Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Идея за сензор ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Идея за сензор ...
рециклирам тук една стретч опаковаща машина, то не беше това идеята ама се оказа че един от драйверите е дал фира та реших поне като я ремонтирам да е веднъж, таа.. ремонтирах го животното, но е дъртичко, и решението за люлката която опъва стреча е доста просто, верно при съразмерни обекти няма проблем. Да обаче аз опаковам несъразмерни машини, имат издадени части, имат резки скосявания и т.н.
Оригинално люлката им апружина която задава опъна на лентата и краен изключвател, демек ако е много отпусната сработва изключвателя и изключва привода на стреча и по този начин той се опъва. Като се поиграе с ускорение / забавяне на мотора и оборотите, горе долу се докарва нещо работещо, в смисъл не къса стреча, прави си нормален цикъл.
Върти ми се сега еретична идея, новия драйвер има достатъчно входове, а и така или иначе има спеийд контрол вход. Мисля си за някакъв абсолютен датчик на положението на люлката, или пък още по директно, тензо на пружината. Целта е да поддържам сравнително еднакво опъване на стреча.
Оста на люлката е подходяща, има място за датчик, то реално оригинално там е бил изключвателя по положение, но явно някога се е счупил, и са го заменили с друг външен, и не мисля да го връщам до оригиналния вид, още повече че това е дърта машина и освен брошура не намирам никакво друго инфо за нея.
Та, ако може направо да ме насочите към марка модел ... да не си губя времето да търся. Единия вариант потенциометричен, това ще ми пасне идеално, друг вариант е някакъв с напреженов или цифров изход, нще иска някакво контролерче малко, ама тук имам разни демота на силабс, все е докараме сигнала до използваем вид.
Тензо също е доста привлекателна мисъл, все пак позиционния ще дава индиректна информация и ще зависи от пружината, докато тензото е дава директно опъването ... ама някакъв тензо с човешки изход, не мис е кондиционира тензо в полеви условия, нямам и време да се занимавам.
Вариант е да му сложа и някакво малко PLC, то това беше първото което си помислих, ама като видях купчината кабели които очевидно преправяни ... не че има много неща за контрол, 3 мотора 4 сензора ... ама все пак тая машина трябва и да работи, не ми се губи една седмица да и преправям управлението.
Приемам предложения всякакви, и за тези които може да не знаят какво е стреч опаковаща машина, ето такова : https://www.youtube.com/watch?v=HJpU4J92hLE&t=27s
това е почти същото дръвце като моето от същата гора, само дето моето е може би малко по-старо :)

п.с. А и още един, има един опто сензор, който следи за обекта, тоя на машината работи, само дето не вижда черен мат, а това е цвета на машините, или трябва да го изключа или някой да го лъже, и двата варианта не ми харесват, ако някой се сеща за изпитан дифузионен с обхват 2-3 м да препоръча нещо, сегашния MPD2HD , сетнал съм го на макс. но все така не вижда машината, иначе клиборд малък го вижда на 3 м ...

Нед Сеп 16, 2018 7:11 pm
Профил

Мнение Re: Идея за сензор ...
Aз бих предпочел ротационен потенциометър - евтино и достатъчно надеждно. При небходимост от ремонт - може да се замени и от друга фирма. Но ако ти върши в тоя вид управлението работа, защо ще ръчкаш повече? Сигурно имаш доста свободно време. :D

За дифузния датчик - да хване на 3 метра черен мат си е предизвикателство. Даже и да има такъв датчик, едва ли ще може да се каже със сигурност,че ще върши работа, без да се направят проби. Рефлекторен не става ли?
Разстоянието за действие на дифизните датчици се специфицира за отражател, който е матова бяла хартия (картон) с определена плътност.

Нед Сеп 16, 2018 7:34 pm
Профил

Време нямам никакво, ремонта го правя от зор, драйвера на единия мотор е заминал, а като гледам и ремъци има за смяна, та мога да си позволя да изгубя още някой друг час.
Защо ми е, както казах работи перфектно на паралепипеди, но на това което опаковаме има проблеми. Сега на това дето тествам е горе долу ОК, ама аз съм го врътнал сигурно 100 пъти вече, има 100 кг стеч по него, та няма останали остри ръбове. Иначе има остри ръбове, и точно там къса заото освен че са остри са и издадени. Те тия 100 кг стреч не ги навъртях току така. Това което се получава, усилието се увеличава, но мотора е на сетната скорост, люлката се отклонява колкото може, стреча почва да се преразтяга и в началото късаше на острите ръбове. Утре ще ги накарам да и свалят стреча че това си е играчка и ще пробвам с последните настройки на пружини, скорости, и ускорения, че нямам нерви да го махна, а от долу е чисто нов корпус, не искам да му оставям следи.
Та единия проблем е че ще им къса стреча, айде мога да ги науча да дебнат ъглите и да му помагат с ръка в тоя случай няма да къса, и остава другото, неравномерно опъване. Ако стреча го навиваш лабаво, едно че не опакова добре, второ имаш преразход. Ако пък опъва много, ще им къса и ще губят време.
Целта на тая машина е да реуцира времето за опаковка и да опакова по-добре, ако ще е да изгубя още ден не ми е болка, реализирам повече икономия. те може да са мексиканци, но няма нужда да вършат работа която може да се спести, така им остава време за друга полезна работа.
То като цяло машината си струва, дори това че им спестих да се въртят като пумпали около машините е добре, но ми се иска да извлека максималното.
Сега можеше да се ръснем 10-15 к и да вземем нова от тоя клас, можеше и да не се моткам толкова, изтървах една по-нова с контрол на опъна и на половин цена, ама ... в крайна сметка желязо, каква е разликата с тая за 15 к ... това че новата е с тъч .. горе долу това, е и малко по-лесно се зарежда стреча, но и това ще им го оправя. Механиките не са мръднали на грам, дори нищо чудно тая мойта вехтория да надживее сегашните нови, ак оизключим че е очукана тук таме, джелязото не е мръднало, и ми прави впечатление че тези 1000 кг, новите са по 600 ... едва е от схай-тек сплави :)

Пон Сеп 17, 2018 2:26 am
Профил

Абе днес гугълна набързо ама без особен резултат, намирам основно компоненти, но не виждам нищо във вид на готов датчик, някакви идеи за производител модел? Това за потенциометричния де.
П.с. Видях едни на тайко ама те са недоставяне и :)

Вто Сеп 18, 2018 10:00 am
Профил
Аватар

Електрически педал за "газ" с датчик на хол или същото, ама за позиция на некоя клапа.

Вто Сеп 18, 2018 10:19 am
Профил

Ползвал съм от тези:http://megauto.de/
По спомени имаха и магнитни, които вадеха аналогов сигнал.
Тези също имат аналогов изход:http://www.opkon.com.tr/Products/Magnetic-Rotary-Encoder/Absolute-Encoders

Вто Сеп 18, 2018 10:24 am
Профил
Аватар

Преди повече от 10 години точно в такава ситуация реших проблема доста ТНТМ и това решение работеше безпроблемно ;) Само да уточня, че машината си имаше такова решение, обаче с линеен потенциометър малко по индъстриъл изпълнен - приличаше на пневматичен цилиндър, който се скапа за година. Сложих ротационен, обаче и той не изкара много. Второ уточнение - машината прави 1 цикъл на 2 секунди денонощно. Решението : счупих едно електромоторче и му извадих гумения магнит, залепих го върху подходяща шайба и го сложих на оста. Датчика беше някакъв неизвестен за мен - резервна част за друга машина, захранен с 10 до 30 волта и изход 0 до 10 при незнайно поле. Естествено с магнитчето в цялата зона на ротация на рамото (около 40 градуса) беше нещо като 2 до 3-4 волта. 2 операционни един изваждащ и един усилващ и получавам 0-10 волта направо в инвертора, който подава материал. Имаше и бонус - лесна промяна на скоростта с лек тунинг завъртайки магнита в някоя посока. Рамото има и краен изключвател за крайна позиция. Единствения недостатък е че такъв магнит има 4 полюса - не може повече от 70-80 градуса.

Вто Сеп 18, 2018 8:29 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]