| Автор |
Съобщение |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
 Управление на електрожен Fronius TP1500
Темата е продължение на тази: viewtopic.php?f=4&t=15417Така че пускам нова тема с цел по-подредено да е всичко, нагаждане на управление към съществуващите елементи от силовата част. Имаме тази налична база : ТУКОт нея Здрави са силовата част: IGBT+Диодния модул+Изправителя+трансформатора+ кондензатори....+.. От упраляващата верига са здрави захранващата част: има си 5 , -15, +15 V. Целта е да се скалъпи някаква управлявача схема на силовата част. Като отпадат всякакви екстри досега. Колегата pansim предложи да се преработи на пълен мост, без всякакви резонанси и екстри. Класически ( на мен малко ми говори това де  ) . Ще се пренавие Трафа и така. Основно ме интересува каква е формата на имлусите които трябва да управляват моста и с каква честота? Сега се търси Схема която да напасна да управлява IGBT модула. Т.е да подава импулси на тия две трафчета които движат IGBT.  
Последна промяна amdatlon на Съб Сеп 02, 2017 9:48 pm, променена общо 2 пъти
|
| Съб Сеп 02, 2017 9:29 pm |
|
 |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: Управление на електрожен Fronius TP1500
Следвайки продължението, мисля че първо трябва да намериш максимално количество информация за оригиналния дизайн - например честота на инвертора. Аз съм се замислял по темата, но от друг аспект - изцяло DIY, докато при теб е малко по-различно заради наличния хардуер. Спарки е човекът който може да даде добра начална скорост - дано откликне донякъде. Хубаво ще е да има някъде референтен модел за наблюдение - да се замерят токове и т.н. Като видях че го правят със CPLD се замислих дали не говорим за директен цикъл-по-цикъл контрол - събиране на обратна връзка и контрол на PWM-а на всеки период на изхода (върти ми се че нещо 60КХз някой каза), т.е. цикъл 16.67мкс? Е, около, нали гоним резонанс. Това може да се види от референтна (здрава) бройка.
|
| Съб Сеп 02, 2017 9:44 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
Именно за това че управлението е май доста сложно ( на оригинала и не е за мен ) ще се прави нещо простичко, със ШИМ и някаква ОВ да следи тока. Има си Токов траф. До колкото разбрах е работило на 100 Khz. Простичко - имам предвид без резонанси и подобни екстри. Щото като чуя резонанс и все едно за генно инженерство ми говорят  ( Шега де - просто не съм се задълбочавал в тая тъмна наука, и не ми се ще )
|
| Съб Сеп 02, 2017 9:54 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
да направиш мостова схема hard swiching е напълно постижимо и разумно, и също да постигнеш задоволителна външна характеристика на източника. Доколкото си спомням честотата на този твоя електрожен беше около 150 кХц, но бидейки резонансен, ИГБТ-тата може да са по-специални като тези в котлоните, и да не могат да се справят, трябва да се намери описание. Също ще ти трябват и по-солидни драйвери, трансформатора какво сечение има?
|
| Съб Сеп 02, 2017 9:55 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
То за това явно предложиха да се свали честотата и да се пренавие трансформатора. Той 18х25 мм сечение. Първичната и вторичната са на отделни секции/ макари. Така че навиването( мисля ) няма да е проблем. Даже може да не се разглобява ферита. Само трябва да се сметне, ама като не съм смятал до сега 
|
| Съб Сеп 02, 2017 10:14 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
<Off > Почна се  </Off>
|
| Съб Сеп 02, 2017 10:15 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Щом си на "OFF", нема страшно. Обикновено проблемите се появяват при "ON". 
|
| Нед Сеп 03, 2017 11:40 am |
|
 |
|
Pif
|
Снабди се с поне 10 такива електрожена защото първите 5 ще ги взривиш преди да си разбрал какво става.
|
| Нед Сеп 03, 2017 12:55 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
Еее не ми убивай мерака  . Знам че е магия работата, ама се надявам - тя надеждата не умира  От всичко четено, не можах да отсея за какво става това пукане на транзистори? В смисъл: каква е причината да стане фал. Едновременното отпушване на двата тр-ра ( при което става късо в моста) или нещо което не схващам. Каква е формата на импулсите които клатят моста? Опитвам да се ограмотя, ама то много инфо има и се загубвам 
|
| Нед Сеп 03, 2017 1:50 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Сложен реактивен товар под непроста обратна връзка с добавени яки шумове Edit: аз пък исках само да онагледя какво чувства токът опитвайки се да се промуши през този товар и подгонван от въпросното напрежение 
Последна промяна bongo_x2 на Нед Сеп 03, 2017 2:33 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Сеп 03, 2017 2:09 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Според мен и на 10-тия ситуацията ще е същата, имап ли читави уреди с които да мериш, без скоп си обречен, и то не просто скоп, трябва ти хубав скоп, хубаво е даимаш и токови сонди, задължително всичко трябва да го изолираш за да няма след това и тема за рмеонт на скопа ...
|
| Нед Сеп 03, 2017 2:25 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
Bongo  Пропуснал си една завратулка след първия спад на интегрирания ток  Иначе благодарение на Grubi Имам Tektronix 465 и разни други дребни уредчета. Имам разделителен траф и с него действам. целта ще е с минимални пушеци преди сглобяване, да се получат максимални пушеци по време на работа !
|
| Нед Сеп 03, 2017 3:30 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Интересно! Не съм се занимавал с електрожени, но темата изглежда интересна! Ако авторът не се е занимавал с подобни дизайни, при тази схема ще има гърмежи! Мога да препоръчам нещо друго - да се използва push-pull схема. Входната намотка на импулсния траф има средна точка, в която е подадено Vcc. При простия вариант се използват само два транзистора, всеки в единия край на първичната. При този вариант първичната намотка играе роля на товар и при подбрани достатъчно големи транзистори е много трудно да ги изгориш! Моят съвет е да не тръгваш директно да използваш силовия блок от съществуващия електрожен - ще го изгориш 1000%! Построй прост електрожен, после усложнявай дизайна!
_________________www.elkran.com
|
| Нед Сеп 03, 2017 9:32 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
Благодаря за насоките, всичко ще ми е от полза. А мога ли да ползвам само двата транзистора от Модула и да работи както казваш като push-pull схема? Имам намерение първо всичко да е постепенно, т.е. първо упрявляваща част - да се докарат импулси, после проба без товар или с понижено напрежение, или друг безопасен метод.... и така Имаш пред вид първата схема нали :  
|
| Нед Сеп 03, 2017 9:55 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Едва ли! Това, което си дал по-горе изглежда като транзисторите да са свържани в полумост - емитер към колектор. И тази връзка обикновено е направена вътре в блока. Няма как да ги разделиш. Все пак провери, но обикновено е така! Ами както казах с електрожени не съм се занимавал. Не съм сигурен дали ще можеш да тестваш с понижено непрежние - когато подадеш именно високото напрежение започват бедите. На 5V или 3.3 (колкото там ти е контролера или генериращата схема) ще го докараш. Предполагам ще накараш и транзисторите да превключват, както си планирал, и ще изведеш някакво напрежение на изхода. Обаче когато подадеш 300V ще започне мазалото! Но едно по едно. Първо построй някаква схема, подготви трафа и генерирай необходимата честота. Ето две схеми, които съм свалял от някакви форуми и сайтове - Може да откраднеш някаква идея! ПП: Не съм ги тествал, идея си нямам дали работят на практика. Това е сваляно преди 5-6 години, когато се учех като теб да управлявам мостове!
_________________www.elkran.com
|
| Нед Сеп 03, 2017 10:23 pm |
|
|