Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Захранване от две линии 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Захранване от две линии
Здравейте,
имам следния проблем: преработвам едно устройство, което може да се захранва от две линии (220В, 50Хц). Номерът е независимо коя линия е включена, на изхода да излиза 220В, но едновременно с това и да изолира двете линии една от друга, т.е. като подам напрежение по едната да не излезе напрежение на другата. Ако ли подам напрежение на двете, на изхода да излиза първо включената.
Въпросът ми е: Може ли това нещо да се направи с триаци, а не с релета(както е на схемата)?

Прикачени файлове:
4_relay.pdf [14.06 KiB]
166 пъти
Вто Май 04, 2010 10:05 am
Профил

Мнение 
Не съм на 100% сигурен, но като че ли схемата която си нарисувал има проблем ако едновременно се появят двете захранвания. Има кратковременен преходен процес, който се случва ако К3 и К4 са по-бързо превключващи от К1 и К2. При този преходен процес може двете входни захранвания да се окажат свързани помежду си и ако не са с еднаква фаза и амплитуда - могат да протечат големи токове. Логически схемата ти е правилна, но особеностите са в преходните моменти по превключването. Мислил ли си по този въпрос?

Задачата ти много може да се опрости, ако примерно "нулите" на двете входни напрежения и изхода се свържат в една обща точка. Така само с 2 симистора прекъсващи двете входни фази може да реализираш схемата. Разбира се пак много внимателно трябва да обмислиш преходните моменти при включване и изключване на симисторите. Задачата ти допълнително се усложнява, ако двете ти входни напрежения не са с една и съща фаза (Има фазова разлика между тях ) .

Можем да сме ти по-полезни, ако дадеш повече инфо по въпроса, за да не предлагаме неподходящи решения за твоя конкретен проблем.

Не сме ли обсъждали подобна схема във форума преди време?

Вто Май 04, 2010 5:17 pm
Профил

Мнение 
Не помня да сме обсъждали подобен въпрос.
Напреженията по линиите се подават от човек(шалтер). Няма опасност да се подадат двете напрежения едновременно за толкова кратко време.
Да, обмислял съм въпроса да обединя нулите, даже мисля,че може да се направи. Но зададох въпроса в по-общия случай.
Товарът не е голям- около 40 Вт активен.
По-големият въпрос е как да управлявам симисторите- когато единия се включи, другия да не може да бъде включен.
Фазата мисля, че е еднаква (т.е. няма дефазиране).

Сря Май 05, 2010 9:42 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]