Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
"Йонистор" 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение "Йонистор"
Тъй като не съм навътре в нещата за голямокапацитетните кондензатори, искам да попитам какво може да се случи с такова нещо с течение на времето? Примерно- да спира да се зарежда или да си губи капацитета или пък някаква друга фъшня.
Повода за питането ми е свързано с поредното МФУ на Brother, което не иска да бачка. Забелязах, че ядовете са единствено за МФУта, в което има вграден и факс и са горе-долу по-стари от 5г.
Проблемите са им основно три:
- не искат да се включват;
- включват се, но няма образ на дисплея;
- включват се и работят до момента докато устройството не се самоизключи след времето, зададено в "Autopower Off after:".
По принцип, всичко изброено по-горе, води към логичната мисъл за проблеми със захранването. Да, ама не- смяната на захранващата платка не променя нищо. Препрограмирането на фърмуера също няма ефект. Тогава стигнах до извода, че някъде по платката за управление се сговнясва сигнал, който трябва да събуди захранването. И въпреки, че захранването има дежурно напрежение, този сигнал за събуждането му на пълна мощност не стига до него. Започнах да се чудя откъде може да дойде такова напрежение при заспало захранване и се сетих за почти неизползваемата функция на МФУто в днешно време: факса. А на факса му трябва батерия, ако не за адресната книга, то поне да пази датата и часа- той се отбелязва на страницата задължително. Реших да проверя и се оказа, че Brother не ползват батерия, а кондензатор, подобен на този, само че с изводи от двете страни.
Измерих го на платката и се оказа, че напрежението му не се качва повече от 0.8V, а трябва да е поне над 3V. Разпоих го и устройството си тръгна (разбира се докато не заспа). Веригата за заряда му е наред.
Та: какво му пречи на тъпия кондензатор да се зареди с нормално напрежение?

Сря Юни 24, 2026 10:30 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: "Йонистор"
Пи принцип за супвр капациторитв има нарочна схема за зареждане(токоограничаване)защото началният ток на зареждабе е сравним с ктсонсъединение)
Другито в стареене на капацитора (ефекти всякакви) би трябвали да е описано колко време му е живота...

Сря Юни 24, 2026 12:17 pm
Профил
Аватар

Според мен се скапват. Т.е. не са вечни, както би се очаквало. Виждал съм няколко такива случая.
Примерно в телефон Нокия, в ресийвър на Онкио и т.н.

Да не би устройството да е стояло дълго време без захранване? Може да се пробваш да го извадиш от платката и да го заредиш "ръчно". С идеята да се "ре-формира". Но май замяната е най-добрия подход.

Пет Юли 10, 2026 3:03 pm
Профил
Аватар

Имам някакъв спомен, че в съветското списание "Радио" от време оно беше описан елемента йонистор и той по-скоро беше акумулатор, отколкото кондензатор. Затова е нормално да се държи като скапан акумулатор.

Пет Юли 10, 2026 6:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]