Отговори на тема  [ 64 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Цифров амперметър 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Цифров амперметър
Моля за помощ.Трябва ми разработка на цифров амперметър изграден с процесор измерващ стойностите на тока във верига.Трябва да има цифров дисплей с 4 цифри (десети4на запетая след 2-та) и да работи на обхватите 10мА,100мА,1 000мА и 10А.Ако мойете да приложите и схема ще съм безкрайно благодарен.

Нед Фев 21, 2010 1:01 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
ако ми кажеш че имаш да правиш курсова работа или нещо такова ще те намажем с катран и ще те запалим :twisted: разгледал ли си някое от хоби решенията из нета? гуглето знае много :) я го попитай да видим какво ще каже?

Нед Фев 21, 2010 2:06 pm
Профил WWW

Мнение 
Естествена ,че първо търсих из Google ,НО излизат или прекалено много схеми или нещо съвсем далеч от темата ,затова реших да попитам някой мойе ли да ме насочи към дадена схема ,а не да ми направят цялото устройство.

Нед Фев 21, 2010 4:58 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
http://electronics-diy.com/ICL7107_digital_ammeter.php
Не ти трябва микроконтролер! Това е перфектно!
:)

Нед Фев 21, 2010 5:05 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Сложно ли го искаш или просто? Тъпо ще е ако наистина е за курсова работа, щото ако са ти дали да я правиш, би трябвало до оня ден да са ти ги наливали тия работи сичките в главата. Иначе лошо няма - ако си гимназист хванал се да се занимава с електроника. Ама по техникумите толкова ли да е паднало нивото че и закона на Ом да не преподават.
В общи линии в нета наистина плявата по въпроса е твърде много, ама с малко напън на сивото вещество се стига да решение. Това дето darkshy ти го предлага бива, ама за 10 ма ще иска още по-голям резистор, а пък като сложиш 100 ома във веригата за да мериш тока на останалото ще ти се получат инфекции и меренето НЕМА да е много верно (в смисъл че ще имаш пад от 1 волт върху 100- те ома). Същото е вярно и за 1-ния ом дето е за 2А - там пък при 2А имаш 2 волта пад.
За darkshy - според мен по добър вариант е да има нискоомен шунт - примерно 0.01 ом е добре за всичките обхвати а със селектора само да се превклюючва усилването на един ОУ, след който да е сложен контролера или въпросния интеграл. Така само ще се сметне ОУ-то с какви усилвания да работи. Ако се прави с МЦУ може и ауто рейндж да се избаца - има programable gain amplifiers най-различни.

Нед Фев 21, 2010 5:42 pm
Профил ICQ

Мнение 
Благодаря за помоща. Ще пусна схемичката и ще видя какво ще се получи :)

Нед Фев 21, 2010 9:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
...примерно 0.01 ом е добре за всичките обхвати а със селектора само да се превклюючва усилването на един ОУ, след който да е сложен контролера или въпросния интеграл. Така само ще се сметне ОУ-то с какви усилвания да работи. Ако се прави с МЦУ може и ауто рейндж да се избаца - има programable gain amplifiers най-различни.

Cekins, я ми дай предложение какъв точно OA да се сложи ( конкретен тип ). Само за сведение: 10 милиома по 10 мА дават 100 микроволта на най-ниския обхват. Щом ще се показват 4 цифри, значи един разряд ще е някъде към 50 нановолта. Би ли ми цитирал PDF на усилвател, който има дрейф на нулата съизмерим с тези 50 нановолта ?

Усилвател с програмируемо усилване, при условие, че имаш микроконтролер с поне 4 аналогови входа ( аз не знам да има такъв с по-малко )? Явно работодателят ти не си брои доларите, когато плаща за хардуер. Пази си го, златен е.

Нед Фев 21, 2010 11:14 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ако искаш с процесор виж какво ти начертах като идейка. Вече кода сам си го пиши!
После правиш диаграма със измерените стойности от ADC и смяташ f(x) - y=k*x като y=тока, а x=ADC value (права пропорционалност). k си го намираш като направиш няколко измервания и заместиш във фомулата.
:)
П.П. Може да си добавиш и DIP SWITCH за да избираш обхватите :)

Прикачени файлове:
ammeter.PNG
ammeter.PNG [ 16.14 KiB | Прегледано 2475 пъти ]

Нед Фев 21, 2010 11:58 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
darkshy, идеята ти е добра. С малко забележки:

741 посмъртно няма да може да даде 1-2 миливолта в изхода си. Не всички операционни усилватели могат да дадат в изхода си напрежение, което е толкова близко до отрицателния си захранващ източник. R1 изобщо не е добро решение за смъкване на напрежението, защото след ОУ имаш АЦП.

Усилвателят ти няма ООВ и няма да измери нищо смислено и заренее известно.

Но все пак схемата има тенденция да стане.

Пон Фев 22, 2010 12:10 am
Профил ICQ

Мнение 
Благодаря :) 741 го написах защото само него знам :)

Пон Фев 22, 2010 12:24 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
И се научи да чертаеш. Когато се прави схема, идеята не е да я наплетеш като кълбо и да я събереш на минимално количество площ. По добре повече площ да заемеш, ама да се вижда каква ти е била идеята като го правиш.

Пон Фев 22, 2010 9:42 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бате прав си. За малкия обхват може да се помисли и нещо друго. Примерно както е уреда който ползвам - с два обвахата : до 500 ма и до 10А. Но някак си китаеца е успял да докара в големия обхват резолюция 1 ма. (UNI-T 33A - autorange). А в малкия 0.01 ма. Нямам с какво да му измеря шунтовете ама за големия обвхат е една 5 см. тел.
Моята мисъл беше само за насоки някакви а не за конкретно изпълнение. То е ясно че няма да може практически да се докара усилване на толкова малък сигнал. Все пак може и да се търси компромис за съпротивлението на шунта.

Пон Фев 22, 2010 10:12 am
Профил ICQ

Мнение 
darkshy написа:
Ако искаш с процесор виж какво ти начертах като идейка.

darkshy, ти с Paint ли си рисуваш схемите. 8O

Според познанията ми по Арт-електроника това R1 трябва да е потенциометър, нали?

Пон Фев 22, 2010 6:21 pm
Профил

Мнение 
Ами не ми се пускаше DXP-то, да избирам части ..... :) За набързо става и с painta

Пон Фев 22, 2010 6:35 pm
Профил WWW

Мнение 
darkshy написа:
Ами не ми се пускаше DXP-то, да избирам части ..... :) За набързо става и с painta

Аха, вървиш пеша защото бързаш. :)
За леко и лесно ,че и със симулацийка си дръпни долното. Има и опция за клипборд-ване.

1. Download Link: Click here to download file

http://rapidshare.com/files/354270717/EWB512.EXE.html
MD5: A4868C58F7D1D6523BE38F460E4BB5D2

Пон Фев 22, 2010 6:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 64 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща