Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Ксенонови светлини? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Ксенонови светлини?
Здравейте, някой пробвал ли е сам да си направи ксенонови светлини? Гледам че готовите комплекти са на доста солени цени, дали това са реални цени или като повечето неща за автомобилно приложение неоправдано скъпи? Някой знае ли по-подробно принципа на работа на една такава система?Изобщо, интересно ми е какво е мнението на спецовете по електроника относно идеята "направи си сам ксенонови светлини", е ли възможно и струва ли си?

Пон Апр 02, 2007 4:34 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Хм не мислиа це 100-150$ е много висока цена за готово решение, разходите по тоа да го направиш няма да са по малки.

Пон Апр 02, 2007 8:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Имам един познат който се занимава професионално с направа на пури -с неон,ксеон и от сорта гозове ги пълни а и захранващи блокове им прави.Гледал съм как го прави,голяма играчка е а и не всеки разполага с необходимата апаратура,бутилки газове и опит :wink: Та за това не се учудвай от цените

Пон Апр 02, 2007 8:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Хм не мислиа це 100-150$ е много висока цена за готово решение, разходите по тоа да го направиш няма да са по малки.

Не мисля че 100-150$ ще ти стигнат за нещо смислено...

Вто Апр 03, 2007 8:36 am
Профил ICQ

Мнение 
@ ТоНи До колкото аз знам около $100 струва само една свястна крушка, което според мен си е чиста спекулация, едва ли технологията е толкова скъпа, но това е положението за момента. Ти ако можеш дай линк към тези цени да видим за какво става дума. Най-евтините комплекти които съм виждал да се предлагат в Бг са около 380 лв за 2 къси светлини.Аз така или иначе крушки няма да тръгна да си правя, въпросът ми е дали захранването им не си струва да се направи. Защото като ги знаем братята китайци как обичат да си спестяват това онова за да постигнат ниска себестойност е много вероятно да не изкара много. Освен това, за тези по-евтините съм чувал съм че при ниски температури понякога не тръгват и т.н. така че мисля че не е толкова безидейно да си го направи сам човек, ако е възможно да стане по-добре.
Някой наясно ли е с принципа на работа по-детайлно? Кое е най-сложното за изработка? Вероятно повишаващия траф, за управлението сигурно има готови специализирани ИС. Някой отварял ли е такова устройство, нека сподели.

Вто Апр 03, 2007 10:24 am
Профил

Мнение 
http://search.ebay.com/xenon-light_W0QQfromZR40

в БГ с енамират комплекти за по 300 лв, с крушки и захранване .....

Вто Апр 03, 2007 3:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И мен ми е интересно как бачкат. Дали има няква електроника или е прост траф?

Вто Апр 03, 2007 4:14 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Преди време се бях интересувал от така наречените метал-халидни лампи, кратка справка с wikipedia показа че ксеноновитв лампи спадат към същия клас. Става въпрос за така наречените HID лампи (High-intensity discharge lamp), това са газоразярдни лампи работещи при високо налягане и постигащи голяма ефективност, също така спектъра на излъчване на ксеноновите лампи е близък до дневния и май заради това ги предпочитат при автомобилите. За да работи такава лампа и е необходим баласт, поради спецификата на самия разряд. За да не се ползват големи трафове ги правят електронни. Другата особеност е че трябва високоволтов импус за да се запали разряда, ако няма допълнителен електрод в лампата. Бях на насъбрал разни схеми на електронни баласти за такива лампи, но пътя от схеми до работещо устройство не е лек, най малкото сигурно ще заминат 1-2 лампи :). Въпреки всичко ако представлява интерес мога да ги изровя. Като цяло ел. баласта представлява генератор на ток, работното напрежение е сравнително ниско под 100V, и периодично се сменяше полярността на напрежението на електродите, така беше поне при метал халидните лампи.

Вто Апр 03, 2007 5:21 pm
Профил ICQ

Мнение 
Електроника със сигурност има, нещо трябва да го комутира тоя траф. Може би са наблегнали и на защитите, ЕМС и т.н. Бях гледал из нета снимка на едно такова у-во, на него пишеше 125KHZ,35W, но до сега на вътрешна схема или нещо по-съществено като информация не съм попадал.

Вто Апр 03, 2007 5:37 pm
Профил

Мнение 
@ypauns Ами ако не ти представлява трудност пусни ги тук. За мен би било интересно да ги разгледам, а може би и за други.

Вто Апр 03, 2007 5:51 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Електронния баласт не е невъзможно да се направи но работата е бая -
1- преобразувател 12 В - 20 кВ, най лесното,
2- DC-DC преобразувател 12 - 400 В, 35Вт, на 200 кХц, все едно да разработиш едно импулсно захранване
и то с много точно регулиране на тока
3. DC-AC преобразувател, на ниска честота, към лампите не се допуска грам постоянна съставяща

ето ви една схема
http://tl.ru/~alash/Courier/Projects/L/ ... onrus.html

Вто Апр 03, 2007 10:44 pm
Профил

Мнение Принципна схема на захранване на ковенционална HID лампа.
http://lz4gv.my.contact.bg/HID_Lamp.htm

Вто Апр 17, 2007 9:57 pm
Профил WWW
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Колеги имам питане по тази тематика и то е следното, ако се направи прекъсвач/контактор/ на входа на захранващите блокове на подобни лампи /рекламно пано/ , има ли значение или изисквания някакви за честотата на мигане /палене гасене/ на тези лампи, за техният живот?

Сря Апр 25, 2007 5:56 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Ако правилно съм те разбрал,искаш да сложиш контактор на входа на захранванията на лампите?Това не ти е свързано толкова пряко със лампата.Пускането на лампата се прави от отделен захранваш блок,който контролира процеса на разряда и в последствие тока.Пускането/спирането дефакто пускат/спират този блок.Дали входните му вериги са оразмерени за комутацията- предполагам да а ако нещо не е както трябва би трябвало да има предпазител на входа на инвертора.Така че с един контактор спокойно можеш да си пускаш/спираш захранването към инверторите на пурите но не си прави експерименти колко пъти.Електродите на лампата,макар и незабележимо се износват от дъговите разряди при пускане.Пускане/спиране 3-4 пъти дневно е нещо нормално.

Сря Апр 25, 2007 6:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ки4о, имах идея да накарам лампите да мигат, да ги паля и гася като комутирам захранването на входовете на захранващите трансформатори поне веднъж на 5-10 секунди или нещо подобно. Някой правил ли е подобно нещо , мигаща неонова реклама?

Сря Апр 25, 2007 10:04 pm
Профил YIM
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща