|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:18 am
Нанасяне на солдерпаста върху печатни платки
| Автор |
Съобщение |
|
emilsto
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Яну 28, 2009 12:37 pm Мнения: 18 Местоположение: София
|
 Нанасяне на солдерпаста върху печатни платки
Налага ми се от време на време да насищам прототипни платки с SMD компоненти и се чудех как да нанасям солдерпастата. Някой има ли идея как да го направя?
Въпросът ми е принципен. Предполагам всеки който се занимава с хардуер си е задавал този въпрос по време на изработката на прототипните серии.
Въпросът ми е провокиран от това, че в повечето случаи не е икономически оправдано а и често ми отказват машинното насищане на прототипни платки, тъй като са единични и пренастройката и зареждането с компоненти на машините отнема доста време. И все пак би било добре наситените платки да изглеждат "добре", нали?
Има "диспенсари" - примерно Weller и ERSA предлагат такива, но са прекалено скъпи за това, което правят. Освен това дозирането на пастата става ръчно - пин по пин и винаги има разлика между количеството паста на два пина.
Мисля си по-скоро за нещо като "ситопечат" - със сито, но незнам възможно ли е. А и какво представлява "рамката" и установката за центриране и съвместяване на маската и платката?
_________________ Ако не мислим сами за себе си, няма кой да го направи вместо нас...
|
| Пет Мар 13, 2009 5:08 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
 Re: Нанасяне на солдерпаста върху печатни платки
А ти за стенсил чувал ли си  ?
|
| Пет Мар 13, 2009 7:02 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Аз запоявам прототипите, а понякога дори серии от десетина до 100 бройки - зависи от количеството на елементите с поялник и припой 0.3мм. До 0402, TQFP, SSOP, QFN ...
|
| Пет Мар 13, 2009 9:06 pm |
|
 |
|
emilsto
|
Не само съм чувал, но съм и поръчвал и имам за по-големите ми серии, които съм насищал машинно.
И след като го имам този стенсил - за да го използвам трябва още нещо, нали? Най- малкото "стенсил принтер" или нещо подобно на него. Та в тази връзка на някой да му е попадала скица или чертеж на такова чудо? От това което съм виждал - не е кой-знае каква сложнотия.
И аз за сега запоявам компонентите с поялник, но платките далече не изглеждат като машинно наситените. Искам да подобря точно "външният" им вид 
_________________ Ако не мислим сами за себе си, няма кой да го направи вместо нас...
|
| Съб Мар 14, 2009 11:05 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
|
| Съб Мар 14, 2009 11:58 am |
|
 |
|
emilsto
|
ps66,
Точно такъв вариянт ме интересува. Благодаря ти за линка.
А в България знае ли някой къде могат да произведат пластмасов стенсил?
|
| Съб Мар 14, 2009 2:21 pm |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
то по-грознот е като се окислят пистите ако не са калайдисани но пък има предпазни лакове, хрумва ми за
фоточувствителен резист но не знам дали може да се намери от някаде.
|
| Чет Мар 26, 2009 11:30 am |
|
 |
|
syrax
Ранг: Новодошъл
|
аз насищането го правя на ръка с пинсета, пастата си взех в спринцовка с ниско темп. профил /малко скъпичко удоволствие/ и после направо в минифурната за 6-8 мин имам готова платка, процеса с спринцовката е малко тегав 
|
| Пет Окт 30, 2009 1:58 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
като казваш минифурната - имаш предвид някоя модифицирана грил-печка или нещо по специализирано? щото ако си я модифицирал ми е чудно дали регулираш температурата според кривата за печене? и ако да - подгряването е ясно как го правиш, ама смъкването? вентилатори с метални перки? имахме колега дето щеше да прави такова нещо, но така и не го довърши та се чудя дали да отделя няколко дни за това... още не ми трябва, но скоро може би...
|
| Пет Окт 30, 2009 2:24 pm |
|
 |
|
syrax
|
http://www.arduino.cc/cgi-bin/yabb2/YaB ... 793985/4#4
това е контролера. Използвал сам ардуино с мега8 за основа.
Кривата е фиксирана предварително
печката е минифурна около 1600Вата /50 лв най-евтината и най-мощната/. Времето за загряване и охлаждане не е фатално, загрява достатъчно бързо /4 нагревателя/ охлаждането го корегирам с различно отворена врата
софта е доста прост  оначало загрявам до определена темп за да влезе в процес бойлинг, после релето се включва и изключва докато не стигне следващата темп за рефлоу /тука вече това сам го фиксирал конкретно за тази фурна времето си е фактор/, като е стигнало то темп за рефлоу пускам фурната и така до към 216 гр. изключвам /нагревателя продължава да отдава до към 220/ и чакам охлаждане като падне към 100 гр леко отварям и от там нататък чакам да падне до към 50 гр за да мога да извадя платката. На дисплея си гледам в коя фаза е процеса, и отделно по COM праштам през 1 сек данни от датчика .... натам са ясни нещата, ексел за анализ на кривата.
НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ ЗА ХОБИ РЕФЛОУ! КОГАТО ПЛАТКАТА НЕ Е КАЛАЙДИСАНА ПРЕДВАРИТЕЛНО СЛЕД РЕФЛОУ Е ПОЧТИ НЕПОСИЛНО ДА СЕ ПОИ МНОГО СЕ ОКИСЛЯВА МЕДТА, ЗАТОВА АЗ ПРЕДВАРИТЕЛНО КАЛАЙДИСВАМ ПЛАТКАТА ЗА ДА НЯМАМ ЯДОВЕ ПОСЛЕ !
|
| Пет Окт 30, 2009 3:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами аз пък да ти кажа не знам доколко това занятие си струва, да нанасяш паста, да редиш компоненти, после фурна ... на ръка с тинол става перфектно и според мен по бързо. Пробвал съм да ги редя и да ги духам със станцията, е верно фурната има предимството че не сирскуваш да го издуха, ама на ръка става по бързо май. Единствено BGA-то си иска неговото, останалите корпуси с поялника са лесни. Аз мисля съм пускал един линк, един дето покзва как се пои с човка с ямичка на върхъ, взех си такава човка и направо нещата заспаха. Даже имам една серия насищана в микрон, дето ми даде над 50% брак по USB хъбовете, след препояване по тая методика всичко заспива, а там стъпката е доста малка, и въпреки това работи добре, стига солдер маската да е добра, че иначе каква мъка е ....
|
| Съб Окт 31, 2009 2:40 pm |
|
 |
|
3aek
|
то хубаво на ръка, но докога? ще останете без очи за нула време
|
| Съб Окт 31, 2009 3:09 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Да бе да, двайсетина годишно момче с лепене на прототипна платка - без очи - да бе да... 
|
| Съб Окт 31, 2009 3:19 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами ако е от прототипи преди да останеш без очи ша останеш без нерви и ще оглупееш, случвало се е да насищаме 15-20 на ръка, мъка си е. Иначе понякога се случва конвенционалните да са на ръка .. имам една серия платки където са така ..... не за друго ми най-вече не мога да се хвана да ги занеса някъде да ги наситят, а SMD е правено в микрон и те не искаха да насищат конвенционални ... то и SMD е ткаа наситено ама това е друг въпрос.
Сега позлвам комет, доволен съм, кусури винаги има, сега на едни платки не знам дали те са всъщност виновни, или ние така сме подали, че те бяха 100 преработки, ама едните отвори по малки, сега едния каза ама ние сме рпавели вашите размери преди метализация, другия казва а не винаги размера който е във файа е след и така сме го правили, но не е страшно, 50 бройки са с по един 7805, ще се преживее. Иначе при тях ми харесва че им даваш файл и BOM и получаваш готовите платки. Имаше компоненти които ги нямаха, някои ги намериха, за други предложиха да потърсят ... абе доволен съм. Сега не знам защо преди 3-4 месеца поръчвах едни други 50 при тях, и като платки бяха по качествено изпълнени, просто по инак изглеждаха, но и тези ми харесват.
Та така .. на ръка само прототипи ... верно че има разни приспособления за целта за ръчно насищане на SMD ама за мойте нужди не си струва, по евтино е направо да ги пускам в комет, те и 1-2 насищат, е малко скъпо излиза но ....
|
| Съб Окт 31, 2009 7:15 pm |
|
 |
|
syrax
|
на мен последното ми беше 2200 лед на 60 платки, на ръчичка и после в фурната .... но наистина си е луда работа много време дърпа за нерви не мога да кажа по скоро ме успокоява и сега съм се зарекал че ако имам подобна поръчка поне стенсила ще си поръчам 
|
| Пон Ное 02, 2009 11:00 am |
|
|