Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Заваряване с помоща на аргон? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Заваряване с помоща на аргон?
Колеги, не съм много наясно и се чудя - при заварянето на цветни метали в среда с инертен газ (аргон) тока постоянен ли е или става и с променлив?

Вто Мар 02, 2010 6:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не става. Освен това, поне за алуминий доколкото зная, полюсите се обръщат.

Вто Мар 02, 2010 6:24 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
С аргон всички материали черни и цветни се заваряват с постоянен ток
С изключение на алуминий той се заварява с променлив ток

Вто Мар 02, 2010 6:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хм, помня че имаше нещо с алуминия, ама нямам спомен да е било с променлив. Ще питам...

Вто Мар 02, 2010 6:40 pm
Профил ICQ

Мнение 
Абе и аз си мислех че е само с постоянен но имам един клиент който ме моли да му спретна едно елементарно управление за такъв апарат и ме учуди с думите че ще заваря с променлив ток алуминий. Е явно има право ;)

Вто Мар 02, 2010 6:47 pm
Профил

Мнение 
Ами в момента точно избирам заваръчен агрегат и тъй като ще се дават пари си избирам някой който да става за всичко, та тези които са комбинирани всички са си DC, дори и тези които са само за TIG също някои от тях са само DC, говорим за апарати за по 7 хил $ така че не става въпрос за компромиси или спестяване.
Честно казано с TIG почти не съм работил, но познати чиито услуги често използвам заваряват само така и то както алуминий така и неръждавейка, със сигурност занм че изпозлват инвертор който е DC, заварките им сатват доста добре, поне тов акоето на мен са ми правили.
Сега зачетох, явно може и постоянно и променливотоково но зависи от газа, тъй че е възможно при изпозлване на аргон наистина да трябва АС.

Вто Мар 02, 2010 8:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе аз имам спомен че обръщаха полоюсите за алуминий - не помня да е бил АС агрегата. Утре ще питам заварчик.

Вто Мар 02, 2010 9:07 pm
Профил ICQ

Мнение 
ToHu написа:
Ами в момента точно избирам заваръчен агрегат и тъй като ще се дават пари си избирам

Един приятел беше дълго време асистент в МЕИ-то и имаха някакви разработки в тая област, даже фирма имаха ама сега като гледам сайта им (www.allela.net) само вируси има на него ;-)

Знам че правеха разни агрегатчета, ама не знам дали още ги правят. Ако те интересува мога да го питам... ако не друго поне като мнение за другите на пазара ;-)

Иначе от него знам, че тънката част е в стартирането и управлението на дъгата и те в тая насока им бяха разработките...

Вто Мар 02, 2010 9:26 pm
Профил

Мнение 
Нали си падам и малко заварчик... :D
При аргонова защитна среда алуминий се заварява с променлив ток - за да се разрушва окисната корица. Пробвал съм с постоянен - нищо не става. Мойто апаратче е само за постоянен ток.
Иначе има специални алуминиеви електроди - скъпо удоволствие са , но вършат работа. С тях съм заварявал с постоянен ток.

Вто Мар 02, 2010 10:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
milenjs написа:
Абе и аз си мислех че е само с постоянен но имам един клиент който ме моли да му спретна едно елементарно управление за такъв апарат и ме учуди с думите че ще заваря с променлив ток алуминий. Е явно има право ;)

Няма елементарно управление за ВИГ.
Там има едно високо напрежение за „запалката” дето след него по платките чудеса стават :-) Гледаш и не вярваш :-)

Абе това управление си е бълха на г**а .

Разгледай руските форуми братята са писали много по въпроса

Cekins написа:
Абе аз имам спомен че обръщаха полоюсите за алуминий - не помня да е бил АС агрегата. Утре ще питам заварчик.

Тоя заварчик кой разряд е? :D :wink:

Вто Мар 02, 2010 10:18 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Мале мале 8O 8O :P
Само разбрах че е аргон и друго нищо не разбрах.

Типове заваръчни апарати.

Електродъгово заваряне се дели на два вида , правотоково и променливотоково.
Електродно заваряне: автоматично подаване на електрода "телоподаване", електрод с обмаска, електрод с ръчно добавяне "пръчка"
Газово заваряне: Ацителен, пропан, окислител.
Заварачна среда: Обмаска, въглерод, аргон и др гозове.
Плазменно наваряне и плазмотронни апарати: плазмени газове аргон и други.....

Комбинират се в следният ред..

Електрожен: електродъгово електродно заваряне с обмазани електроди, постоянен или променлив ток. заваряни метали лековъглеродни желязни сплави.
Недостатъци шлака.

Горелка: Ацитилен електроди ръчно добавяне на пръчка. заваряни метали лековъглеродни желязни сплави, медни сплави, оловно-калаени сплави.
Недостатъци гори метала.

Телоподаваши устройства: Ток постоянен подаване на електрода механично, заваряща среда аргон или въглерод. заваряни метали лековъглеродни желязни сплави.
Недостатъци въглеродизиране на заварката "чуплива" ако се ползва за следа евтиният въглерод.

Плазмотрон: Ток постоянен, подаване на електрода ръчно, газова среда аргон, заваряни метали: всички налични метали в тая и в другата вселена само метал да е го заваря..
Недостатъци не са извесни до сега такива, освен може би цената.

Между другото правил съм заварачни апарати :D но да направиш качествен излиза колкото един фирмен, даже по скъп, и работата не потръгна.

Много ясно че така ще стане..
:( :(

Между другото ако някой иска д аго убие тока http://scilab.narod.ru/plasma.html :lol: :lol: може да си сглоби плазмотранче сам.

Ако можеше да се съберат техническият отдел на atmel и маркетинговият отдел на microchip, ще се получи нещо велико.

Вто Мар 02, 2010 10:30 pm
Профил

Мнение 
до колкото знам проблема с алуминия е че магнитното поле насочва капките разтопен метал, ако полюсите са в едната посока се лепят към заваръчния електрод, ако се обърнат полюсите тогава се лепят към детайла, но разливането не е добро, за целта се заваря с променлив ток, но се регулират амплитудите на положителната и отрицателната полувълна отделно, за да се контролира скоростта на лепене на капките за да се получи добро разливане

Вто Мар 02, 2010 11:22 pm
Профил

Мнение 
Гледам, че на нашия апарат пише нещо "TIG", но не знам какво точно значи това. Ще дадете ли една подсказка, гугъл-а нищо не ми изплю...

Сря Мар 03, 2010 11:56 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Tungsten Inert Gas (TIG). На български е ВИГ.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gas_tungsten_arc_welding

Сря Мар 03, 2010 2:13 pm
Профил

Мнение 
Ами TIG / ВИГ е заварка с нестопяем електрод в среда от инертен газ, газа може да е всякакъв. Това което съм решил да купувам ще е на Lincoln Electric, тия са си класика в тази област, надеждни и добри, мислех за нещо друго преди това но се оказа че това дето си бях харесал не става за постояна работа.
Сега на мен ми трябва най-вече МИГ, т.е. с телоподаване. Въпросния агрегат обаче който съм харесал върши всички, включително заварка под флюс и ВИГ, но ВИГ му е постоянно токов. Виждам че става за алуминий но пише газ хелий не аргон. Иначе с телоподаващо няма никакъв проблем за алуминий с този агрегат, както и с обмазани електроди, но основно го купувам за заварка на черно но все пка гледам да е нещо което да е максимално универсално.
Не ми се правят експерименти за техниката, скъпо е но е гарантирано че ще рбаботи и при повреда веднага ми осигуряват заместващ ако не могат да го оправят, така или иначе клиента си го плаща, а и това което заварчика взема за труд струва повече от апарата .

Сря Мар 03, 2010 6:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща