|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:57 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Charge detector USB
Устройство с батерия, което харчи под 100mA@5V Li батерия с една клетка, около или под 1000mAh, 3.7V ном, 4.2V заредена, със защита от късо и разряд под 2.75V Зареждачка TPS24090, после повишаваме до 5V с MCP1640 Зарежда се и се захранва от USB порта, като детекцията нормален/висок заряд се прави от дискретна логика, която ми се вижда в повече.
Виждам, че има готови ИС, но пък те правят енумерация или някакви собствени трикове. Някакви идеи за оптимизация без да вързваме D+ и D- към контролера?
Не виждам готови едночипни решения - charge detector, charger, boost regulator
|
| Пет Май 04, 2018 5:16 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Charge detector USB
FT230X с два от CBUS сетнати като PWREN# и BCD_Charger#. При свързване към USB хост, първия отива в 0, а при свързване към зарядно - съответно втория отива в нула.
|
| Вто Май 08, 2018 10:32 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Без енумерация, няма как да го направиш като хората. Дали ти или някой друг - няма как да разбереш по друг начин, дали отсреща е ПЦ и колко милиампера ти е се полагат.
Мързеливия вариант е да ограничиш тока на 500мА и да се правиш на ударен.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 08, 2018 10:54 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
случая е малко патологичен - USB в случая се използва само за заряд, и цялото безумие е за накараш host да ти пусне повече ток, и да имаш бърз заряд. няма никаква комуникация - нито замислена, нито опроводена
и затова да сложили някакви логики, и няма FTDI или подобен
|
| Вто Май 08, 2018 12:11 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми нямаш много полезни ходове, ако разбирам постановката правилно. При мен е така:
1. Ако разпозная PC USB и енумерацията мине успешно - драпам 0.5А. 2. Ако разпозная PC USB и не ми мине енумерацията - драпам 0.1А. 3. Ако няма PC USB и D+ и D- са накъсо драпам 1А. 4. Ако няма PC USB и D+ и D- не са накъсо драпам 0.5А.
Обаче, всичко това можеш да направиш, ако имаш достъп до микроконтролер/фирмуера. Иначе не виждам как ще стане, освен с присаждане на някакъв умен чип дето да си прави енумерацията и т.н....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 08, 2018 3:30 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
 Това е за 2А, ако портът позволява и умерено китайски производител. При мен работи, но не е гаранция!
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Вто Май 08, 2018 7:58 pm |
|
 |
|
Grubi
|
ще сложа какво са забъркали моите, лошото че не знам кой е бил и защо е творил такива сложнотии
|
| Вто Май 08, 2018 8:22 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|