|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:25 am
Подаване на сигнал към GSM микрофон?
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
plameniv,
DTMF тоновете които чуваш ако набереш домашния си телефон с GSM-a НЕ СЕ ГЕНЕРИРАТ в GSM-a. Съвсем друг е въпроса ако решиш да изгенерираш и прекараш през микрофона на GSM-a DTMF тонове. Става, но има известни проблеми свързани с "дигитализацията" и "пакетизацията" на аудио-канала през цифрофия канал. Прав си, че DTMF-а е измислен точно за прекарване на инфо през аналогови телефонни линии и централи, но не и през цифрови такива.
Относно микрофонния вход на GSM-a - той е диференциален. Вътре в GSM енджина има входен микрофонен диференциален усилвател. Идеята е мощните смущения от радиото на GSM-a които ще се "набият" в кабела на хендс-фрито да се елиминират, тъй като те са симфазни и да не се предават по-нататък. Така че няма проблем да се "замаси" с кондензатор по променлив сигнал единият диференциален микрофонен вход на GSM-a, а към другия да се включи изхода на DTMF фенератора. На времето това съм го гледал в AppNotes на някои от GSM производителите...
|
| Чет Апр 22, 2010 4:54 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Не е вярно, всички GSM-и който поддържат DTMF си имат вграден DTMF енкодер който е свързан със звуковия канал. Даже когато подадеш АТ комада ATDT+359ХХХХХХХХХ (DT = Dial Tone) означава да набере тонално през звуковия канал, само ATD минава по дата канала
Проблемите най вече възлизат на екранировка защото микрофона е доста чувствителен, ползваш екраниран кабел от куплунга, както споменах по нагоре съм го пробвал и бачка без никакви проблеми, така или иначе подаваш около 4V и за да се намалят смущенията се слага делителя на входа за микрофона направо на GSM-а на буксата.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Апр 22, 2010 5:20 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Последно се занимавах с MC55i. Вземи му дейташитите и чети каква е поддръжката на DTMF-и ако не вярваш. Замисли се само - защо да "търкалявят" аудиостриим с DTMF воис, вместо енджина да каже на GSM централата, че е постъпила заявка за генериране на DTMF тон и тя на изхода си примерно към аналоговата централа да го изгенерира ? Те така се процесва DTMF-а от GSM енджина. Прекарването на DTMF през аудиоканала и микрофона си е съвсем друга бира (както казва ДедоБоре ).
Относно DTMF енкодера в GSM-ите - поне на мен не ми е известен GSM енджин с вграден такъв воис DTMF енкодер ...
Относно микрофона на енджина - незнам мерил ли си амплитудата на сигнала. Тя директно върху микрофона е волтове (1..2.5 V) . Микрофона е поляризиран и захранен не през резистор, а през генератор на ток. Те затова и изходният му сигнал е такъв де ...
|
| Чет Апр 22, 2010 5:44 pm |
|
 |
|
Edesign
|
- DTMF минава перфектно през аудио канала, също може и музика да си пуснете от там
- а това как да свържеш нещо към микрофонния вход - единия от диференциалните входове към маса през 100нано, а на другия вход пак през 100 нано подаваш DTMF, ако искаш глас да предаваш става малко по-сложно заради бръмченето.
|
| Чет Апр 22, 2010 5:52 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Няма такова нещо GSM да подава на централата да генерира DTMF тон.
Вземи пак прочети как работи, нещо си се объркал и не си разбрал. Както казах DTMF поддържат повечето телефони което не означава че всички го поддържат, тези които не го поддържат изпращат само DATA набиране, при тях ти не може да ползваш клавиатурата за подаване на команда защото липсва енкодера в телефона.
http://www.gsm-modem.de/dtmf-gsm.html
DTMF (Dual-tone Multi Frequency) is a tone composed of two sine waves of given frequencies. Individual frequencies are chosen so that it is quite easy to design frequency filters, and so that they can easily pass through telephone lines (where the maximum guaranteed bandwith extends from about 300 Hz to 3.5 kHz). DTMF was not intended for data transfer; it is designed for control signals only. In GSM modules is a DTMF encoder included. The DTMF tones are controlled by AT commands. For encoding you have to use encoder chips or a DSP.
http://www.falcom.de/uploads/media/mc55 ... _v0001.pdf
Виж стр 152.
1. Allows the user to send a sequence of DTMF tones with a duration
that was defined with the AT+VTD command.
2.
3. Allows the user to send a single DTMF tone. In this case, the duration
can be indvidually determined during the call.
Преведено:
1. Позволява на потребителя изпращаме на поредица от DTMF тонове ....
2. Позволява на потребителя изпращаме на единичен DTMF тон .... по време на разговор.
Изпращане на тон означва се изпраща тон от устройството а не команда за тон, има разлика ако се зачетеш как мислиш 
----------------------------------------------------------------------------------
|
| Чет Апр 22, 2010 11:59 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
plameniv,
Точно в цитирания от теб документ на цитираната страница е написано:
http://www.falcom.de/uploads/media/mc55 ... _v0001.pdf
Виж стр 152.
"Response
The Write command is intended for sending one or more ASCII
characters which cause the MSC (Mobile Switching Center) to
transmit DTMF tones to a remote subscriber."
Което според мен означава, че "Mobile Switching Center" ще генерира и изпрати ДТМФ-ите до получателя ...
Въпроса е какво е "Mobile Switching Center" ? Много грубо казано - според мен това е нещо извън GSM енджина ...
|
| Пет Апр 23, 2010 8:46 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
MSC (Mobile Switching Center) - това са телефонните централи за GSM мрежите.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пет Апр 23, 2010 9:15 am |
|
 |
|
plameniv
|
 |  |  |  | emilvtc написа: plameniv, Точно в цитирания от теб документ на цитираната страница е написано: http://www.falcom.de/uploads/media/mc55 ... _v0001.pdf Виж стр 152. "Response The Write command is intended for sending one or more ASCII characters which cause the MSC (Mobile Switching Center) to transmit DTMF tones to a remote subscriber." Което според мен означава, че "Mobile Switching Center" ще генерира и изпрати ДТМФ-ите до получателя ... Въпроса е какво е "Mobile Switching Center" ? Много грубо казано - според мен това е нещо извън GSM енджина ... |  |  |  |  |
Намери телефон дето не поддържа DTMF и пробвай и тогава пак ще говорим
Превода означава че изпратен ASCII код може да генерира отговор на изпращача по звуковия канал като отговор на команда а не да генерира код до друг получател!!!
Простия отговор е : DTMF е предназначен за предаване на команди по звуковия канал, както и да го въртим и сучим това е
Модерните телефони могат да генерират DTMF софтуерно в процесора и го подават към звуковия канал, изобщо не е проблем.
Всички нови играчки имат един мощен процесор дето всичко е в него има каквото се сетиш даже WIFI.
|
| Пет Апр 23, 2010 11:09 am |
|
 |
|
velio
|
Ти съвсем оплеска нещата. Кой GSM набира тонално? Искам да ми кажеш модел. Това дето го приказваш за ATDТ командата също не е вярно. ATDT, ATDP, ATDR, ATPD, ATRD, ATTD - всичкото е едно и също в GSM-a. Вземи се светни малко - ATD командата в модемите се ползва за набиране по default метода (P или Т). А default метода се избира с друга команда. И с английския не си добре явно. Remote subscriber какво означава?
Намери ти. Аз не съм виждал.
|
| Пет Апр 23, 2010 11:42 am |
|
 |
|
ji4ka
|
GSM-a не пренася звук , а модел на устната кухина и ларингса. Така се достига компресия 2.4kb/s. Но за да е "по-човешки" синтезирания отсреща глас , се добавят още малко данни и се стига до 13kb/s. Затова звуци които не са характерни за човешкия глас може да се предадат с големи изкривявания. Тъй като не се предава звук ,а данни, в потока от тези данни може да се предаде всякаква друга информация, може би и DTMF се предава така и реално се синтезира в приемния телефон .
|
| Пет Апр 23, 2010 11:54 pm |
|
 |
|
zaphod
|
чета и не вярвам на очите си - гесеема видите ли бил оптимизиран за говор и нищо друго не може да пренесе. сигурно вътре има малко хумункулусче, което слуша говора, праща по морза текста, а в другия телефон друго хумункулусче го чете на глас. хора, не сте добре честно, спорите за неща които се проверяват елементарно, и които никой със здрав разум дори не би допуснал. естествено че дтмф минава през гсм компресията, която далеч не е толкова тясно профилирана. много централи с вътрешен номер бачкат на дтмф, ако го спрете как ще ги набирате? като се обадите на някоя телевизионна игра, как си избирате опциите? а сещате ли се, когато още гсм операторите не бяха много добре овладяли апаратурата си, хората имаха проблем с активирането на предплатените си карти, понеже набирайки кода, отиваше два пъти, един път по дтмф, един път по цифров канал. въобще идеята че правоъгълен сигнал няма да мине заради алгоритъма е смешна. причината е аналогова най-вероятно, електретните микрофони искат захранване, ако не вярвате бучнете волтмера в микрофонния вход на звуковите си карти, та ако искате да вкарате сигнал в подобен вход, резистор към маса и сигнала тогава през кондензатор, това е.
|
| Съб Апр 24, 2010 10:30 am |
|
 |
|
rsim
Ранг: Минаващ
|
не се излагай
стандартния gsm кодек има фрейм 33 байта / 20ms
колко прави на секунда - всеки може да си сметне.
естественно, че честотната лента е ограничена при положение на 8kHz дикретизация и има филтриране
|
| Съб Апр 24, 2010 11:02 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Освен ти! Я пробвай пак, обаче тоя път с виндовс калкулатора.
zaphod, може и да не ти се вярва, но във всеки ГСМ има по 2(две) хумункулусчета - едното е звуков анализатор(кодер) след микрофона, а другото е гласов синтезатор(декодер) преди слушалката. Това което се предава през мрежата са коефициенти на филтри и параметри на възбуждащ сигнал. Не съм казвал ,че нищо друго не минава , просто ако е музика например, може да има големи изкривявания точно от вокодека, а не от аналоговата част. За DTMF-a не знам как е ,но е възможно да се декодира още от кодера и да се предава като служебна информация, после да се синтезира в отсрещния край, все пак DTMF-а е по-стар от гсм-а и нищо чудно да му е отделено специално внимание в гсм-стандарта. Но не съм навътре в тия неща и не знам дали наистина е така.
|
| Съб Апр 24, 2010 2:01 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Дано да е от полза
Никога не съм си играл с неща описани в темата.
След пубертета загубих интерес към телефонните разговори щото сериозната работа се върши "очи в очи" или "крака в крака"  Обаче ш*баните JSM-и направо ме побъркаха: когато ти затрябват не можеш да си чуеш приказката. Отдавах го на лошото качество на връзката, нали все гледат да лапат.
Вкъщи имам пряка видимост към антените на отсрещната планина - на най-стабилната фирма де. Турих единият JSM близо до тонколоната върху дебел дунапрен,пуснах познато парче, а с другия излязох навън където дори и славейчето не пееше. К'ва бе изненадата ми когато долових само няколко реплики на солиста а другото бе шум като от вятър в микрофона!!!
А аз си мислех, че обработката е само автоматично регулиране на силата плюс антимикрофония и нищо повече... Ще е много странно лесното преминаване на к'ва-бъде модулация, освен това бих препоръчал обхвата 400-600Hz вместо 800-1200 пък за чист тон на 2000 не ми се говори.
P.S: от векове електретните микрофони си имат вградено транзисторче. Тия с 3-те крака си имат и вградено дрейново резисторче. Обаче сакън не подавай 5 волта! Най-много 0,1 волт пиково!
|
| Пон Апр 26, 2010 12:11 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Момчета,
Вместо да спорите излишно, защо не прочетете този: http://www.nobel06.hit.bg/interr/gsm2.pdf материал?
Всичко е обяснено на много ясен и достъпен език.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Апр 26, 2010 8:09 am |
|
|