки диоди на изхода за 5V/12V. Шотки диод означава бързодействие (ns ) на превключване.
HER601/608 - малко са големички но стават .
SK22 има ги в най различни джаджи в комбинация с 34063 за 3-5V стабилизатори, там го има и дросела който търсиш . (стар SWITCH, Router, PC mother board)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Мар 10, 2010 5:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бобинажен проводник се намира по магазините за ел. материали. В магазин за електроника се съмнявам да имат такива работи :)
Приоритетно гледай магазини които са по-насочени към търговията с кабели.
Единствено може да имаш проблем с количествата, щото на тебе ще ти трябват 50 - 100 гр. (и то това е 20-30 метра) а в някой магазини дават цели макари - не режат и не теглят. Този консуматив го ползват най-вече тия дето ремонтират ел. мотори и те по принцип си купуват цели макари, ама ако се поразтърсиш ще намериш и изгладнели от кризата търговци :D

Сря Мар 10, 2010 5:44 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща