Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Тече вода - как да предотвратим протичане на ток през нея? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Тече вода - как да предотвратим протичане на ток през нея?
Мии, като се размразява един хладилник представете си, че тече вода :) Говоря за професионална техника. Обаче тази вода си е сериозен проблем дори ако я включиш към канализацията щото намира начин да мирише. Пък ако няма къде да я включиш и слагат малък съд със слаб реотан - да се изпарява. Да, ама ако ви кажа колко струва тази инсталация и колко често се поврежда...

Шльопнах два подходящи електрода в пластмасов съд, подадох им 220В и автоматиката се получи отсамосебеси. С добавка на проводяща сол, естествено. Изпитанията минаха толкова успешно, че за пореден път посочих портрета на Айнщайн и казах, че това е дядо ми. За над половината зрители това си остана неразбираемо и досадно натякване :)

Изпипах конструкцията до съвършенство с изключение на малка подробност: ако водата тече в непрекъснат поток има теоритична възможност токът да изтече не накъдето трябва. Мен ме друсна докато наливах от чашка в пробния модел. Това е по-сериозен проблем отколкото изглежда защото ако се задейства релето за утечки/токов удар месото ще се развали преди някой да разбере.

Някой знае ли / виждал ли е елементарно устройство гарантиращо прекъсването на слаб поток от вода през маркуч?
Минута е много! :)

P.S.: За избягванена излишно теоритизиране: на въпросните хладилници и така се прави профилактика/настройка 1-2 пъти в годината. Замисленият от мен изпарител не струва нищо и просто ще се подменя с нов.

Съб Май 08, 2010 12:18 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Колко ток тече през водата, за да се изпари?
Мисълта ми е, че може да се направи двустранно ограничение по ток и така да се предотвратят сериозни утечки при изтичане на вода.
Друг вариант е схема, която да следи за разлика между токовете в двата електрода - ако примерно единият електрод отдава ток, а другия не го приема, логично е, че тоя ток тече от другаде.
Ако правилно съм разбрал, дефектно-токовите защити работят на този принцип ...
Иначе за да не изтича вода според мен е най-добре да се запасиш неколкократно с капацитета на изпарителя. Или допълнителен съд, в който водата да се акумулира при пикови дебити на потока и после постепенно да се излива в изпарителя.
За спиране на потока си мисля нещо на принципа на поплавъка на карбуратора - той е на този принцип. Но дали няма да се затлачва, защото доколкото съм забелязал поне при битови хладилници водата, която излиза оттам има доста боклуци и мазнотии ... На нашия хладилник например 2-3 пъти годишно му отпушваме дренажната тръбичка.
Друга идея - няма ли вариант външният радиатор на хладилника да се постави до изпарителя. Той така или иначе излъчва топлина.
Такива работи ...

Съб Май 08, 2010 2:24 am
Профил

Мнение Re: Тече вода - как да предотвратим протичане на ток през не
bongo_x2 написа:
Някой знае ли / виждал ли е елементарно устройство гарантиращо прекъсването на слаб поток от вода през маркуч?
Минута е много! :)

P.S.: За избягванена излишно теоритизиране: на въпросните хладилници и така се прави профилактика/настройка 1-2 пъти в годината. Замисленият от мен изпарител не струва нищо и просто ще се подменя с нов.

Най добре е да си направиш връзка маркуч -> канализация и нека си мирише там. За да не ти смърди там от където идва, маркуча са слага с лека извивка надолу, така ще имаш водна тапа. И не се заигравай да ръгаш 220 в такива самоделни бързоварни инсталации че, малкия бонго или като него може да бръкнат където не трябва .... :!:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Май 08, 2010 3:13 am
Профил
Аватар

plameniv написа:
Най добре е да си направиш връзка маркуч -> канализация и нека си мирише там. За да не ти смърди там от където идва, маркуча са слага с лека извивка надолу, така ще имаш водна тапа... :!:

Според мен, ако си миете по често маркучите, няма да миришат на канализация :lol:

Съб Май 08, 2010 3:21 am
Профил WWW

Трансформатор.

Съб Май 08, 2010 7:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
не разбрах как така водата изливана в канализацията ще мирише, а изпарявана в помещението няма?

Съб Май 08, 2010 9:00 am
Профил

Мнение 
Явно канализацията мирише.

Съб Май 08, 2010 9:02 am
Профил
Аватар

Мнение Да доуточня
Става дума за професионални хладилници, тези с вентилатора :) Те си имат един универсален модул с mcu който им управлява всичко: от перката до цикъла на размразяване. На външен вид е като термометър с LED индикация, сигурно сте виждали.

Патентът с изпарителя изобщо не е мой. Използва се масово където по някаква причина не може да се включи канализация. Приеманата вода е почти дестилирана, може да има лек "аромат" но той е нищо в сравнение с останалото :)
Предимството на моята конструкция е че е десетки пъти по-евтина от готовите които на всичко отгоре не са с по-голяма надеждност. Представлява пластмасова кутия с решетка отгоре, електродите са на дъното, скрита в заземена метална решетъчна кутия. Идеята е като отиде техника за поддръжка да замени пластмасата с електродите и да не си играе с чистене. Водата ще влиза през заземена тръбичка.

Проблемът не е в безопасността, нито в препълването - чудото спокойно изпарява литър на час, може и да се утрои, но дори това е в пъти над необходимото.
Проблемът е, че като почне да тече водата и капчиците се слеят в непрекъснат поток се получава жица макар и с голямо съпротивление. И ако токът към заземяване надвиши няколко десетки милиампера ще се изключи диференциалното реле (това му е работата) и отиде коня у ряката.

Въпросът ми бе за няк'во елементарно устройство като наргилето например: смучеш въздух/пушек преминаващ през вода но НИКОГА не засмукваш и вода :wink:

P.S. за който не е разбрал пасажа с Айнщайн: "Закачил снимката на дядо си и непрекъснато се фука с него. Като е бил такъв голям майстор ние защо не сме го чували?!". И този виц ми се случва доста често :D

Съб Май 08, 2010 7:21 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Слагаш втори съд който събира водата и на определено време се изпразва в този с нагревателя.Отваряш-затваряш някакъв клапан като по времето когато пълниш съда с нагревателя с вода изключваш нагревателя.
Пс. Гледам си написал,че си сложил 2 "електрода",а не нагревател.Няма ли проблем при по продължителна работа с разлагане на електродите и наслояването им с варовици,окисляване и т.н.,с времето и това ми се струва че ще е проблем.

Съб Май 08, 2010 9:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
По разни по-дърти домашни хладилници съм виждал системата да използва топлината на компресора - върху самия компресор една купичка - хем го охлажда, хем и водата се премахва.

Съб Май 08, 2010 9:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не става бе, nobodyshadow! Ако ще ползвам сложна/скъпа автоматика по-добре да си карам на стандартен реотан и идеята отива по дяволите. Като да сравняваме химикалки Bic и позлатен Parker - и двете пишат добре, ама...
Двата електрода са суперавтомат погледнато отвсякъде: нямат нужда от някакъв сензор, при повече вода си вдигат мощността, мощността се покачва до завиране на водата след което рязко спада (познай защо) и т.н.
За прототипа използвах парчета от 1мм неръждаема ламарина които след цял ден работа само почерняха и не си промениха ампер характеристиката. Мога да ползвам каквито материали и форми си искам, а както вече казах ще се подменят 1-2 пъти годишно.

Cekins, не стига! За професионална техника говорим.
Не става да се ползва и топлината на радиатора щото машината е спряна по време на размразяването.

Иначе аз реших водата да се изтича в нещо като душ (ако някой не даде по-добра идея) който да пръска върху нулата. Обаче това изхвърля от сметката еднофазните хладилници със щепсел.

Съб Май 08, 2010 10:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
добре, направи тогава изпарителя да бъде с масата от към капещата вода. аз като си правих проточен бойлер навремето ползвах тоя номер за да не ме бие тока, понеже жицата беше директно потопена.

Съб Май 08, 2010 11:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не знам, ама за мене тази инсталация си е живо дърпана на дявола за опашката. Да оставиш висяща фаза на 220В и при това да я заливаш с течаща вода: това си е срещу всички правила за безопасност. По нагоре някой от колегите предложи трансформатор. Сложи един с максимално-позволеното безопасно напрежение(примерно 42В), увеличи площа и скъси разстоянието между електродите и изпробвай. Сигурно ще изпарява по-бавно, но това нама да ти е проблем.
Не си играй с тока, че там ще пипат и хора, дето хабер си нямат от опасностите от високо напрежение.

Нед Май 09, 2010 8:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ей, откакто ги няма ламБите електрончиците взеха да викат на всичко над 5 волта "високо напрежение" :)
Къде да ръгам най-малкото 300 вата траф, да ускъпявам, да има какво да гори... А пониженото напрежение означава повишен ток - неприятно!

Конструкцията не е по-опасна от готовите подобни, бих казал дори е по-безопасна заради специалните мерки. Повярвайте на човек които по цял ден се ровичка из фазите! Освен това ще е монтирана на място където само техник бърка.

Edit: ся се сетих за ламБовите ТВ-та с безтрансформаторно захранване и заден капак от картон на решетка и ме напуши смях.

Нед Май 09, 2010 1:16 pm
Профил

Мнение 
Oсвен течаща вода може и да има конденз, разливане на вода и други несгоди провеждащи ток, които да се появат в нормален, или ненормален работен режим. Белите стават обикновено, като се натрупат няколко "случайни" неблагоприятни фактора. Затова за безопасност предложих без грам размисъл трансформатор - може и да е и с 220V вторична намотка. А пък щом приоритетът е да е без пари, мнението ми явно е излишно.

Нед Май 09, 2010 2:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща