|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:39 am
Захранване от PC - за по-високо напрежение
| Автор |
Съобщение |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
 Захранване от PC - за по-високо напрежение
Някой да има идея дали и как може да се преработи захранване от PC, за да изкара на изхода поне 30 V/DC? Ако пък е възможно да извади 50 V, направо ще стане супер.
Имам налични както AT, така и ATX, наистина, различни са, но схемите са с един и същи принцип. В нета намирах какви ли не описания, но все някакви мъгливи обяснения, та нещо не ми свършиха работа.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Съб Май 12, 2018 12:28 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Захранване от PC - за по-високо напрежение
Може да се преработи до към 15 волта. Ако ти трябват 24 волта - свързваш 2 захранвания последователно.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Май 12, 2018 2:23 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Аз си преработих едно захранване по тази схема : http://texvedkom.org/eshhe-proshhe-pere ... vt-na-shi/Тествал съм го до към 26-28V и работеше доста добре . Тънкия момент е с навиването на бубината/индуктивността/ . При мен се получи от втория път 
|
| Съб Май 12, 2018 2:46 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Да, точно такива описания имах предвид, че съм разглеждал в нета. На пръв поглед като пренебрегна двата кондензатора по 1000 милифарада, то остава въпроса тоя дросел с каква индуктивност е!? Но ще разгледам още веднъж малко по-подробно, може пък да стане ясно, въпреки началния текст: "Описывать подробности работы схемы нет смысла".
|
| Съб Май 12, 2018 3:09 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Вместо да си дава толкова зор да изгражда захранване, по-бързо, по-лесно и по-евтино, ще му излене направо да си поръча захранване от ебай за каквото напрежение му е необходимо.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Май 12, 2018 3:55 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
На не малко от тия захранвания, масата е свързана към зануляването / заземяването. Като ги свържеш последователно, се получава едно не много дълго късо в изхода на някое от захранванията. 
|
| Съб Май 12, 2018 4:06 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Няма да е нито по-бързо, нито по-евтино, нито пък е за конкретна необходимост. В случая имам достатъчно на брой стари компютри за изхвърляне, от които единствено захранванията могат да се ползват за нещо, и също така имам Step-Down регулатори на много подходяща цена, от които неща ми се иска да направя едно-две регулируеми захранвания, например 0-30 V / 0-5 А или с подобни параметри. Разполагам и с доста мощен трансформатор, през който мога да пусна поне два телевизора "София 83", но не ми се иска да го жертвам, понеже ми е единственото спасение за безопасна работа с 220V консуматори, пък и пренасянето на тоя траф е заместител най-малко на два часа във фитнеса. Затова се спрях на захранващите блокове от PC-тата, но с мъгляви схемни решения не бих и почнал ръчкането дори. Ей това описание: http://thedatastream.4hv.org/at_psu_hack.htm ми изглежда като че най-разбираемо направено. Евентуално ще се пробвам с някое от по-старите захранващи блокчета в наличност.
|
| Съб Май 12, 2018 4:18 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Двупътния изправител за 12V може да замениш със схема грец. Всъщност сега са два шотки диода с общ катод. Като добавиш другата половина - шотки с общ анод ще имаш и - 12V общо 24. То и сега имаш -12, ама дава до половин един ампер.
|
| Съб Май 12, 2018 5:37 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
без да пренавиеш трафа няма да получиш задоволителен резултат. а ако ще пренавиваш ртаф - по-добре си го навий наново. ако няма някакъв образователен елемент в заниманието 'първото ми импулсно захранване', по-добре си купи някое готово на MW. ако все пак упорстваш и имаш достатъчно място, разглоби захранванията от 250W нагоре на един плот. бих се учудил, ако намериш две еднакви по схема на управление и обратна връзка. избираш си това с най-голям тон на 12V с 2 намотки, правиш му грец (откачаш средата от земя) и гледаш дали те задоволява резултата на 24V. диодите трябва да са еднакви, което ще е малко трудно за сдвоени. трябва да пипнеш и обратната връзка около TL431 - трябва да остане само тази към + на изхода и да сметнеш делителя за 24V. изходния дросел също трябва да го смениш с прост единичен, смята се по честотата на захранването. всички други вторични трябва да им оставиш края не на маса да виси (не е много добре, ама нейсе). така може да докараш и 30V, ако трафа е навит с някаква резерва. но дотам. ако ти харесват пулсациите и мощността ти стига, но все още бленуваш за 50V, трябва да добавиш навивки.
|
| Съб Май 12, 2018 6:41 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Нова идея, спусната ми от един авер… (ей, т'ва интернета е голема работа, да знаете). Адаптер от лаптоп - 19V / 4.9A е още по-мъничък като размер от захранващия блок от desktop PC, или ако намеря по кашоните два еднакви адаптера от старите HP-та, дето им изгоряха подсветките - ще получа 38V / 4.9A, и за регулиране преди малко си поръчах ей ТОВА. Е, не е за без пари, ама му гледах ревю в youtube, и като изключим леките толеранси (в моя случай не се боря за точности) - като функционалност даже ме кефи повече от по-големите му лабораторни събратя. Не знам как ще ми понесе софтуера му, че преди малко го изтеглих - 224 MB инсталатор!?!?!? WTF??? … За ампер-клещите си писах собствен софт, получи се 221 kB. На т'ва какво толкоз са писали - ум не ми побира. Но на първо време ще върши работа и по-простичкото регулаторче. Даже с помощта на чаша студено вино (два пъти) и плочка сирене измислих, че с две от тия по-простичките мога да зареждам два последователно свързани акумулатора с баланс. Остава тия дни да го пробвам на практика, че почна да става забавно, пък и една електрическа тротинетка отдавна чака за зарядно за акумулаторите си.
|
| Съб Май 12, 2018 9:34 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Като стана дума за HP: старите им мастилени принтери имат доста атрактивни захранвания, от порядъка на 36V/1,5A да речем.
|
| Съб Май 12, 2018 10:38 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Не са кой-знае колко атрактивни. Тия принтери харчат има-няма 10W, имам два броя DeskJet 5652, адаптера е 32V/700mA + 16V/625mA. Мъкна единия в колата, че на инвертора там няма как да се ползва лазерен принтер, ама тъпите мастилници вечно ми лазят по нервите. При лаптопите адаптерите са по 65, 90, 120 вата, а виждам при доставчиците втора употреба и адаптери по 150-210W. Но разбира се за повечко пари. На мен ми се иска от нищо да получа нещо, че вече не знам колко години се каня да си купя лабораторно захранване, а парите все отиват за по-интересни неща, и си карам със старата самоделка отпреди 25 години (временните неща работят най-дълго).
|
| Съб Май 12, 2018 11:03 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Индуктивността я правих едно към гьотере 
|
| Съб Май 12, 2018 11:21 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Едно към гьотере не покрива дори моите занижени критерии. Все пак средностатистически LCR метър е на напълно достъпна цена, и отдавна съм се отказал да гадая по външен вид каква индуктивност имат бобините. Имам такъв LCR метър. Е, беше по-евтин, когато го купих, гледам сега, че навсякъде са му надули цената, че и над 400 лв на някои места, та се чудя защо така. Не би ли следвало цената да пада с течение на времето… Но дори човек да не може да извади едни 200 лв за такъв уред, то може да избере поне компромисния вариант - универсален тестер за 20-тина лв. Измерва съпротивления, кондензатори, индуктивност, диоди, транзистори (биполярни и полеви), и показва с графично означение на дисплея разположението на изводите и стойностите. Имам и такъв. Не може да се бори за точност, но все пак показва доста близки стойности до истинските.
|
| Нед Май 13, 2018 10:37 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
4 за 48V ?  12+3 за 15? кое би работило? 
|
| Нед Май 13, 2018 10:42 am |
|
|