Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Въпрос за работата на дистанционно за климатик. 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение Въпрос за работата на дистанционно за климатик.
Имам един курсов проект, който може да прерастне в дипломна защита. Част от изиксването на проекта е да се реализира управлението на климатик. Успях да декодирам дистанционното на климатика вкъщи, да разбера как се формира пакета с параметри на климатика, които дистанционното изпраща, както и да генерирам собствени пакети и да изпращам през IOT дистанционно, което аз и двама колеги от университета разработихме. Проблемът е, че ми се иска, да мога да обучавам това IOT дистанционно, а за сега съм му хард-коднал управлението на климатика.
За жалост това ми е първият досег с управление на климатиците а и в момента нямам други дистанционни на климатици вкъщи. За дистанционните за телевизори имам скромен опит, като на работа правихме количка, която да може да се обучава от произволно дистанционно за телевизор/плейър и да се движи според научените бутони, но там работата е далеч по-проста.

Декодирайки дистанционното на климатика установих, че не можеш да обучиш контролерът да имитира бутоните на климатика, защото дистанционното на климатика не изпраща команди, а статус байтове, като статус байтовете се генерират в зависимост от парамерите. Така например увеличаването на температурата не е "Увеличи температурата с един градус", ами си е директно "Заддаена температура: Х градуса" и на всичкото отгоре байта, в кото се записва температурата се получава различно в зависимост от това дали е нагласен климатикът да духа топло или студено. Ако е топло, байтът се получава по един начин, ако е студнео по друг.

Докато търсих из интернет за принцип на работа на климатичните дистанционни, гугъл не ме подмина и веднага записа какво съм търсил, за да каже на фейсбук, какви реклами да ми пльоска, за из между другото. И попаднах случайно на този уред:
https://www.tado.com/bg/?gclid=CjwKCAjw ... oQAvD_BwE/

Според написаното в сайта, дистанционното работи едва ли не с всички климатици, чиито дистанционни имат изведени всички параметри на екрана.

Въпросът ми е дали твърдението им вярно, т.е дали всички дистанционни, които покриват този критерий работят по един и същи начин, с еднакъв алгоритъм, като може само кодировката и стойностите на байтовете да са различни или тия нещо се изхвърлят и дефакто работят само с повечето модели на изброените марки?
https://www.tado.com/bg/setup-ac-remote-control, по-долу има изброени с кои марки климатици работи устройството и отдолу пише:
"... and many more, as long as the remote is the type shown above ".

Чет Юни 07, 2018 8:58 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Въпрос за работата на дистанционно за климатик.
Не съм се занимавал с това, но по мои наблюдения като потребител, дистанционното всеки път изпраща кодове за цялата периферия - режим на работа, вентилатор, температура, как да бачка вътрешния вентилатор, клапи, и каквато друга периферия има.
Съдя по това, че ако разцъкаш дистанционното когато си извън обсега на инфрареда и смениш няколко параметъра, ако в обсега смениш само температура, се променят и другите параметри.
Не е невъзможно това да не важи за всички климатици де.

Чет Юни 07, 2018 9:22 pm
Профил

Изброените горе са 5 марки, ти обаче го интерпретираш като - "дистанционни, които имат изведени всички параметри на дисплея.
Фалшименто, според мене. Узер мануала за сетъп е смешка. Вероятно смартфона ти диктува какво да правиш с оригиналното дистанционно, докато се обучи комплекта. Това в случай, че стоката е читава.
Тая вечер стана дума за такива джаджи, ама не ми беше интересно и не питах нищо. Като знам разказвача - вероятно ги е купил от Али за 10-30 долара,каза че гие препродавал в ОЛХ . Изрично спомена , че джаджата първо се обучава.

Чет Юни 07, 2018 9:27 pm
Профил

Въпросът ми е може ли да се обучи дистанционно за климатик. Защото, ако всяко дистанционно изпраща различен брой параметри и тия параметри се представят различно за всеки модел климатик, нали се сещаш, че няма как да създадеш универсален алгоритъм за обучаване на дистанционно за климатик. Те това исках да разбера, дали тия параметри са представени по един и същи начин, за повечето, да не кажа всички дистанционни, "които имат изведени всички параметри на дисплея." Както казах, нямам второ дистанционно, да се опитам да декодирам и него.

Чет Юни 07, 2018 9:43 pm
Профил

Купи си едно китайско универсално за 11 лева от Викиват.
Сега си помисли следното - настройваш климатика на охлаждане 23 градуса. С инфраприемник си записал серията. После натискаш веднъж бутона за намаляване на температурата. После пак.
И пак. Дали няма да успееш да схванеш логиката за кодиране на температурата?
После в режим отопление. Замисли се , че за такова отдалечено управлвние е по-важно да можеш да подадеш само няколко команди - изключване, включване, охлаждане на 23 градуса, отопление на 21 градуса.

Чет Юни 07, 2018 10:12 pm
Профил

Правилно си видял че климатиците винаги предават "абсолютна" команда съдържаща всичко - режим, клапи, температури, ...
Различните марки ползват различни формати - примерно Gree и Midea и сие ползват простички формати, подобни на RC5/NEC за телевизорите.
Сложен е обаче форматът на дайкин например - пакетът е много дълъг и вътре има и чексуми. Нищо сложно за програмируема система (ардуино, есп) но това е причината стандартните универсални дистанционни да не работят изобщо. Има някакви специфични за климатици но не мисля че те са обучаеми.
Аз съм правил за Gree и за Daikin.
Ако е за IoT виж примерно Broadlink RM2 или другите техни модели - те поддържат климатици. За по-известните марки климатици (примерно дайкина) искат само веднъж да им светнеш с оригиналното дистанционно и казват "това е дайкин, знам го, няма нужда от повече обучение".
За по-китайските климатици си обучаваш "режими" - т.е. приложението не имитира бутони, а има "профили" които правиш - например "Охлаждане, 22 градуса, клапи надолу, вентилатор 2-ра степен" и друг "Отопление, 25 градуса, клапи насред, вентилатор авто". От потребителя се очаква да нащрака дистанционното до дадения режим и да му светне за да запомни пакета.
За ардуино и есп има доста готови неща за IR дистанционни - разгледай из нета и гитхъба и ще се ориентираш.

Чет Юни 07, 2018 10:44 pm
Профил

Викиватски 2 купих, различни :D .)
Едното ме спаси в къщи, шото оригиналното Деу умря. Има таблица с кодове по марки.
Въвеждаш номер xxx за Деу. Да , ама Деуто не чува ..и почва едно цъкане (има такъв режим)-докато киматика включи. Включи, ама не чува пакети за настройка. Айде още цъкане - докато нацелим подходящ код. Според таблицата - някаква китайска марка дето не съм я чувал.
Другото го дадох на тъщата - за Беко, ама не помня с какъв код се отвори , май не беше за Беко.

Чет Юни 07, 2018 11:04 pm
Профил

Логиката мога да я схвана, ама на мене ми трябваше около ден, за да я разбера. Как един алгоритъм ще успее. Има някакви пичове, които са направили Линукс туул за ИРДа, с който може да се управляват хиляда вида дистанционни. Ама си мисля, че просто са се добарали до хиляда дистанционни и са ги декодирали, а и може да имат контрибютъри. Идеята да направя устройство, което да изпраща пресетнати пакети, не мисля, че може да се нарече дистанционно, а по-скоро електронен папагал за климатици.
Дистанционното на моя пакет изпраща около 8 байта данни като последния байт е чексум на първите 6-7 байта. И както казах, ако нащракам 10 пъти температурата надолу с 1 градус в топъл режим, не е същото, като да нащракам температурата 10 пъти в режим на студено. На всичкото отгоре в един байт имаш два параметъра, примерно температурата + движение на клапите или включено + таймер. Въпросът е изобщо на един и същи принцип ли се форматират данните, за кодировките е ясно, едни ползат НЕК, други ползва Панасоник, трети еди какво си, ама кодировките са сравнително краен брой и ардуино библиотеките могат да хванат повечето, но това ще ми даде само да конвертирам Инраред импулсите в единици и нули, съответно тия единици и нули какво да ги правя. За да разберат какво значат тези единици и нули за моя климатик, трябваше човешки фактор, някой да ходи да цъка и да гледа при едни и същи параметри, ако променя само единият как и кои байтове ще се променят.
Пример. 16 градуса в режим топло, 4-ти байт е 0xa. При промяна на температурата с един градус нагоре, при същите други настройки е 0x1a. При 30 градуса ми е даречем 0xea. При същата температура, но включено движение на клапите, същият байт вече е 0xec. Обаче при режим студено при 30 градуса с движение на клапите ми е 0xef, а при изключване на клаптите и запазване на останалите параметри ми е 0xe0. А при режим вентилатор (там не се задава температура), байта за температурата ми е 0x80. И като сложиш че изпраща и някакъв псевдо час, може в момента в който дъмпиш тия байтове едновременно с промяната на температурата да ти щракне часовника с една минута и тогава не един ами 2 байта ти се променят. А и като добавим Check-sum-а тогава се променят 3-4 байта наведнъж при промяната на един параметър. С две думи, ако няма някаква закономерност за група от дистанционни, ами всеки модел си има свое кодиране на параметрите (т.е свое изразяване в двоичен вид, на настройките), тогава е невъзможно да направиш репликатор на някое дистанционно, можеш само да повтаряш като папагал няколко сет-ъпа и да си ги щракаш.
Повдигнах въпроса заради въпросния линк и това малко надписче, което казва "Всички дистанционни като тия" и някъде по-горе описано, че трябвало дистанционното ми да изобразява всичките параметри на дисплея и ще може да работи устройството с климатика ми, едва ли не без значение каква марка ми е климатика. А моят е hair, модел от сигурно 2003 година някъде или поне тия години за последно се е продавал в БГ.
Та за това ми стана интересно дали е възможно да се направи самообучаващо се дистанционно, нащракваш му да кажем всичките копчета и то само да си разбере шаблона.

Прикачени файлове:
ac_control.png
ac_control.png [ 67.62 KiB | Прегледано 7241 пъти ]
Чет Юни 07, 2018 11:16 pm
Профил

Няма невъзможни неща, само че някой са силно невероятни...
Всяка фирма си ползва каквото си реши - реално фирмите не са толкова много, истинските ОЕМ са няколко, аиде 10-тина. Но всяка марка ще трябва да се reverse engineer-ва, или да се намери готово описание.
При положение че командата е абсолютна, как го виждаш да емулираш бутони? За да "измисли" пакета при ТВ примерно дистанционното има нужда да знае само кой бутон е натиснат.
При климатика освен бутона използва и текущото състояние (стейт му викаме за по-лесно в програмирането). Ако в твоето устройство нямаш стейта на оригиналното дистанционно не можеш да дадеш "свързана" команда - в смисъл клиентът от дистанционното е включил на 25 градуса, натиска нагоре и става 26, натиска на телефона "нагоре" "бутона" и очаква ти да пратиш "27". Опция би било да следиш всички команди, които стигат до приемника на климатика - примерно с IR приемник монтиран до него и вързан към твоето устройство. Така ще хващаш оригиналните команди и ще можеш да направиш копие не стейта на орифиналното дистанционно. Само че на практика половината от командатите ще ги хване климатика а твоя няма да успее щото човека е в най-забутания ъгъл на стаята, или обратното - ти ще ги хванеш а климатика няма да ги хване.
В подобни случаи може да прихванеш канала за командване на оригиналното дистанционно - закриваш дупката на окото на климатика и слагаш твой излъчвател там, а си изваждаш твой втори приемник някъде. Така ще препредаваш и можеш да филтрираш.
Но истината е че за тия цели фирмите са предвидили жични интерфейси за интегриране на климатичната техника в сгради (и сградна автоматизация). Ползват обикновено някакво подобни на RS485 или RS422, някой ползват и по-екзотични физики. Но си имат такива модули, на съответните цени, и с интерфейси към света.

Чет Юни 07, 2018 11:41 pm
Профил

да се върнем на въпроса....направи го "папагал".Това е реалистична цел. Няма откъде да намериш инфо за многото дистанциоони на пазара и кодировките им.

Пет Юни 08, 2018 12:01 am
Профил

Към сегашната ми реализация, не ме интересува дистанционното какви параметри ще зададе на климатика. Примерно моята приятелка е индианец с техниката и си е включила климатика на 25 градуса да охлажда. Отива отатъка да си чете, аз оставам в хола. Да, ама ме мързи да ходя до дистанционното и от лаптопчето си задавам температурата да ми е 22 градуса, като от настройките ще променя само 2, т.е ще задам същия стейт ръчно. и като си направя температурата да ми е 22 градуса, да духа студнео и т.н. ще кажа на WEB апи-то да изпрати параметрите на климатика и климатика ми почва да гони 22 градуса. После да кажем лягам си, ама приятелката ми, индианец й става хладно, вярно ще погледне, че на дистанционното пише 25 градуса и може да помисли, че са й малко, но ако знае, че и аз мога да го управлявам онлайн, просто ще мръдне един градус нагоре, после един градус надолу и климатикът ще почне пак да охлажда до 25 градуса.

Иначе, за да мога да самообучвам едно дистанционно за климатик, примерно може да има процедура по сетъпването, примерно. Първо трябва да си настроя дистанционното на 25 градуса да духа топло да нямам пуснати специални режими (антибактериален, въртене на шлюзите, бързо затопляне, тамер и т.н.) и да го изключа. После натискам бутон и универсалното дистанционното почва да слухти. След това натискам на фабричното дистанционно бутона да се включи и взимам целия пакет. запаметявам го. Карма потребителят да натисне още веднъж бутона, за да изключи дистанционното. Запаметявам новия пакет и гледам какво се е променило между двата. Аха, еди кое си се е променило. значи първото състояние е включено, второто изключено. После карам да го включи и да натисне бутона за увеличаване на температурата един път. Аха еди кое се промени, а сега като го върна, еди кое си се промени. и така изреждам и другите бутони.

Значи това, дето го пишат в сайта не е баш така, както го представят, най-вероятно има скрита уловка, като например, че работи с по-новите модели на изброените марки след ХХХХ година или че може да работи с някои от по-неизвестните марки.

150 паунда ми идват много, за да експериментирам, ако беше 50 лева щях да взема едно и да го тествам.

Като ги гледам китайците и те работят на познатия принцип. Дали са ривърс инженернали или са гепили кодовете отнякъде N дистанционни, ама нико не ти дава гаранцията, че ще работи с твоя климатик. той един производител може да има 10 000 модела климатици, като ти поддържа дистанционното 5 000 шансът да бъде подържан климатикът ти от дистанционното е г/д като да спечелиш от лотарията.

Значи с няколко думи не става или трябва да имаш едва ли не AI система, за да го ривърс-инженерне вместо тебе. Иха, че то това си е за нобелова награда :D

То папагалът е най-лесен, сигурно един по-голям AVR може да свърши цялата работа и да го направиш като крано изделие, просто ми беше любопитно дали е практически възможно и дали тия от сайта послъгват или казват истината.
То ако става дума, няма ли да е по-добре, да го пусна като Open Source проект и някакви хора да контрибютват, даже може и комюнити да си направим и да си менкаме кодовете.
Ако става дума, новите климатици в среден клас и нагоре, че дори и в нисък клас имат и блутуут/wireless управление. Щеше ми се просто да мога да помогна на хората като мене с прости климатици да ги превърнат в умни, като да не им трябват особени познания.
Пък най-ефективно е просто да се свържа с примерно 4-5 големи производителя и да ги помоля да ми дадат кодовете на дистанционните им за моделите им до 5-10 години назад да договорим някакви отношения да им стана едва ли не 3д парти и те понеже нали са великодушни корпоративни задници и мислят за клиентите си, в знак на добра воля, ще им позволят на по-бедните да си превърнат вехтия климатик на 5-10 години от прост в умен, щото им трябва да трупат червени точки.
Дам, тука вече темата премина към другия раздел за абсурдните идеи.

Надявам се и други хора да се включат към темата и ако има някой опит да сподели, човек никога не знае, може пък да имат някакъв общ pattern, климатиците.
Макар, че след 5-10 години, може и тоалетната чиния да стане умна и да ти изкарва на телефона колко пъти си ходил до тоалетната по голяма или малка нужда и дали да не идеш на лекар да ти прегледа простата/бъбриците или да те алармира, че не се храниш здравословно.

Пет Юни 08, 2018 12:17 am
Профил

Ей тук една финландка споделя размисли и изводи:
http://uu.diva-portal.org/smash/get/div ... TEXT01.pdf

Пет Юни 08, 2018 6:57 am
Профил

Благодарско! Ще го прочета като се прибера.

Пет Юни 08, 2018 8:36 am
Профил

Благодаря много за документчето, доста е полезно. Иначе тука правя едно курсово проектче, което сигурно ще премине в дипломна работа и накрая може да го разработим с няколко колеги като нещо по-сериозно. Като цяло искам да направим нещо, което да превърне старите вехти ел уреди в малко по-смарт и практични такива, да добавяме сензори, модули за управление и каквото се сетим, за да може един обикновен потребител без много голямо IQ да си навърже нещата в една умна система и да може да си управлява електроуредите дистанционно. Знам, че има много проекти за умни къщи, но почти няма такива, които да са Plug & play и да обхващат няколко различни датчика/модули за управление. Даже ми попадна една реклама за home automation, дето и смарт телевизора и часовника и кранчето на банята ти ги прави умни и като ти се събуди детенцето, да ти казва, че е станало и всякакви щуротии, но то е ясно, че няма как да бъде толкова универсално, особено със съвременните уреди и че най-вероятно този, който прави системата произвежда и уредите, които ще се управляват.
А пък да даде човек 300-500 лева отгоре за едното "Умно" нещо, някак си не ми се връзва и като всеки уред си има собствено приложение за телефон, с което да се управялват, накрая се връщаме в ерата с 500 дистанционни за телевизора, тв-приемника, уредбата, климатика, видеото, само че са цифрови.
В крайна сметка, не е невъзможно да се направи едно такова универсално дистанционно, един линукс базиран контролер има ресурсът да управлява доста периферия и да изпраща данните към "клауд" съответно да изпраща команди към различни устройства.

Всъщност, би могло да се направи пак да е папагал устройството, но да се извъртят всички опции за всеки режим. Комбинациите режим + параметри да се съхранят в БД. Оттам ако се опитаме да открием дистанционното (модел-а) да се сет-не на "Включи климатика в режим студено, на 16 градуса" и да се направи анализ дали изратеното от оригиналното дистанционно съобщение се припокрива с някое от вече записаните. Ако имаме сходство над 70% можем да вярваме, че това дистанционно става и за климатика, който искаме да управляваме и само копираме модела и марката и го добавяме в БД.
За телевизорите съм си играл с 3-4 дистанционни (за стари телевизори с кинескоп) и там разликата беше какво става, когато задържиш бутона на дистанционното, дали изпраща наново кодът, дали изпраща 0xFFFFFFF / 0x00000000 или само веднъж-два пъти изпраща наново командата и после спира да изпраща. Но от дистанционните, които ми попаднаха в ръцете тогава, видях, че всички изпращат едно кратко съобщение, като всеки бутон е равен на различно съобщение и по този начин се детектва кой бутон е натиснат. Така направихме на работа количка с дитанционно управление, като за дистанционното взимаш от телевизора и почваш да я обучаваш, изпращаш бутона за движение напред, назад, наляво,надясно, смяна на режим, смяна на скорости.

За двд-та и уредби не съм наясно, такива дистанционни не съм пробвал, но малките IR дистанционни, като тези за порнографските плейъри за коли, FM трансмитерите за коли работят на същия принцип като повечето дистанционни за телевизор.

Пон Юни 11, 2018 1:49 pm
Профил

За курсов/дипломна става, за друго добре си помисли. Плъг анд плей трудно да е много функционално, и друго малко лимитирани пазари. Ако ще инвестираш време/пари по добре пуцай директно в целта, а после мисли за стари и непригодени за автоматизация уреди. Умен дом е концепция, тя трябва да залегне още при проектиране и строителства, колкото по-къдно сесетиш, толкова по-нефункционално става, и толкова по-скъпа е постигнатата функционалност. Да включиш климатика по вереме или оттелефона не е умен дом.
Няколко теми за размисъл, размер на имота при който започва да има смисъл, цена на подобни имото, тенденции в сградните инсталации, реализирана икономия и възвръщаемост на инвестицията. Ако си направиш проучване ще установиш че има два пазара, малки неефективни играчки сложени за гъзария, и големи ефективни системи сложени за гъзария но вършещи и работа. Ако излезеш от БГ първите пак ги има, има и едни трети, ефективни, лимитирани до смислените функции и инсталирани от строителя, ето там е бизнеса но трудно да се пребориш, там са все големи риби.
П. С. много у-ва вече поддържат knx

Сря Юни 13, 2018 5:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща