|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:21 am
Сензор за линейно преместване
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Сензор за линейно преместване
Привет !
Случайно някой да има идея сензорите за преместване на шублерите с LCD дисплей на какъв принцип работят? На старите беше рейка и въртящо се зъбно колелце и т.н. , но при тези които сега гледам по магазините не е така. Имам чувството, че е безконтактно измерването ...
|
| Сря Дек 09, 2009 2:45 pm |
|
 |
|
zaphod
|
подобно на нониуса на класическия шублер, само дето вместо чертички имаш плочи на капацитети.
|
| Сря Дек 09, 2009 2:50 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
zaphod,
Не те разбрах. Би ли ми го обеснил по-подробно? Нещо не мога да си го представя ...
(Нониусната скала е "зумнат" милиметър . Знам какво представлява)
Батерията на шублера кара доста време, така че някаква ниско-консумираща технология ще да е ... А и странно, че винаги разбира къде му е нулата ?!? Даже и като махна батерията, разместя го и я сложа отново?!?
|
| Сря Дек 09, 2009 3:42 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
не че съм разглобявал такова чудо, но поне за нулата винаги има начин за опредлеяне къде точно е и той е различен от начина на измерване, така че като го бутнеш до начална позиция без да му пука какво точно е отчитал до сега (т.е. къде го е отчитал) да се нулира и да почне да мери от там нататък. поне всичките бози които са ми попадали до сега са го имали тоя момент. пък знам ли... Виж това с плочките с капацитети и аз не вдянах, някой да поразясни за обща култура, моля?
|
| Сря Дек 09, 2009 4:42 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
|
| Сря Дек 09, 2009 5:08 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Wikipedia-та я прегледах преди да си задам въпроса във форума.
От инфото в нея - нещо не ми стана ясно какъв е "шейпа" на плочите на капацитетите.
|
| Сря Дек 09, 2009 5:37 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Емиле, порови из форума (може би академия) има една тема в която даже имаше снимки (ако Рек. не ги е затрил) на разглобен такъв, но в общи линии има една триъгълна медна пластина отвътре(скрита) и като местиш налево-надесно, капацитета се променя, очевидно линейно. Спомням си че ставаше въпрос за интерфейсване на шублер към нещо си (май РС). Беше някъде преди около година.
|
| Сря Дек 09, 2009 5:46 pm |
|
 |
|
zaphod
|
аз пък не разбрах какво има за разбиране - замени чертичките на шублера с метални пластини и ето ти го електронен. разбира се, за да е мазно ще мериш капацитета между тях, а не директно дали са опрени.
|
| Сря Дек 09, 2009 6:19 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
zaphod, идеята ти наистина е работеща, но май принципа на работа на тези шублери е по-усложнен и различен. Може би така се постига по-голяма точност с по-непрецизно изработени сензори (капацитети с печатни платки)
Cekins, благодаря за линка. Явно съм пропуснал темата ... Но там се визира интерфеиса за връзка с шублера, а не какъв е принципа му на работа.
Сайтовете които Kasparov e посочил са ценни като инфо, но пак не ми стана ясно как работи шублера.
http://www.yadro.de/digital-scale/working.html
Значи генерират 8 поредици от импулси (с логически нива) както е нарисувано на осцилограмата в сайта, и тези импулси сумарно прехвърлят (капацитивно) напрежение, което е показано най-отгоре в осцилограмата (А1). И каква е обработката на този сигнал по-нататък?
|
| Сря Дек 09, 2009 7:05 pm |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Ако се мери капацитет ми е интересно какво става с този шублер когато се омазни малко... все пак няма да го ползваш във вакуум  Да не говорим, че някой дори нарочно ще го смаже с цел да се плъзгат повърхнините по-леко 
|
| Сря Дек 09, 2009 7:44 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
От смазката нищо му няма Епсилон на маслата не се отличава много от тоя на въздуха. Виж, ако попадне вътре метална прашинка (стружка и т п) направо се побърква. Затова трябва да се пазят чисти.
принципа е мерене на дефазирането на поредиците - чувствителността е от порядъка 0,1fF на пластина.
как точно се брои обаче, вероятно знае само конструктора на чипа. Не даже и производителя на шублера
|
| Сря Дек 09, 2009 7:53 pm |
|
 |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
Ето тук съм писал маlко повече информация.
link
|
| Сря Дек 09, 2009 8:15 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
GTN, Изчетох постовете на цялата тема след като Cekins ме насочи към нея, но не намирам информация относно принципа на работа на сензора ?!? Единственно в линковете които kasparov е постнал има някаква частична информация относно сензора, но от нея поне на мен не ми става ясно как работи сензора
какво имаш в предвид?
Syrius-B, едва ли принципа на работа на сензора е много сложен. Има нещо може би елементарно, което може би много хора знаят, но аз не ...
|
| Сря Дек 09, 2009 10:35 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Преди повече от 10 години във връзка с една разработка, се занимавах с манипулирането на много малки капацитети. Тогава си играх доста тъкмо с такива шублери. Така и не установих със сигурност, как точно броят напред-назад.
Сега има много повече информация в мрежата, отколкото преди 10 години, но се съмнявам, че може да се открие производителя на чипа, който е в тези джаджи. Това е много пазена тайна от множеството производители на електронни шублери. Всички са с всевъзможен дизайн, но с абсолютно еднакви ел. характеристики
|
| Сря Дек 09, 2009 10:46 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Едва ли това ще е чак пък такова ноухау. Преди месец си купих такъв шублер от Конрад за само 32лв. (Обикновен механичен струва 27лв ... )
|
| Сря Дек 09, 2009 11:17 pm |
|
|