|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:37 am
Програмируем осцилатор (25-40)Мхц , стъпка (5-10)Кхц
| Автор |
Съобщение |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
 Програмируем осцилатор (25-40)Мхц , стъпка (5-10)Кхц
Здравейте на всички, налага ми се в един проект /чисто аналогов/ да задавам произволна но точна честота в рамките на 25-40 Мхц, формата на сигнала е важна но за сега трудното е да намеря някакъв програмируем осцилатор който да ми върши работа а именно да има стъпка 5-10 Кхц, разгледах доста подробно LTC6903/04, http://www.linear.com/pc/downloadDocume ... 2415,D1449 , но се оказва че стъпката е близо 18кХц. Някой да се е базикал с подобен проблем ?!
|
| Вто Мар 27, 2007 12:04 am |
|
 |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
Радиолюбителите се бъзикат с такива проблеми...
Можеш да ползваш синтезатор на честота (нещо на National или ADI) + VCO (туй вече е проблем)
или някой DDS...
|
| Вто Мар 27, 2007 9:52 am |
|
 |
|
bkulev
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Яну 25, 2006 12:47 pm Мнения: 305 Местоположение: Varna
|
melexis TH712x
|
| Вто Мар 27, 2007 3:49 pm |
|
 |
|
forest_gump
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
@bkulev, разгледах TH7122 случайно да имаш идея от къде може да се вземе поне една бройка за проба!
|
| Вто Мар 27, 2007 11:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Гледам че за БГ дават Алтроникс, може да провериш. По нормалните доставчици не виждам техни продукти. Преди време, доста време, се чудех дали да не позлвам техен чип за RFID, но цената му беше умопомрачаваща. Това като го гледам то си е tranciver, та да се ползва това заради честотния синтезатор .. малко .... странно изглежда, а и евентуално някакъв сугнал единствено от смесителя може да изкараш, защото сигнала от VCO не излиза на пин.
|
| Сря Мар 28, 2007 7:20 am |
|
 |
|
bkulev
|
@forest_gump
ToHu е прав, обаче ако не можеш да си намериш Цифрово Честотен Синтезатор с необходимите ти параметри, можеш да ползваш този чип. Поне за развой.
Аз не съм специалист, обаче се забавлявам тук с един такъв и отзивите ми са следните:
Не знам от къде, обаче нашите хора бяха изкарали сигнала на VCO преди PA. Чипа се програмира перфектно по SPI, и си има Lock Detect изход. В момента го програмирам със стъпка 5kHz, по - малка не ми е трябвала, но мисля, че няма да е проблем - въпрос на числа в R и N регистъра(кварца му е 4MHz).Та си мисля, че ако му закачиш на изхода инд. товар с >560nH(няма как, чипа иска да си излъчва) и си вземеш от там сигнала можеш да си го усилиш и да си го правиш каквото си искаш. За доставка най-добре да си намериш познат в melexis - София и да си вземеш мостра, а инъче колегите ми казаха, че мостри се поръчват през някакъв сайт, който бил в Белгия. И за цените мисля че ToHu е прав. Аз лично не съм купувал, но съм чувал, че продуктите им са скъпи.
|
| Сря Мар 28, 2007 9:23 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Един по-бърз проц или направо програмируема логика няма ли да свършат работа? 
|
| Сря Мар 28, 2007 9:30 am |
|
 |
|
bkulev
|
Рек много си прав. Едно CPLD. Но все пак, трябва да му сложи кварц на висока честота и да си направи необходимите му делители, щото няма как да направи PLL с него. Малко сметки, VHDL и готово. Колко лесно звучи, нали. 
|
| Сря Мар 28, 2007 9:50 am |
|
 |
|
bkulev
|
Сега като се замисля, като че ли може с CPLD да си направи ЦЧС, защото до колкото си спомням в тях умножението на честотите се правеше пак чрез делене и с обратни връзки и т.н. и можеха да се постигат деления на дробни числа. Дано да не приказвам глупости, май ще трябва да си припомня тази материя. Опитвам се само да дам идеята. 
|
| Сря Мар 28, 2007 9:56 am |
|
 |
|
forest_gump
|
@Рекс, не става със по-бърз проц. не защото няма да изкара честотата на някой пин, а поради наличието на множество хармонични заради формата на сигнала! Ще трябва да се слагат филтри което е допълнително усложнено от факта че честотата се мени а лентата на пропускането им е много тясна. И другата причина поне за мен е, че при работа и разво на радиочестотни схеми без спектро-анализатор си е равносилно все едно да ти завържат очите и да те накарат да караш на зиг-заг около препятствия.
@bkulev , всъщност на мен ми беше нужен този осцилатор за да участва като хетеродин в приемник, приемника и смесителя съм го направил със един от най-достъпните чипове ТЦА440, за хетеродин досега ползвах фиксирани честоти от кварцове, но работата загрубя от към пренастройката. Този чип който предложи изглежда перфектен за целта , отговориха ми от акерман и май ще поръчам от там. Много се озадачих защо в продуктите на мелексис не открих само приемник в по ниските диапазони а започват от 300Мхц, след като има приемо-предавател такъв  ???
|
| Сря Мар 28, 2007 10:21 am |
|
 |
|
bkulev
|
ама този може и да приема, ти си избираш режима - Tx или Rx. Разгледай му регистрите. Имат и Application Note: AN7122x-Cookbook
|
| Сря Мар 28, 2007 11:10 am |
|
 |
|
forest_gump
|
това имах предвид и аз, че няма нужда да се гърча да правя приемник!
|
| Сря Мар 28, 2007 6:14 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
като стана дума за мелексис, в неделя минах през горубляне и видях тяхна табелка на ЗЕПЕ-то
някой знае ли какво правят там?
|
| Сря Мар 28, 2007 8:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Е това от зад е новият им завод, водят го завод .... не знам произвеждат ли нещо, може би да опаковат, нямам идея, едва ли са вкарали линии за производство на пластини. И развоя им вече е там, то по скоро не знам дали е развой или тестване ...
|
| Сря Мар 28, 2007 10:55 pm |
|
 |
|
forest_gump
|
Поръчах 2 бр. TH7122 от акерман, срока за доставка е около 3 седмици. Споменахте че фирмата МЕЛЕКСИС строи нещо в БГ, ако излезнат стока тия чипове дано доставката поне да стане читава. Докато ги чакам ще взема да пробвам със цифров тунер идеята от ей тук http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=3722 , случайно някой да има отзиви за тунер UV916 явно ще трябва да се направи второ преобразуване след тунера със друг филтър различен от МЧУ филтъра за да се стесни лентата по съседен канал, освен ако тунера не се използва ловене на телевизионен сигнал!
|
| Пон Апр 02, 2007 2:09 am |
|
|