Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Current monitor 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Current monitor
Взех това да го пробвам:
http://home.comet.bg/datasheets/Drivers/ZXCT1081.pdf

От написаното в даташита "high side current monitor" и "3-40V continuous high side voltage" предположих, че масата на измервания ток е обща с масата на измервателното устройство. Да ама не. След като се рових половин час реших да разделя измерваната верига от измерващата и получих напрежение на изхода. Т.е. единствената връзка между двете вериги е 4 и 5 краче в/у шунта. Измерваната верига е 15V пробвах с шунт 0.1 ом и 0.7А и след това пробвах с делител на напрежение шунт 68Ом и товар 10 кОм. Получавам напрежение на изхода единствено ако масата е отделена.

Сега обаче като се замисля на Vcc подавах напрежение от ценер 5.1V и резистор ... не помня но май беше 1к. Като съм откачил масата кой е захранвал Current monitor-а? Не схващам какво бъркам. Свързах го като на схемата в даташит-а. Това което липсва на тази схема е товара между Sense (-) и маса. Vin е +15V. От Vin до Vcc има резистор 1к и от Vcc до маса има ценер 5.1V (измерих напрежението 5.19V)

Може би с ценер не е добре да го захранвам. Не съм пробвал с 78LS05 например.

Сря Май 19, 2010 10:44 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Разбира се, че масите ти трябва да са общи. Погледни вътрешната схема на чипа (към края на ПДФ-а) и ще разбереш защо.
Няма проблем да захраниш чипа с ценер.

Сря Май 19, 2010 11:14 am
Профил

Мнение 
Е да ама не работи. На изхода има 0V винаги. Не знам какво може да съм объркал. Смених всичко, даже чипа и направих схемата отново. Нещо тънко изпускам. Първоначално обърках Sense + и Sense - защото на pinout 5-то е откъм първо, а на схемата е откъм 3-то, но го оправих преди да включа напрежение. Странно е че изкара напрежение без Vcc (с разделени маси), но е възможно това да е просто някъв шум от статично електричество.

Сря Май 19, 2010 11:34 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]