|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:14 pm
Проблем със 110kW инвертор
| Автор |
Съобщение |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
 Проблем със 110kW инвертор
Постановката е следната. 110кW инвертор на Делта електроникс. Вкарах основните параметри и пуснах статичен аутотунинг. Статичен - защото не мога да разкача товара и такива са препоръките на производителя. Честотното пусна двигателя и го въртя почти час и половина , когато ми се изчерпаха всички видове търпения. Спрях го и установих, че е намерил само серийното съпротивление. Другите стойности бяха нули. Говорих с местния представител и той ми каза, че е имал случай на аутотунинг (не статичен), който е станал за половин час - сиреч времената по принцип не са малки, колкото и странно да ми изглежда. Въпросите към сблъсквалите се с проблема са следните: - Защо са толкова големи времената и колко голямо може да е времето в моя случай? - Какво ще стане, ако не направя аутотунинга и работя така? Разбира се не е задължително патилите да имат опит с конкретните инвертори и мощности. Благодаря предварително на отзовалите се. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Авг 20, 2018 6:27 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
 Re: Проблем със 110kW инвертор
Ами аз все още нямам опит с толкова големи инвертори(има време!), както и със съответната марка. Това, което прави инверторът, е да се опита да установи параметрите на двигателя - номинален ток, честота и др... Проблемът идва от там, че всеки двигател се развърта за различно време в зависимост от мощност, конструкция, товар и т. н. Съответно след като процедурата работи, трябва да предположим, че инверторът не е успял да развърти двигателя. Не мога да кажа кои настройки влияят на тази процедура и дали изобщо има такива! Можеш да прескочиш процедурата и да си въведеш сам настройките! Ако ги знаеш... Толкова от мен за сега!
_________________www.elkran.com
|
| Вто Авг 21, 2018 9:09 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Еми начи нещо китаеца не е успял да го направи като хората. Голям Siemens (30kW) това го прави за 2 минути, като сваля абсолютно всички параметри на намотките които са му необходими. И без тоя тунинг въобще не тръгва. Ако не му кажеш да го прави, той при първото пускане въобще не те пита ами си го прави сам. Желателно е само да се укаже поне колко полюса е мотора.
|
| Вто Авг 21, 2018 11:27 am |
|
 |
|
sthx
|
И аз стигнах до този извод. Не е нормално да мери толкова време , без да дава каквито и да било съобщения. Недоклатена работа. И те си го знаят, защото се оказа, че може да работи и без да е намерил параметрите на двигателя. Днес нагласих работните параметри на честотното и го пуснах да работи по същество. Работи си без проблеми. То и не се иска много от него. Необходимо ми е само да меня оборотите с цел икономия на ток. И това приключение завърши. 
|
| Вто Авг 21, 2018 1:57 pm |
|
 |
|
Cekins
|
То е ясно че ще работи и само с няколко базови параметъра. Въпроса е какво ще се случи в аварийна ситуация, щото 110kW не са никак малко и да не взриви всичко наоколо и тогава да се усети че има нещо нередно с моторетката... Аз един път го писах в друга тема с един сименски инвертор дето като му сложих друг мотор и ми показа среден пръст. Нов тунинг и запя. Даже индиректно (без термодатчик) мерят температурата на мотора - не ме питай как обаче познава +/- 5 градуса.
|
| Вто Авг 21, 2018 3:26 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами то критичният момент е при аварийно изключване - или трябва да стои и да чака някой да дойде ръчно да го пусне или таймаута трябва да е достатъчно голям, за да не опита да го развърта, докато все още моторът се върти. Ако има измерване на оборотите не е проблем това. Температурата я мерят по формула спрямо моментния ток, което е малко тъпо, защото защитата от прегряване би следвало да работи по друг начин. Може стойността да е само информативна. При малките мощности не е проблем да си сменяш двигателите - няма ядове. Обаче при големите не е така работата.
|
| Вто Авг 21, 2018 4:13 pm |
|
 |
|
sthx
|
Какво толкова да стане. Нали предишното се беше взривило, хората са свикнали.  . Те и цялата инсталация беше горяла преди години, та затова се наложи да с е намесваме. Иначе , максималният ток съм му го задал, а ако има някъква необичайна ситуация, то функцията на мотора е такава, че веднага ще си проличи в работата на машината. Интересно какви са цените на Сименс за тия мощности? Вероятно следващия месец ще трябва да сменяме едно 20 киловатово инверторче. На това крайната цена беше малко на 7к лефчета.
|
| Вто Авг 21, 2018 5:02 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Няколко инвертора oт тая марка съм наслагал за клиент.Най големия беше 22KW. Той си ги купува по препоръка на някой си... Та питанка , отзиви от колеги (патили или тц) , доставчик, цени ? При човека си бачкат безгрижно от 1-2 г.
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Вто Авг 21, 2018 5:31 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Че това проблем ли е? Имам спомен, че дори инверторите на Електроинвент имаха подобна функция. Не помня как я бяха кръстили, но като смисъл беше нещо за прихващане на въртящ се двигател. Имам спомен че я бях тествал. Работеше, при това добре.
|
| Вто Авг 21, 2018 6:40 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Проблемът е следният - при голям двигател стартирането испирането отнема много време. И ако по някаква причина примерно спре тока, а твоята система е настроена да стартира веднага след като е захранена, двигателят се върти все още, а ти подаваш ниска честота за пуск - и готово! Става бум... Това, че имат защити е едно на ръка. Колко са изпълнени, както трябва няма да коментираме, че има определени слабости на всяка схема. Но има и значение как я управляваш цялата тази работа. Има разлика м/у управление на малко моторче и някоя 50-60kW пача...
|
| Вто Авг 21, 2018 9:10 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Чакам си регистрацията в Сименс че там много тежки. Като стане ще мога да гледам базовите цени на всичко какви са. Във Филкаб имат цени до 18.5 kW (G120C - дето аз ги ползвам) - 3358 лв. с вграден филтър и PN комуникация. Отстъпките за инвертори стигат до 25% в зависимост от това колко си нахален  30kW съм купувал за 5200.
|
| Сря Авг 22, 2018 8:31 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Като говорим за Сименс, някой има ли наблюдения върху малките им plc-та, тези от picco серията. Лесно ли се програмират, софтуера интуитивен ли е...
_________________ Хайде де!
|
| Пет Авг 24, 2018 7:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Сменски само логота, та за тях вършат работа, като за парите са си ОК според мен, програмирането е лесно.
|
| Пет Авг 24, 2018 7:28 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Досега съм ползвал само 1200. В портала "писането" е тегаво заради тежкия и бъглив софтуер. Като им се свикне няма проблеми. Лого не съм ползвал ама съм инсталирал софтуера и на пръв поглед е все едно писан от съвсем друга фирма. Портала иска i9 на 4GHz и 64 GB рам за да върви що годе нормално. И трябват 4 бр. 29 инча монитори за да виждаш какво правиш.
|
| Пет Авг 24, 2018 8:42 pm |
|
 |
|
stefan63
|
|
| Пет Авг 24, 2018 9:08 pm |
|