Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Апр 19, 2024 4:53 am
Ремонт на микровълнова печка - има ли готовност за помощ?
Автор |
Съобщение |
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 11:32 am Мнения: 7885 Местоположение: София
|
Ше си търся изгоряла микровълнова фурна.
|
Вто Юни 29, 2010 7:01 pm |
|
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 1:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Кво ще търсиш, ей ги тука две умрели. Май 4 магнитчета ще излязат, ще има за всички
Нека първо сколасам да купя новия, че да мога да нося гръмналия за мярка (поне да мога
да го монтирам като го донеса, да нямаме после 6 магнитчета ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
Вто Юни 29, 2010 7:24 pm |
|
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 10:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Задачка докато купиш магнетрона: вътре в "помещението" на отвора от който излизат вълните има преграда от нещо като слюдена хартия. Извади я и я огледай - ако се почисти със спирт е добре, ако се е опекла ще трябва и нея да търсиш. Аз тука си я купувам на листчета и си я режа с ножицата. Евтина е.
И почисти добре евентуалната мизерия под нея.
Доколкото разбирам спокойно можеш да ползваш от старата диода и кондензатора ако се наложи.
Идеята на схемотехниката:
Уф, силата се регулира с мнооого бавна ШИМ.
"нулата" обикновено е синя и отива директно на 1 (2-а, вж по-долу) ключа на портата след което продължава без прекъсване. С "фазата" е по-къдраво в зависимост от гения на китайчето. Но ИЛИ минава през 1-2 възстановяеми термобушона и тогава се подава на ключовете на портата и после на таймера и регулатора ИЛИ първо отива на ключовете на портата, таймер (не регулатор) и после се разклонява за лампа+мотори и през термобушоните и ключовете на регулатора на силата отделно се подава на първичната на трафа.
Внимание с ключовете на портата: 2-а от тях се задействат по-рано като единият прекъсва "фазата" а другият "нулата". Третият понякога прекъсва една от двете вериги ако му се ползват и 3-те крака, но докато е изключен, т.е. отворена порта, окъсява фазата с нулата за да е сигурно, че фурната няма да сработи.
Трафът има един високоволтов извод (другият е към маса) който отива на кондензатора. Освен това има вторична за отопление от няколко навивки, обикновено се виждат и различават заради дебелия и добре изолиран проводник. Единият й край отива директно на магнетрона а другият взема отрицателно високо от кондензатора (не от крачето свързано с трафа) и пак отива на магнетрона.
Кондензаторът взема 2000 волта от трафа и ги подава на катода/отоплението на магнетрона. Обаче положителната полувълна се окъсява към маса от диода.
За к'во служи "ценера" освен да се поврежда така и не разбрах. В по-старите и в професионалните модели го няма и затова живеят по-дълго. Аз обикновено го лекувам със секача.
Ся, tgi, да имаш впредвид, че аз оправям микровълнови щото няма кой друг и не ми е основното занимание. Обаче за няколко години понатрупах опит.
К'вото не ти е ясно - питай!
|
Вто Юни 29, 2010 11:24 pm |
|
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Ное 30, 2004 11:44 pm Мнения: 2811 Местоположение: София
|
И моята микровълнова изгърмя преди час, ама утре ще я разфасовам, да видя къде и е проблема....
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
Чет Юли 01, 2010 8:28 pm |
|
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 1:12 pm Мнения: 1976 Местоположение: Котел
|
И както Бонго каза горе тези фурни горят най-вече поради замърсяване на слюдата между магнетрона и самата фурна. Така че обръщайте им внимание и сменяйте ако е необходимо!
|
Пет Юли 02, 2010 10:03 am |
|
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 8:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
В тоя ред на мисли, микровълновата се цапа най вече като манджата вътре започне да "пука". А това най често се случва при разни люспести неща - грах, боб. Също така и при неща които не са хомогенни и се загряват различно в обема си.
Решението е едно и много просто. Продават се едни пластмасови сферични похлупаци. Аз лично съм го купувал от магазин за пластмасарии и беше няколко лева.
Мани че се прецаква след време. Ама като я отвориш и мяза на казармена фурна отвътре.... следва едно търкане... абе гнус и досада. Затова с тоя капак и няма проблем.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
Пет Юли 02, 2010 11:37 am |
|
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 12:58 pm Мнения: 4580 Местоположение: US
|
Гаче ли бабите Ви все микровълнови фурни са използвали И в Пловдив, и тук,
почти не я използваме.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
Пет Юли 02, 2010 7:35 pm |
|
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Ное 30, 2004 11:44 pm Мнения: 2811 Местоположение: София
|
А, не си прав!
Горките хамериканци! Ако им се развали микровълновата ще гризат готовите си безвкусни манджи направо от фризера!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
Пет Юли 02, 2010 7:42 pm |
|
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 1:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе липсва ми, ама не мога да стигна до това пазаруване, белким идната седмица
сколасам.
Последните 20-ина години съм свикнал да я има, ти в какво си печеш чая примерно?
4-5 минути за 600 ml вода, торбичката вътре и айде. Че и мъца като опече водата
(старата звънеше) .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
Пет Юли 02, 2010 9:16 pm |
|
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Ное 30, 2004 11:44 pm Мнения: 2811 Местоположение: София
|
| | | | tgi написа: Бе липсва ми, ама не мога да стигна до това пазаруване, белким идната седмица сколасам. Последните 20-ина години съм свикнал да я има, ти в какво си печеш чая примерно? 4-5 минути за 600 ml вода, торбичката вътре и айде. Че и мъца като опече водата (старата звънеше) . | | | | |
Хайде оправяй я и ще те викам да оправяме и моята. Имам и хубава кайсиева!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
Пет Юли 02, 2010 9:27 pm |
|
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 10:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ааа, бегом-марш да си купуваш нова и да внимаваш повече! Ми тя 700 ватова (не менте) се справя с 300гр. за макс. 2 минути и малко.
Аз тука пия нес кафе (щото няма друго хубаво) в 300гр. чашка и за 1 мин. става достатъчно топла дори зимата. Моята е 1000 вата некитайски. Отдавна не сме правили чай на нея щото имаме газ (жената го предпочита), но по спомен аз го пущах на 2 мин. а жената на 3 - за да има к'во да бърше после.
А това с капака си е направо задължително за всичко различно от вода/супа.
А първата ми микровълнова бе руска, не помня колко вата, и уж на същата честота бачкаше ама беше по-микровълнова: загряваше нещата отвътре а не отвън като съвременните. За пример: ако а забравиш месото изгаря отвътре а отвън не му личи. Щото сега ако искам да си стопля качествено манджата я пущам в режим "размразяване" за да има време температурата да стигне до вътре. Направо си губи смисъла, по-добре на газта ама металните съдинки са кът...
|
Пет Юли 02, 2010 10:28 pm |
|
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 12:58 pm Мнения: 4580 Местоположение: US
|
Не пия редовно чай, даже не помня откога не съм пил Сутрин си правя едно джезве яко кафе, а кафе в джезве не става в микровълнова, за да стане с каймак го кипвам 3-4 пъти на котлона. Вечер, покрай мачовете, едро нарязана луканка с Хайникен, 4-5-6 бири, чат-пат мастика, за стомаха де, и така
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
Пет Юли 02, 2010 10:39 pm |
|
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 1:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе те мощностите им са специфицирани ама разлики много, чаши различни и т.н.
Старата (май 800 беше, може и 700 да е било) беше малко (но видимо) по-бавна от новата
(1000 вата), та излизат сметките. 600 милилитра са две големи чаени чаши, не една.
Лятото (когато имаше лято в БГ де) ставаше за 4 минути и половина, зимата отиваше до
6 докато имахме 230 волта; после почнаха да ги варират от 180 нагоре така, че без
мерене не ставаше.
Та като се опече водата, торбичката се слага в каничката от 600 ml и след 4-5 минути
преговаряме с жената кой ще слиза долу да забърка захарта, сипе по чашите и донесе .
Нормална си беше печката, дано идната седмица стигна до оправяне. Бая голям
гардероб е, това ми харесва (видимо по-голям и е шкафът от тия масовите).
Lupus, за кайсиева аз не ставам, лятото средно на месец изпивам 2-3 бири и това ми е... Полага ми се
по някоя като изляза на разходка. Като не излизам спя и копая - е, и гледам мачове
чат-пат като Пи, ама главно през уикенда (от английските, като те разглезят с тях и
световното изглежда доста тъпо). Но каквато помощ мога да окажа ще, естествено .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
Пет Юли 02, 2010 11:54 pm |
|
|
relsys
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 25, 2005 10:41 am Мнения: 1664
|
На къде отива света .... и програмистите взеха да не пият......
|
Съб Юли 03, 2010 12:42 am |
|
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 12:58 pm Мнения: 4580 Местоположение: US
|
А бе преди ми се струваше, че такива приказки са преувеличени, ама си прав. Американеца казва, че готви като сложи готовата пица във фурната. И това е. Понякога самото влизане в кухнята е достатъчно с гордост да каже, че готви. Имам един колега, като вземем да си говорим за манджи, кое как се готви, пък в какви грънци, пък как се уйдурдисва рецептата, как се пийва после ракийката с тертип, останалите гледат и не могат бъкел да обелят, щото едни яйца на очи не могат да направят
У нас понеже се готви, и то редовно, микровълновата се използва да се правят примерно пуканки, или нещо да се поразмрази. Ама да готвя вътре, не мерси, даже и манджите не обичам да притоплям вътре, губи се аромата, губи се всичко. Все едно да изпраскаш едно кило ракия от раз, като може примерно с мерак да я изпиеш за няколко часа. Една вечер хванах един колега на къс пас, викам айде сега да те водя на българска кръчма, той поляк, вика ей, ще стане белята, няма бре, ко толкова, брей като му влезна глътката, напукахме се като прасета Ся мислим още един да включим в отбора, така да се каже да се социализира колектива
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
Съб Юли 03, 2010 4:37 am |
|
|
Кой е на линия |
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения Вие не можете да прикачвате файл
|
|